Czytałem już wiele opisów takich instalacji a necie i na różnych forum lub stronach www. Każdy ma swoje teorie.
1. Jak to prawidłowo zamontować wykonać. Od znajomego szuta otrzymałem taką instrukcję montażu:
„Do montażu takiego nie profesjonalnego, aczkolwiek skutecznego będzie Ci potrzebny kawałek rurki plastykowej lub metalowej o średnicy 60mm (polecam rynny Castorama, Obi, itd.) Do standardowej gumowej rury od dolotu musisz doczepić 4-7 cm takiej rurki i do tego przyczepić filtr. I jest taka zasada - im dłuższy dolot tym auto ma większego muła na początku, później dopiero łapie oddech (sprawdzone w także w takim Ave jak twój
Do tego radziłbym Tobie najbardziej prosty sposób, a wiec musiałbyś zdjąć zderzak i wywalić taką duża puszkę, od której biegnie powietrze do filtra. Po jej zdemontowaniu, do tego kawałka rury który biegnie w nadkole dołączasz elastyczny (nie wiem jak to nazwać) przewód wentylacyjny (tez do zakupienia w Castoramie, Obi itd.) o średnicy 80 mm (on jest taki srebrny i ma w sobie spirale z drutu dzięki temu jest elastyczny). Drugi koniec mocujesz gdzieś przy zderzaku tak żeby dolatywało do niego powietrze.
Jednak WAZNE! przy gazie nie może lecieć powietrze bezpośrednio w ta rurę, bo przy większych prędkościach jak wrzucisz na luz to może ci silnik zgasnąć! PAMIETAJ O TYM! A u góry przy stożku możesz oddzielić stożek od reszty silnika np. ekranem aluminiowym, aha i tak samo nie zakładaj rury na stożek, musi być ona gdzieś w miarę blisko tak żeby on sobie zasysał tyle powietrza ile będzie chciał, nic na sile
A różnica w osiągach jest wyczuwalna. Najbardziej tak gdzieś od 3500 obrotów (ten drugi oddech, i poprawiła się elastyczność przy wyprzedzaniu (mając na 3biegu jak depniesz to zanim się obejrzysz to odcina obroty na czerwonym polu - trzeba to kontrolować bo wskazówka szybciej, ze tak powiem się giba
Zanim coś takiego wykonam proszę o akceptacje lub uwagi do takiego rozwiązania.
2. Czy cała ta instalacja nie wpłynie negatywnie na współprace silnika z instalacją LPG? W puszce na filtr powietrza jest zawór bezpieczeństwa, a co w przypadku stożka?