Auto z niemiec co i jak jakie tablice?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie, chce kupić mondeo z niemiec, autko jest już w polsce rocznik 1996 brak mu tylko klimy kombi 1,6 16v za 4800. Moje pytanka jako że pierwszy raz kupuje z zagranicy:
- najważniejsze czy auto na normalnych tablicach niemieckich takich na jakich się poruszał w berlinie można bez większych przeszkód i wyjazdów do niemiec zarejestrować w Polsce?
-jakie dokumenty potrzebne sa do rejestracji w wyżej wymienionej sytuacji
-jakie koszta
-ubezpieczenie graniczne gdzie i za ile
a jeśli ktos ma czas i ochotę i wiedzę na ten temat to może mała instrukcja co i jak krok po kroku POZDRAWIAM

witam

na sam początek musisz dac przetłumaczyc dokumenty ( umowe i dowód rejestracyjny) nastepnie trzeba zrobic przegląd w okręgowej stacji kontroli a potem oplaty to sie teraz zmieniło wec zbytnio nie wiem ale chyba trzeba odwiedzic urząd skarbowy i urząd celny powinno wyjśc około 1000zl a co doo ubezpieczenia to z tego co wiem mozna juz u nas bez problemu ubezpieczyc tam gdzie bys chial miec ubezpieczone

ja tez sie teraz nie orientuje, bo od tego roku cos sie tam namieszalo....
idz do wydzialu komunikacjii Ci wszystko dokladnie powie, zeby potem nie bylo jakis nieporozumien
koszty nawet do 1500zl
na tych samych blachach nie przyjedziesz do polski , bo poprzedi wlasciciel musi go wyrejestrowac, a Ty kupic blachy wyjazdowe za ok 100Eur0 wraz z ubezpieczeniem (cena zalezena od landu)
dokumenty(tak bylo przed tym rokiem)
urzad celny (teraz niby akcyza jest stala)
tlumaczenia dokumentow Brief i wymeldowanie, umowa(jak wciagniesz umowae dwu jezyczna to juz jedno tlumaczenie mniej)
urzad skarbowy 150 zl za zwolnienie z podatku vat (tu czesto na dokument potwierdzajacy czeka sie nawet tydzien )
przeglad jak sobie przypominam ok 160zl
komunikacja: przelewasz na konto wydzialu komunikacji 500zl za zlomowanie samochodu i ok 200zl za blachy, znaczki skarbowe, doumenty)
to chyba wszystko......

co do silnika w mondku 1.6 to ja bym sie mocno zastanowil, bo to nie jest silnik do tego samochodu

Od chwili jak przyjedziesz do Polski, bo co się dzieje wcześniej tego nie wiem.

Przegląd techniczny - 178 zł
Urząd celny, zazwyczaj na miejscu znajdziesz tłumacza przysięgłego, wraz z opłatami urzędowymi wyszło - 155 zł
Tydzień czekania.
Skarbówka - 160 zł.
Tydzień czekania.
Wydział komunikacji, 500 zł opłata recyklingowa, 250 zł rejestracja
Mnie się udało w 30 minut

jeśli chodzi o urząd celny to ostatnio jak zalatwialem tam oplate za mondziaka to za stówke wiecej bylo zalatwione dwa dni poźniej

szkoda stowki
to od tego roku trzeba czekac??
ja robilem to we wrzesniu w tamtym roku.
zaplacilem akcyze, papiery dalem i chyba po pol godzinie mialem wszystko gotowe
wszystko zajelo mi chyba godzinke

A od jakiej kwoty jest obliczany Vat, akcyza no i podatek od wzbogacenia czy jakoś tak te magiczne 2% a i wogóle jakie są stawki tych podatków dla auta z 1996r.