Lancia Dedra LPG I gen.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Niedawno kupilem Dedre 1.8 ie na wielopunkcie z gazem I generacji (regulacja na srobke). Pierwszy raz mam auto z gazem. Dodam jeszcze ze auto nie posiada sondy co bylo dla mnie dziwne ale okazalo sie ze ten model tak ma. Z tym gazem mam troche problemy. Niedawno mi strzelil co w konsekwencji rozwalilo mi obudowe filtra powietrza, nie bylo klapy anty. Czy jest mozliwosc w miare nieduzym kosztem (tak do 500zl) poprawic ta instalacje zeby nie strzelala ? Myslalem ze to kable i swiece ale po wymiane jest tak samo. Przewaznie dzieje sie to jak sie gwaltownie przyspieszy.
Da rade jakos normalnie jezdzic ?
Pozdrawiam.

kiedys duzo czytałem o wystrzłach i nikt nie miał na to złotego srodka. W monowtryskach jak się ustawi dobrze mieszanke oraz odpala na benzynie to nie ma problemu. Ja miałem pokrywe filtra na gumkach tak zeby w razie wystrzalu nie polamalo obudowy filtra a tez mówili mi o świecach i o kablach zrobiłem 100tyskm na oryginalnych kablach i nie strzelał, ustawiłem odpowiedni dawke i odpalałem tylko na benzynie. ustawienie dawki to nie takie proste trzeba metoda prób i błedów ustawiac skład mieszanki na parowniku oraz cisnienie na wężu.

Jezeli w twoim silniku jest przepływomierz to warto zamontować taką klapkę która w razie wystrzału ochroni przepływomierz..

Obecnie wszyscy sobie chwalą blosa (blos) proponuje poczytać o tym jak najwięcej bo na moje oko to złoty środek.