O ile skrócić spreżyny z Trucka ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
O ile skrócić spreżyny z trucka żeby po wymianie przód się nie podniósł ani nie obniżył (ewentualnie może sie minimalnie obniżyć)
polonez silnik 1,5

i jak je skracac- wystarczy obciąć czy trzeba dawać do kowala do dogięcia ostatniego zwoju?

z góry dziekuję za odpowiedzi

P.S. w archiwum już szukalem

Jeśli chcesz żeby był mniejwięcej na seryjnej wysokości - obetnij 1 zwój. Jeśli ciut niozej - obetnij dwa. Ja doradzam to ostatnie. @ truck to prawie jak jeden z seryjnej.
Wystarczy obciąć i lekko przyszlifować na płasko obcięty zwój (około 2cm na długości) - aby sprężyna nie pracowała z wahaczem punktowo

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

dzieki -dokładnie o to mi chodzilo

polecasz o 2 zwoje- ile się wtedy obniży ? (oczywiście orientacyjnie)

A ja znalazłem w Archwium , zapraszam do zapoznania się z tym postem:

SPRĘŻYNY

dzięki GDA
po prostu nie wpadlem na to że można wpisać "SprĘŻyny"

Heh no rzeczywiście coś nie tak z tytułem posta - zaraz to poprawie

Sprawdź u mnie w profilu - mam serie -1 zwój. Truck -2 zw. to praktycznie to samo.

-----------------

ja bym proponowal nie zakladac sprezyn. Wiecie jak wtedy fajnie glebe zalicza. Az milo popatrzec

ja u siebie obcialem chyba dwa zwoje.obnizyl sie o jakies 3cm.ale w podejrzewam ze w kazdym bedzie inaczej

przyszedł mi rano do głowy taki pomysł

zamiast skracać o 1 zwój - wywalić gumę i blaszke wkładane między budę a sprężynę
powinno to dać podobną wysokość co seria

co wy na to ??
co jest mniejszym złem ?: -obcinanie sprężyny; -wywalenie gumy;

mam pytanie odnosnie tylnego zawieszenia:
Jak wiadomo nasze poldoloty jak usiadzie 3 osobowa grupa osob z tylu to i poldoloty siedza a w zasadzie szoruja tylem po asfalcie. Co zrobic aby nie podniesc calej konstrukcji tylu a utwardzic tyl tak aby nie za bardzo siadal.
pozdro 4 @// oczekujacy dowciapny

Dodac pioro?

Adamus

A może wyklepać z lekka obecne już w zawieszeniu pióra?? Wtedy nie będziesz w zimie odśnieżał nosem polnych dróg Po dodaniu pióra jest chyba troszkę za wysoko

Cytat:
2003-06-17 11:16:07, kasztan pisze:
przyszedł mi rano do głowy taki pomysł

zamiast skracać o 1 zwój - wywalić gumę i blaszke wkładane między budę a sprężynę
powinno to dać podobną wysokość co seria

co wy na to ??
co jest mniejszym złem ?: -obcinanie sprężyny; -wywalenie gumy;

wydaje mi sie że guma i blacha to była w malczaku. W polonezie seryjnie oba końce sprężyny są zaklepane na płasko. Takze chyba pozostanie ci cięcie. W razie czego to sie da zrobić bez zdejmowania sprężyny z samochodu... Testowane 3 razy bez skutków ubocznych...

-----------------

Cytat:
Dodac pioro?

Adamus

Adamus wlasnie o to chodzi ze jak dodadm jedno pioro to tyl pojdzie mi do gory a ja chce tego uniknac, chce go tylko utwardzic

Luz jak to wyklepac ?

jak chce sie mieć twardy i niski tył to trzeba sie przejechać do fadchowca - dokłada sie 3 pióro i prostuje pozostałe. No w każdym razie robi sie coś aby był twardy i niski

-----------------

Cytat:
2003-06-17 12:43:14, OLO pisze:

wydaje mi sie że guma i blacha to była w malczaku. W polonezie seryjnie oba końce sprężyny są zaklepane na płasko.

owszem oba końcowe zwoje są przygięte
ale guma+blaszka były nad sprężynami w Trucku z którego wyjmowałem sprężyny (rocznik ? -ale miał heble Lucasa)

p.s. nie wiem czy te gumki+blaszki są w osobowych?

[ wiadomość edytowana przez: kasztan dnia 2003-06-17 13:39:24 ]

Cytat:
2003-06-17 13:01:09, dowciapny pisze:
Luz jak to wyklepac ?

to fakt... wyklepanie go nie utwardzi, a tylko nieznacznie-bądź znacznie (zależy od zawziętości w klepaniu) podniesie.
Spróbuj może zrobić tak jak mówi OLO, powinno być lepiej