Regulacja luzu zaworów carna E 3sfe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Carina zagazowana i gdzieś słyszałem lub czytałem że przy jeżdzie na gazie kasują sie luzy zaworowe i trzeba częsciej regulować zawory a ponieważ na gazie przejechalem ok.50tyś.km a wcześniej niewiem kiedy był regulowane zawory zastanawiam się trzy to zrobić i ewentualnie jeszcze uszczelniacze zaworow, carinka ma przejechane 200tyś.km.Mam pytanie odnosnie tego tematu jaki to jest koszt i trzy wogule to robić,jakie mogą być objawy skasowania luzu zaworów,nadmieniam że żadnych objawow luzu niem tj.w normalnej jeżdzie i pracy silnika nic nie słychac,a wogóle carinka spisuje się bardzo dobrze,spalanie gazu w jezdzie miejskiej 12/13l uważam nie jest żle choć wczesniej paliła mniej. Za wypowiedzi i rady bedę wdzięczny.Dzięki.Pozdrowienia.

Cytat:
2007-07-27 19:30:39, edi52 pisze:
Carina zagazowana i gdzieś słyszałem lub czytałem że przy jeżdzie na gazie kasują sie luzy zaworowe i trzeba częsciej regulować zawory

Nie stwierdziłem tego zjawiska. Zaglądnąłem ostatnio do swojej po 20 tys. km od ostatniej regulacji i nic się nie zmieniło

Cytat:
a ponieważ na gazie przejechalem ok.50tyś.km a wcześniej niewiem kiedy był regulowane zawory zastanawiam się trzy to zrobić i ewentualnie jeszcze uszczelniacze zaworow,

Uszczelniacze ? A bierze dużo oleju ?
Sprawdzić zawory nie zaszkodzi, zwłaszcza że nie wiesz kiedy były robione.

Cytat:
carinka ma przejechane 200tyś.km.

No to masz dotarty silnik

Cytat:
[...]jakie mogą być objawy skasowania luzu zaworów,

Jak już są objawy to jest deczko późno. Skutek ciasnych zaworów to wypalone gniazda, grzybki ewentualnie upalony trzonek, a grzybek w cylindrze Narysować ?

Cytat:
[...]spalanie gazu w jezdzie miejskiej 12/13l uważam nie jest żle choć wczesniej paliła mniej.

Nie jest źle, uważam że w normie. U mnie miasto to jest 13/14

Cytat:
Dzięki.

Nie ma za co
Pozdro.

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2007-07-27 21:20:32 ]

Cytat:
2007-07-27 19:30:39, edi52 pisze:
Carina zagazowana i gdzieś słyszałem lub czytałem że przy jeżdzie na gazie kasują sie luzy zaworowe i trzeba częsciej regulować zawory a ponieważ na gazie przejechalem ok.50tyś.km a wcześniej niewiem kiedy był regulowane zawory zastanawiam się trzy to zrobić i ewentualnie jeszcze uszczelniacze zaworow, carinka ma przejechane 200tyś.km.Mam pytanie odnosnie tego tematu jaki to jest koszt i trzy wogule to robić,jakie mogą być objawy skasowania luzu zaworów,nadmieniam że żadnych objawow luzu niem tj.w normalnej jeżdzie i pracy silnika nic nie słychac,a wogóle carinka spisuje się bardzo dobrze,spalanie gazu w jezdzie miejskiej 12/13l uważam nie jest żle choć wczesniej paliła mniej. Za wypowiedzi i rady bedę wdzięczny.Dzięki.Pozdrowienia.

Regulacja zaworów w Carinie maksymalnie co 30 tyś km jeśli jest na gazie lub co najmniej kontrola. Tak to prawda, podczas jazdy na gazie zawory sie szybciej obsadzają w gniazdach i zmniejsza sie luz, dotyczy to w zasadzie tylko zaworów wylotowych.
Pozdrawiam.

Dzieki za informacje,regulacja luzu w tych silnikach to wymiana plytek i czy to jest droga rzecz,a jesli chodzi o branie oleju to praktycznie od wymiany do wymiany nic nie dolewam miesci się poziom w polowie miarki a olej to pólsyntetyk i to lotos choć niektorzy uważają że to badziewny olej w moim przypadku spisuje się dobrze a wcześniej też go stosowałe w mazdzie 626 i nie narzekałem i chyba zrobie te zawory.Nara dzięki Perzan.

Sprawdz same luzy zaworowe i jezeli nie masz ubytków oleju to nic wiecej nie rób.Tego lotosa lepiej zmien bo objawy bedą na silniku a nie na Tobie.Jak zdejmiesz pokrywe zaworów to przypatrz sie dokładnie powierzchni wewnątrz silnika czy nie jest czarna od laków i osadow ktore zostawia lotos.Kolega zatarł niedawno panewke wału wyrównoważającego w silniku motocykla bo semisyntetyk lotos zapchał mu otworek smarowania.Cieszył sie jak dziecko że nie poszły panewki główne.Juz wiecej lotosa nie wleje.

Co do oleju to może masz racje ale jaki olej wybrac mobil cz może castrol czekam na podpowiedzi na jakch olejach inni uzytkownicy jeżdżą. Nara.

Cytat:
2007-07-29 14:43:38, edi52 pisze:
Co do oleju to może masz racje ale jaki olej wybrac mobil cz może castrol czekam na podpowiedzi na jakch olejach inni uzytkownicy jeżdżą. Nara.

Inni użytkownicy jeźdżą na MOBIL 1