MotoNews.pl

Klima w Cari E , pytanko o elementy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóz mam takie pytanko , rozbierałem niejeden raz klimy w Cari (kilka rozebrałem do gołego szkieletu carin ale nigdy nie przykładałem wagi do tego co jest od klimy a co nie )ale dokładnie moze mi ktoś powiedziec co trzeba zmienic zeby załozyc klime w Cari E w której nie było klimy oryginalnie ??

Wiem ze Perzan zakładał klime do swojej moze pamietasz co tam dodatkowo przychodziło , czy nagrzewnica jest taka sama ??

szukałem nagrzewnicy w swoich zapasach z auta z klimą ale znalazłem chyba z trzy takie same i teraz juz zgłupiuałem czy nagrzewnica jest taka sama czy coś jest w niej zmienione ??

konkretnie chodzi mi o to ze moge miec mozliwosc miec drugie auto z klimą i potrzebuje przełozyc ją do auta gdzie klimy nigdy nie było , auto ma klime najprawdopodobniej całą kompletną

jezeli ktoś by miał takie informacje , jakie elementy składają sie na kompletną klimę to z góry dzięki

pomijam juz spręzarkę , chłodnice i te wszystkie przedowy metalowe i tym podobne do łaczenia

za odpowiedz z góry dzięki jezeli ktoś by mial podał takie info

dodam ze to chodzi o silnik 1,6 w jednym i drugim aucie , klima wyciągnietya bylaby z Cari 96 (przed liftingiem) i załozona do Cari 92

pozdro...
sterciu

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2007-03-24 12:11:46 ]

To ja też dodam pytańko
Podobno przed rąbnięciem przodu klima działała, ale od conajmniej czerwca-lipca tylko jest obecna.
Napewno jest rozszczelniona przynajmniej w jednym miejscu -wygięty i naderwany aluminiowy przewód biegnący przy grilu.

Co może jeszcze być nie tak?
I czy opłaca mi się to naprawiać ?
Jak laik ma sprawdzić, czy podstawowe elementy sa sprawne?
Bo szczerze mówiąc nie chce mi się wydawać z pięciu stów bez jakiegokolwiek rezultatu.

Taluś jeśli przed rabnięciem było ok to napraw przewód uzupełnij czynnik chłodzący i lodóka powinna działać.
Czasem bywa, że sprężarka może się "zastać" ale nie wiem czy to dotyczy Toyoty
No i pewno czyszczenie (odgrzybianie) by się przydało

Cytat:
2007-03-24 12:07:04, sterciu pisze:
[...]Wiem ze Perzan zakładał klime do swojej moze pamietasz co tam dodatkowo przychodziło , czy nagrzewnica jest taka sama ??[...]

Heh, ten to ma pamięć
Oprócz orurowania, osuszacz i takie tam aluminiowe badziewie jest jeszcze moduł sterujący podczepiony pod wentylatorem w kabinie, czujnik temperatury, który wchodzi do puszki nawiewu gdzieś od strony pasażera na wysokości schowka, oczywiście parownik wkładany też od strony pasażera i puszka z przekaźnikami przykręcona do chłodnicy.
Więcej grzechów nie pamiętam
Nagrzewnica zostaje ta sama. Operacja dołożenia klimy to było jak składanie klocków Lego. Wszystko pasowało
Do roboty wyjęli schowek i bodajże wentylator i trzeba było się dostać pod wykładzinę przy konsoli do założenia czujnika temp.
Parownik wchodzi od strony pasażera chyba po wyjęciu jakiejś zaślepki czy cuś. Za mało miejsca było w środku żebym się tam z mechanikiem jeszcze zmieścił i patrzył mu na ręce
Od puszki przekaźników idzie wiązka pod górnym wzmocnieniem przednim do puszki z bezpiecznikami. Oczywiście wtyczka przy puszce z bezpiecznikami.
Chyba tyle w temacie dodatków niealuminiowych
Pozdro.

mam pytanko jaki jest orientacyjny koszt zalorzenia klimy do Cari 2,0D bo przydala by mi sie w mojej cudownej furce

hehe dzieki wszystkim za odpowiedz

i jakbym mógł zapomnieć Perzanku ze klime montowałeś no jak

Cytat:
2007-04-12 17:29:56, mario987 pisze:
mam pytanko jaki jest orientacyjny koszt zalorzenia klimy do Cari 2,0D bo przydala by mi sie w mojej cudownej furce

4 lata temu dałem 3500,- za nówkę oryginał z montażem i uruchomieniem.
Oczywiście to nie było ASO Gość wydłubany na Allegro.
Na używkach pewnie będzie sporo taniej.
Pozdro.

a wiec tak wczoraj zadzwonilem do jednej firmy i za zalorzenie klimy do mojej Cari powiedzieli mi 2000 zl tanio nie jest ale chyba drogo tez nie
Perzan masz moze jeszcze jakis kontakt do tego Gościa co Ci zakładał klime ciekaw jestem ile by teraz krzyczal za zalorzenie

To była jednorazowa sprawa. Wyrwał gdzieś w Niemczech na wyprzedaży przy okazji likwidacji jakiegoś sklepu czy ASO. Kontaktu nie mam, to było 4 lata temu. Poszukaj na Allegro w temacie klimy, gość jest z Dębicy.
Pozdro.

Perzan jak wygląda ten moduł sterujący podczepiony pod wentylatorem w kabinie i gdzie wchodzi ten czujnik temperatury
Może masz jakieś zdjęcia

Taka mała czarna puszka z gniazdem chyba ze 6 styków.
Zdjęć brak, czujnik masz opisany trochę niżej.
Pozdro.

Cytat:
2007-03-24 20:52:58, Talus pisze:
To ja też dodam pytańko Podobno przed rąbnięciem przodu klima działała, ale od conajmniej czerwca-lipca tylko jest obecna. Napewno jest rozszczelniona przynajmniej w jednym miejscu -wygięty i naderwany aluminiowy przewód biegnący przy grilu. Co może jeszcze być nie tak? I czy opłaca mi się to naprawiać ? Jak laik ma sprawdzić, czy podstawowe elementy sa sprawne? Bo szczerze mówiąc nie chce mi się wydawać z pięciu stów bez jakiegokolwiek rezultatu.

wymienic element osuszajacy[pochlaniacz wilgoci...wazne aby nie zarznac kompresora i zaworu rozpreznego.]
zrobic plukanie ukladu tam gdzie maja o tym pojecie. i nabic

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2007-05-08 23:25:16, Bigelektron pisze:
wymienic element osuszajacy[pochlaniacz wilgoci...wazne aby nie zarznac kompresora i zaworu rozpreznego.] [...]

Tak a'propos, co ile powinno się wymieniać osuszacz ?
Według katalogu IC powinien pasować od którejś Alfy więc koszt może nie taki straszny ?
Pozdro.

Cytat:
2007-05-09 20:05:23, Perzan pisze:
Tak a'propos, co ile powinno się wymieniać osuszacz ? Według katalogu IC powinien pasować od którejś Alfy więc koszt może nie taki straszny ? Pozdro.

Jest niewymienny podczas normalnej exploatacji,ale jezeli uklad pozostal otwarty jakis czas to osuszacz nasiaknal wilgocia z powietrza jak gabka i nie spelni juz zadnej funkcji.

-----------------
Naprawa elektroniki.

To mnie waść zmartwił okrutnie
Jakiś czas był otwarty przy okazji blacharki z przodu
Pozdro.

Czy jest różnica pomiędzy chłodnicą klimatyzacji w Cari E z silnikiem 2.0 i 1.8?

Cytat:
2007-05-29 17:43:27, Talus pisze:
Czy jest różnica pomiędzy chłodnicą klimatyzacji w Cari E z silnikiem 2.0 i 1.8?

Zacznijmy od tego, że to nie chłodnica, a skraplacz
A co meritum sprawy - nie ma różnicy. EPC podaje te same numery dla AT191 i ST191
Pozdro.

Cytat:
2007-05-30 00:07:38, Perzan pisze:
Zacznijmy od tego, że to nie chłodnica, a skraplacz

no to widać na jakiego serwisanta trafiłem
...ale na allegro znajduje się to też jako chłodnica klimatyzacji

Cytat:
2007-05-30 08:24:03, Talus pisze:
no to widać na jakiego serwisanta trafiłem ...ale na allegro znajduje się to też jako chłodnica klimatyzacji

Chlodnica i skraplacz jest poprawnie.Chlodnica funkcjonuje jako nazwa czesci poniewaz chlodzi czynnik i ma funkcje i wyglad chlodnicy a skraplacz bo zachodzi w niej proces skroplenia i oddania ciepla Q gazu do atmosfery.Cieplo Q zostalo zabrane z wnetrza kabiny i powiekszone w czasie sprezania gazu w kompresorze.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Niestety element o ktorym mówicie tzn.osuszacz jest jednoczesnie filtrem i powinno sie go wymieniać co 4-5lat.Elementy higroskopijne w reakcji z wodą moga z czasem zmieniać swoje własciwosci i przedostawac sie do obiegu.To tak jak ze zwykłym filtrem-trzeba go co jakis czas zmienić.Najciekawsze jest to ze odwadniacz uzywany w naszych carinkach pasuje do kilkunastu innych modeli tj. porshe,alfa.misiu-bishi,fiaty,lexy,mazda,lancia,renault itp. wiec jest w czym wybierać.