Witam,
Więc tak: silnik 2.0 HDI 110 KM w Peugeot 406 Samochód palił i jeździł bez zarzutu. Po jakimś czasie i przejechaniu ok. 2000 km od stanu wcześniej opisanego zauważyłem, że silnik uruchamia się po dłuższym kręceniu rozrusznikiem. Niby było wszystko ok. ale aby zaskoczył trzeba było trzymać starter ok. 7 sek. po czym samochód odpalał i jeździł zupełnie normalnie - żadnych objawów uszkodzenia silnika, zero dymienia, dławienia itp. . Niestety stan się pogarszał i z każdym kolejnym kilometrem auto rozpalało coraz to ciężej, szczególnie zaś z rana. Świece sprawdzone i na 100% sprawne. Aktualnie samochód nie pali wcale, bez względu na temperaturę otoczenia i temperaturę nagrzania silnika. W sobotę byłem na KTS-ie i wykazał błąd nr 1112 "Kontrola ciśnienia w magistralach - nieszczelność". Błąd na tyle krytyczny, że unieruchomił całkowicie samochód. Poszukuję bardzo pilnie speca od diesla z takim silnikiem (common rail), który będzie w stanie przywrócić samochód do stanu używalności a przy tym zachowa umiar w opłatach za diagnozę oraz naprawę. Jeśli znacie kogoś (w okolicach Płocka, Ciechanowa, Warszawy) kto zna się na takich sprawach, to bardzo, bardzo gorąco proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Dodam, że jest to jedyny samochód w rodzinie, a żeby było mało, w domu mam 3-tygodniowe niemowlę, które nie wiem jak długo jeszcze, rozumieć będzie problem braku samochodu.
Marcin.

((((