Witam
to mój pierwszy post na tym forum.
W VW Golfie IV 1.6 16V mam zainstalowaną sekwencję Zavoli. Nie wiem jaki przebieg ma instalacja, bo była już wmontowana kiedy kupiłem samochód i od początku miałem z nią problemy. Wiele z tych dolegliwości zostało wyeliminowanych przez przeczyszczenie instalacji, regulację (kilkakrotną) i wymianie listwy wtryskowej, ale dwa problemy pozostały:
1.Na zimnym silniku szarpie przy przełączaniu na gaz.
2.Po odpaleniu zimnego silnika, przez kilka sekund nie chce wchodzić na obroty. (jest to sekwencja więc samochód zapala na benzynie i to mnie trochę dziwi)
Dodam, ten drugi problem nie występuje jeśli kilka dni pojeżdżę na paliwie.W takiej sytuacji, nawet po kilku dniowym postoju, zaraz po dopaleniu mogę przegazować silnik (wiem że tak się nie robi) i ten pięknie wchodzi na obroty.
Jak już wspomniałem wymieniłem listwę wtryskiwaczy, filtry, instalacja jest przeczyszczona i prawidłowo wyregulowana (według montera) przewody między wtryskiwaczami i kolektorem ssącym są krótkie, sterownik jest na bank dobry.
Czy to może być wina reduktora? Jak go sprawdzić? Czy warto je regenerować? Czy wymiana reduktora wiąże sie z ponowną regulacją instalacji?
Widzę, że na tym forum niewiele można się dowiedzieć, pewnie tu sami "gaziarze" którzy nie mają zwyczaju dzielić się zdobytą wiedzą, lubią za to pisać posty w stylu "opcja szukaj" pozdrawiam