[e36] mechanizm dmuchawy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy. Wiem, że temat był poruszany, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Otóż mam problem z mechanizmami od sterowaniem dmuchawy. Chodzi mi o to, że:
Nie zawsze przełącza się, Np. z nawiewu na szybę na kierowcę, lub Np. z szyb na nogi. Dopiero jak kilka razy pokręcę to zaskakuje. Wiem, że te mechanizmy działają powoli, dlatego zawsze czekam żeby się poprzekładało.
Druga sprawa jest taka, że nieraz jak przełączę z zimnego powietrza na ciepłe to albo nie grzeje albo jak zaskoczy to nie chce się coś domknąć żeby się wyłączyło i mimo że wyłączyłem grzanie cały czas leci gorące powietrze. Takie cuda dzieją się głównie jak włączam obieg zamknięty.
Z postów, które czytałem dowiedziałem się, że wystarczy przeczyścić mechanizm i będzie dobrze. A może to nie wystarczy albo przyczyna leży po innej stronie. Czy ma ktoś może jakieś zdjęcia i opis jak to wyczyścić???

Nie będzie to dla ciebie zbytnio pocieszające ale ja mam podobne problemy. Opisywałem to już kiedyś na forum i ogólnie do jakiego doszedłem wniosku to : ten typ tak ma , no i lata robią swoje.
U mnie również jakoś to wszytsko nie działa tak jak powinno. Po zmianie nawiewu np z nóg na szybe mija chwila aż "zaskoczy" .
Również są problemy z nawiewem, ciepłe powietrze czasami dmucha sobie "jak i kiedy chce" , szczególnie latem daje się to we znaki. W moim przypadku ratowała mnie klimatyzacja.
Najlepszym na to sposobem było by chyba rozebranie całej konsoli i ewentualna wymiana silniczków sretujących itp...
U mnie jeszcze dodatkowo pojawił się problem, gdy pewnego chłodnego poranka włączyłem ogrzewanie i tylko lewa strona dmuchała na ciepło ...."rynce opadają"
To tak moim zdaniem. . .
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MichalGZ dnia 2007-09-19 21:04:58 ]