Avensis vs Mondeo (AŚ)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W najnowszym numerze AŚ test porównawczy - jak zwykle subiektywnie na rzecz produkcji made in germany - Avensisa 2.0 Sol oraz Mondeo 2.0 Ghia 98.

Uprzedzając - wygrał Mondeo (w tym momencie daje się słyszeć przeeeeeciągły i niepohamowany śmieeeeeeeeech na sali)...

Szczegóły: TUTAJ

zenada!!
kiedys mialem przyjemnosc pojezdzic tym mondeo! naprawde kiepsciutko!
ale oczywiscie skoro auto swiat jest 'dzieckiem' auto welrd (czy jakos tak to sie pisze to nie dziwne ze nimcy wioda prym! ale to wszystko mistyfikacja jest.....
dobrze ze my przynajmniej wiemy co jest dobre nie NYGUS..??

hehe

Ford Rulesss

przestałem kupować AŚ po tym, jak passat okazał się lepszy od avensisa, a octavia od megane ;P

tym razem kupiłem ze względu na Ave

czy twój Ave ma 4 poduchy?? mój Sol ma dwie, chyba że kolejne 2 zamaskowali, hehe...

[ wiadomość edytowana przez: nygus dnia 2004-02-04 10:46:03 ]

moja dziecikna ma 6 poduszek....
to jakas wypasiona wersja byla z poczatku 2000 roku! ale jak sie okazalo data produkcji to XII 1999 rok
fajnie smiga i naprawde potrafi mnie zaskakiwac nadal, mimo ze juz 5 miesiecy ja mam!
dzis na przyklad napatoczyl sie cwaniaczek golfem jakims stuningowanym 2.0 i udawal twardego! jednak juz od predkosci 140 zaczal siadac, przy 180 mialem przewagi 2 dlugosci....

ale generalnie jestem normalny i tyko czasami mam zapedy samobujcze zwykle jezdze naprawde rozsadnie i przedewszyskim z glowa! i moze dal tego mimo ze od 7 lat mam prawko nie mailem zadnego wypadku! no procz skoszenia slupa tepsy ale to nie z mojej winy bylo!

lenny, a jak ze spalaniem w twoim vvti?

Niedawno znajomy sprzedawał swoje Mondeo - 98 rok, 2.0, kombi, chyba Ghia właśnie, jakieś 130 000 przebiegu. Pod koniec zastanawiał się czy Ford to specjalnie robi, że co roku w tym aucie pada coś takiego bez czego się nie da jeździć (np. pompa paliwa) i co trzeba, zwykle niemałym kosztem naprawiać. W momencie sprzedaży zepsuty był układ ABSu i ten antypoślizgowy czy co to tam jest tak, że na desce rozdzielczej świeciła się non stop połowa kontrolek. Koszt naprawy podawany przez ASO to było 7000 zł. Dodatkowo sprzęgło było tak zjechane, że się prawie nie dało jeździć i pedał gazu miał taki dziwny opór, który powodował nieprzyjemny przeskok przy nacikaniu tak, że śmialiśmy się że pracuje w 2 pozycjach - 0 i 1 (naprawa tego też ponoć kosztowała dość dużo).

Nie mam porównania z Avensis więc się nie wypowiadam co lepsze... tylko piszę jak było z tym autkiem które znam Może akurat jakieś felerne nieco... w każdym razie ja bym takiego Mondziaka nie chciał...

a tu ciekawa dyskusja:

DYSKUSJA

śmiech na sali ten cały artykuł
"Ford gównowort" to ostanio usłyszałem gdzieś na giełdzie

A w nastepnym numerze ma byc w uzywanych Carina E.

ooo więc trza bedzie kupić-dzieki Deeno za news

Cytat:
2004-02-04 10:32:01, Nygus pisze:
a tu ciekawa dyskusja:

DYSKUSJA

hehe no fajnie tam jadą

wrzuciłem swój kamyczek. a, co!!

To ładnie

moja ave to model jeszce przed faceliftingiem a wiec i z silnikami DOHC 16v niestety nie VVTi....
a spalanie z moja noga to 9 litrow! no chyba ze w trasie to oczywiscie mniej.... ale niestety sa tez odskoki w droga strone))) ale cos, takie zycie....
jak sobie kiedys policzylem ile na benzyke wydaje to prawie zemdlalem!
kiedy chodzilem jeszzce doszkoly dziennie a wieczorami pracowalem w klubie sportowym to tygodniowo w 6 dni lecial caly bak!!! z cena z tamtego okresu 3.30 juz bylo kiesko! A ciekawe co teraz bedzie....
a tak na marginesie to jakie ceny benzynki 98 teraz w pl???

w ktoryms z ostatnich wydan magazynu top geer w tvn turbo panowie rozmawiali na temat nowego forda mondeo - stwierdzili iz producent zamontowal ( wymienil ) ok 1500 czesci i tu salwa smiechu poniewaz jeden z nich zauwazyl ze wymieniono radio a wiadomo radio posiada bardzo wiele czesci - to tyle co mam do powiedzenia na temat forda mondeo

To co piszą w Auto Bild a potem przedrukowywane jest do Auto Świata od lat woła o pomstę do nieba, identyczna sytuacja ma miejsce w przypadku ich programów telewizyjnych np Motorvision poziom wiedzy i obiektywności pozostawia bardzo dużo do życzenia. Dochodzi do takich idiotycznych zagrywek gdzie w programie telewizyjnym takim jak motorvision robią testy na torze, tak na wzór TopGear, tylko zapomnieli znaleźć dobrego kierowcę i to jednego i zapominają podawać niewygodne wyniki, jako przykład na to przyjechali BMW Z4 tak jak w Top Gear i ponieważ TG podało że na ich torze Z4 miało świetne wyniki to niemiaszkom też wyszło super, tylko zapomnieli że na ich torze Z4 nie ma prawa mieć dobrego czasu, a ostatnia wpadka przejdzie chyba do historii braku kompetencji niemieckich dziennikarzy, zabrali na tor MR2 w wersji 140 koni, taka tania biduleczka i auto wykręciło takie czasy że ich nie podali, powiedzieli tylko że pozwala osiągać dobre czasy przejazdu ale zapomnieli podać że prawie identyczne jak EVO 7 mitsu i o niebo lepsze od niemieckiego gówna. Są tak obiektywni że na ich torze 380 konne porsche z tylnim napędem było szybsze od wersji turbo z większym momentem, mocą 460 koni, napędem na 4 koła, już sami gubią się w tym wszystkim.
Wracając do AŚ to ich pismacy bronią swojego zdania bo co innego im pozostało, zdają sobie sprawę że pracują w obciachowym pisemku ale przynajmniej nie są na bezrobociu.

Crit widzałem te testy porszafki, bardzo mi sie podobało jak pokazli gościa który kazdy zakrent bokiem bo nie mógł utrzymać w ryzach samochodu bez całej tej elektroniki i na koniec komentarz ze był to najszybszy przejazd i maja nowy rekort toru jasne.

Co do obiektywizmu naszy gazet to juz pisalem o tym wiele razy, zależy kto płaci za test ten wygrywa i tyle a takie porównanie to smiech i tyle. Nie warto szarpać sobie nerwów.

Tekst tendencyjny, jak zwykle. Bez komentarza.

A w lutowym Auto Motor i Sport znalazłem list od kierowcy z Górnego Śląska, który narzekał na beznadziejną obsługę podczas dni otwartych Ave, na krótką jazdę próbną, etc. Pojechał do Skody, obadał Superba, wszystko byłu super i miło. Napisał list do Toyota Motor Poland z pretensją i chłopaki przeprosili, zaproponowali dowolny model Toyki do jazdy próbnej.
Niestety złe wrażenie od dilera bodaj z Katowic pozostaje

Cytat:
2004-02-04 09:08:48, Nygus pisze:
czy twój Ave ma 4 poduchy?? mój Sol ma dwie, chyba że kolejne 2 zamaskowali, hehe...
[ wiadomość edytowana przez: nygus dnia 2004-02-04 10:46:03 ]

Nygus -a sprawdź dobrze te poduszki, nie masz czasem napisu na plastiku fotela przy regulacji (na "załamaniu" siedziska i oparcia)? Bo w tamtych czasach i zresztą dość często nawet dziś Toyota nie dawała "klapek" na fotelach. Chyba, że masz auto z jednej z pierwszych transz, wtedy mogły jeszcze przyjść tekie dziwolągi jak SOL bez z poduszek bocznych, trudno, pech. Szczerze mówiąc uśmiałbym się gdyby się okazało, że masz i nie wiesz, ale z głupia frant może warto spojrzeć, he?
Co do listy usterek, to niestety nie można AŚ nic zarzucić -jeśli ktoś miał dosć szczęścia i nie przerobił tego "abecadła" wystarczy poczytać zagraniczne forum Avensis. Szkoda tylko, że nie wspominają, że to w zasadzie JEDYNE usterki trapiące na szerszą skalę te auta... Zapomnieli też chyba dodać, że SOL ma klimatyzację automatyczną, a nie manualną (tyle tylko, że jest regulowana "standardowym" pokrętłem z naniesioną podziałką).
Tak czy siak, artykuł zaiste nie podważa opinii o AŚ jako o beznadzienym przypadku prasy motoryzacyjnej.