Problem ze sprzeglem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od paru dni czuje ze slizga mi sie sprzeglo szczegulnie jak sie samochod nagrzeje jade i wciskam mu gaz to obroty wzrastaja a poldus bardzo powoli sie rozpedza czy to moze tarcze czy uszczelniacz na wale moze puszcza olej
Mam pytanie czy mozna w domowych warunkach wyciagnac skrzynie jak sadzicie czy lepiej dac do mechanika i ile moga wziasc za taka naprawe
Dziekuje bardzo za jakas podpowiedz
Pozdrawiam

w białymstoku za wyjęcie skrzyni gość wziął ode mnie 150 a reszta to zależy co ci poszło.u mnie za wymianę synchronizatora i włożenie skrzyni spowrotem 180zł,ale teraz załuje bo minął rok i znowu muszę jechać i wyjąć skrzynie bo sprzęgło mi sie ślizga,trzeba bylo zrobic wszystko za jednym wyjęciem było by taniej.

trzeba wyciagnac skrzynie i wtedy wiadomo co jest.w warunkach bez kanalu skrzyni nie wymjmiesz,wyjmiesz jedynie silnik.a jezeli masz kanal to szybciej raczej skrzynia na wierzch.nie wiem jakiego masz tego poloneza.bo jak np GSI,to tam dochodzi duzo wiecej dupereli od silnika.ajak masz np gaznikowca,to 45 min i silnik na wierzchu.ale i tak ja proponuje kanal i wyciagnac skrzynie.tylko pamietaj;ona troche wazy i pomoc drugiej osoby jest niezbedna.
a co do awarii to moze byc docisk slaby,albo uszkodzony.bo oliwa tak mocno raczej by nie leciala zeby az tarcze wysmarowac.

Paweldobra@ Niektórzy wyciągają skrzynie w pojedynkę i bez kanału

odkrecic i wyjac skrzynie w pojedynke bez kanalu to ja wiem ze to nie problem.ale pozniej wlozyc to jest na 100% nie mozliwe

mozliwe, duza meczarnia, ale mi sie udalo ja wtargac samemu do samochodu

--
pozdrawiam,
Krzysiek

Cytat:
2007-08-21 14:17:49, paweldobra pisze:
odkrecic i wyjac skrzynie w pojedynke bez kanalu to ja wiem ze to nie problem.ale pozniej wlozyc to jest na 100% nie mozliwe

Ja wyjmowałem i wkładałem tysiące skrzyń i niestety czasem to odbywało się w warunkach polowych więc da się to zrobić bez kanału . Musisz zadbać o swoje bezpieczeństwo więc samochód musi być podniesiony i oparty na stabilnych podstawach (dobrze mieć dobre kobyłki albo klocki z pnia drzewa). Po drugie gdy wyjmujesz i wkładasz skrzynię trzeba silnik opuścić kołem zamachowym do dołu, do tego miałem podnośnik podstawiany pod koło pasowe. Gdy montujesz sprzęgło musisz dobrze ustawić tarczę na otwoór bo nie wejdzie Ci skrzynia. To tego dobrze mieć luzem wałek sprzęgłowy.

A co sie dzieje ze sprzęgłem jak łapie 2 centymetry na końcu, linką nie da rady a srzęgło sie nie slizga?? Mam nowe sprzęgło w razie czego tylko musze być pewny ze to coś da