Cytat:
|
2007-05-10 09:33:38, Pruszkowiak pisze:
Witam Potrzebuję porady: chcę kupić corollę liftback z '93r. Ma silnik 1,6 i przebieg 250.000km. (widziałem że z silnika, spod tej górnej pokrywy cieknie olej) Czy niebieskawy dym z rury coś oznacza, jeśli tak to co i ile będzie kosztować?
|
|
Oznacza że trzeba pewnie zrobić pierścienie, uszczelniacze itp. Ja to przerabiałem u siebie. Koszt to jakieś 1500 zł ale może się znacznie wahać w górę lub w dół. Trzeba by koniecznie sprawdzić kompresję silnika żeby dowiedzieć się czegoś więcej, bo może być tak że np. tylko uszczelniacze wystarczy wymienić i będzie ok, ale to wariant optymistyczny.
Cytat:
|
Auto wygląda na to, że nie jest w najgorszym stanie, ale ma do zrobienia sprzęgło i do dokładnej kontroli (i do zrobienia co najmniej jedno koło) tylne zawieszenie (amortyzatory tęgo zeżarte rdzą).
|
|
U siebie też zmieniałem amortyzatory. Koszt to jakieś 250-300 zł za amortyzator zależnie od firmy.
Cytat:
|
Kierownica i pedały są mocno wytarte. Wnętrze samochodu wygląda na niezniszczone. Dodatkowe wyposażenie to fabryczny autoalarm, immobiliser, centralny zamek, elektrycznie sterowane szyby.
|
|
Mniej więcej tak jak u mnie tylko ja mam jeszcze klimę i nie mam immo.
Cytat:
|
Główne pytania 1. Czy silnik z przebiegiem 250tyś wogóle nadaje się do jazdy, czy będę odwiedzał mechanika raz w miesiącu? Ewentualnie ile można przejechać na tych silnikach.
|
|
Nadaje się, tylko trzeba pewnie zrobić mały remoncik najpierw skoro kopci na niebiesko. Ja zrobiłem i od tej pory to z powodu silnika to odwiedzałem mechanika przy wymianie rozrządu. Przebieg mam powiedzmy ze zbliżony.
Cytat:
|
2. Co sądzicie o stanie samochodu na podstawie tego co napisałem.
|
|
Chyba nieco zaniedbany przez poprzedniego właściciela a to może oznaczać wydatki...
Cytat:
|
3. Jakiego rzędu koszty się ponosi przy kupnie tak starego samochodu, nim doprowadzi się go do ładu?
|
|
Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Zależy wszystko od poprzedniego właściciela. Jakbyś kupił ode mnie to nie poniósłbyś żadnych kosztów poza rejestrowaniem i OC

Ale ja nie sprzedaję.
Zakłądając że poprzednik nie dbał to pewnie:
1. silnik - 1500
2. amortyzatory - 1000 zł (wszystkie)
3. chłodnica - chyba że juz wymieniał - 300 zl
4. zawieszenie - cholera wie... może ze 300-500
5. szczęki i tarcze hamulcowe ?
6. na zime pewnie akumulator
7. opony??
8. standardowo paski i płyny
Cytat:
|
4. Ile tak naprawdę będzie palić ta Corollka z silnikiem 1,6
|
|
Ja jeżdżę na takiej pseudo trasie głównie, czyli dwupasmówka, 60 km, ale co kawałek światła i duży ruch, w dodatku zwykle w 5 osób i nie patrzę na ekonomię. Spalanie teraz to jakieś 8,5 l/100 km. Minimum było koło 7l/100 km w trasie nad morze z Bielska. Maksimum... chyba ze 13 litrów jak mi mechanik założył filtr paliwa tak że benzyna ciekła

, ale normalnie to nie pamiętam żeby 9l/100 km przekroczyło.
Cytat:
|
5. Czy auto jest tyle warte?
|
|
Te auta są dobre, ale... sam musisz dojść co jest do zrobienia i ile to w sumie wyjdzie. Z powyższej kalkulacji to jakies 10 000, wieć chyba trochę dużo...
Cytat:
|
6. Jakie mogą być argumenty do negocjacji ceny?
|
|
kopcenie na niebiesko, pytaj też o branie oleju, głównie to
sprawdź amorki - to nie jest tania rzecz
chłodnica - przy tym przebiegu powinna już byc zmieniona pewnie, a jak nie to pewnie niedługo bedziesz musiał zmienić. Zobacz jak wyglada i czy nie ma na silniku białego nalotu z płynu chłodniczego
opony - jak wyglądają itd. Mi poprzedni właściciel dał na lato takie opony że się nie dało prawie jechać...
mozesz jeszcze marudzić ze np. szyba porysowana
Cytat:
|
7. Na co jeszcze powinieniem zwrócić uwagę Auo wycenili na 7900zł Proszę, o uwagi i porady dla "zielonego" kolegi Z góry dzięki i pozdrawiam!
|
|
W sumie napisałem wszystko powyżej.