Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-12-10 21:00:45 Krzyżak pod maską.
pzdr |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2008-12-13 00:36:21 nigdy nie rozkrecalem ![]() ![]() |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2008-12-13 12:59:36 przegub wala kosztuje 300 zeta
przekladnoa kierownicza kosztuje kolo 2 tysi zestaw naprawczy przekladni 250 drazek kierowniczy bedziesz mial juz za 100 zeta koncowki drazka od 30 do 200 zeta. krzyzakow nie znalazlem |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-12-16 01:56:37 Samo odkręcenie śruby to jest pikuś. Dojdziesz spokojnie nasadką po zdjęciu lewego koła. Co najwyżej kawałek przegubu może się przydać, ale z tego co pamiętam to spokojnie konkretną przedłużką da się dojść na wprost.
Lepsza jazda jest ze zdjęciem przegubu z przekładni ![]() A co do zakładu... Tam nie ma co regenerować. Po prostu trzeba wymienić sam krzyżak i po bólu. Filozofii wielkiej nie ma. Cały problem w tym żeby dorwać gdzieś krzyżak o dokładnie takich samych wymiarach. Te, co kiedyś sprzedawali w JC były o 1mm za szerokie, a 1mm to jest dużo w tym przegubie ![]() Jak ktoś nie wie czym to ugryźć to lepiej zainwestować te ~300,- pokręcić kilka śrubek i mieć święty spokój. To jest tańsza wersja. No chyba że ktoś woli oryginał za jedyne ~700,- ![]() Pozdro. |
Yabadabadoo MR2 Wadowice | 2008-12-27 19:14:18 No i po wymianie ![]() ![]() Wymieniłem na przegub JC za 290 zł. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam |
jukko Carina E Warszawa | 2012-03-29 16:40:55 Temat stary ale mam informacje które może pomogą borykającym się z takim samym problemem , oparte na własnym doświadczeniu (właśnie wymieniłem ten krzyżak). Carinek jeździ jeszcze sporo i te krzyżaki są słabym ich punktem .
Część która się psuje (czyli sam krzyżak , bez opraw ) to identyczny krzyżak jak do fiata 126 , do układu kierowniczego . Wymiar 16,05 x 38,90 mm (koszt ok.25 PLN). Wymiana w/w krzyżaka jest prostym zabiegiem i do jego wykonania wystarczy całkowicie , spore imadło + młotek i punktak . Po osadzeniu , miseczki krzyżaka KONIECZNIE trzeba solidnie zabezpieczyć "zapunktować" , tak jak jest to zrobione oryginalnie . Założenie na dolny przegub , w trakcie montażu w aucie , osłony (może być dobrana średnicą , osłona dowolnego drążka kierowniczego, osiowego) zapewni dłuższe , życie zregenerowanego przegubu . Pozdrawiam wszystkich z Forum . |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2012-03-29 17:35:34
Jak kupowałem do siebie, to powiedzieli mi w sklepie, że to z Cinquecento z mechanizmu zmiany biegów ![]() Pozdro. |
jukko Carina E Warszawa | 2012-03-30 10:13:54 Tak , to taki sam wymiar , występuje również w innych autkach w układzie kierowniczym (szukając zamiennika , słyszałem o BMW, Audi a nawet Iveco czy Ducato) . Podałem jako przykład 126p bo tu jako część zamienną można kupić jeszcze OE a nie "chińczyka" i cena jest więcej niż przystępna ![]() pozdrawiam . |
kamilosos Stalowa Wola | 2012-03-30 12:55:54
Na 100% krzyżak. Tydzień temu miałem to samo. Nawet doszło do tego, że praktycznie nie dało się przekręcić kierownica. Popsikałem trochę WD-40 i wszystko wróciło do normy. |