Dziwne dzwięki skrzynia-sprzęgło ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...niestety cos się zaczyna dziać... podczas puszczania sprzęgła z jedynki i z dwójki dochodzi dzwięk skrzypnięcia (tak jak np. stara sprężyna w łóżku ), jest to "dzwięk jednorazowy" po puszczeniu sprzęgła na tych własnie biegach...

czasem podobny dzwięk jest po przejechaniu szybciej przez "garb", zdecydowanie odchodzi to z przedniej części auta...
szukam wskazówek, czy moze to być jakaś błaha sprawa?
Dodam tylko tyle,ze sprzęgło jeszcze mi się nie slizga, skrzynia działa bez zarzutów, ale dajmy na to z "jedynki" mozna tylko ruszyć, więcej jak do 45km/h nie dojdzie... co jest grane

...dodam tyle, że podobne identyczne dzwięki miałem po wymianie sprężyn z tyłu, ale po ok. tygodniu sprawa zamilkła, a było to 2 miechy temu...

poradzcie cokolwiek bo jak nie to na żyletki go

Biedrona mam to samo, narazie jeżdże i się nieprzejmuje, wiem też że mam do wymiany albo słonko albo samą tarcze sprzęgła bo trzaska już przy puszczaniu i wciskaniu sprzęgła.

ps

moze jeszcze jakieś sugestie

czy ten dzwiek jest ruszasz czy jak na postoju wciskasz sprzeglo to tez??

na postoju cisza, silnik włączony cisza, ruszam i łiiiiik, jak stary tapczan

wymien metalowa uszczelke wydechu.
nie chodzi mi o uszczelke kolektora przy silniku ale o "pierscien" z malym klinem -jest ona w miejscu gdzie kol.wydechowy laczy sie (na 2 sprezynach) z reszta wydechu.

PS Przy okazji sprawdz czy ktoras z poduszek silnika nie siadla -czy silnik siedzi w miare sztywno

miałem wymieniane uszczelki przy kolektorze oraz wszystkie w układzie wydechowym, oraz tłumik środkowy, katalizator, końcowy... ale dzięki za wskazówkę, moze coś się obluzowało albo jest zle założone

u mnie to byla przyczyna........ po wymianie znowu zaczela piszczec bo jak sie potem okazalo mialem walnieta (praktycznie jej nie bylo ) poduszke silnika i przy ruszaniu silnik sie lekko obkrecal i szybko uszczelka sie wyrobila

Cytat:
2006-10-23 10:58:51, borys pisze:
u mnie to byla przyczyna........ po wymianie znowu zaczela piszczec bo jak sie potem okazalo mialem walnieta (praktycznie jej nie bylo ) poduszke silnika i przy ruszaniu silnik sie lekko obkrecal i szybko uszczelka sie wyrobila

od dawna przypuszczam, że to poduszka, oby nie bo normalnie
jak nie urok to . . .

echh po wizycie u mechanika okazało się że to śruby które dokręcają kolektor z wydechem dokręcone i czymś przesmarowane i jest ciiiiszzzaa

cisza była,ale dalej skrzypi

Poduchy poduchy, posprawdzaj je...