| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
faownik81 Miłośnik FSO FIAT CC / 900 Pionki | 2007-11-15 01:48:46 Mopntował ktoś takie ustrojstwo ?? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-11-15 02:21:51 Może jakieś szczegóły co to jest? |
faownik81 Miłośnik FSO FIAT CC / 900 Pionki | 2007-11-16 14:20:55 Nawet z niebieską wytarta instrukcją. Czy działa nie wiem... ale będę montował jak tylko skończę to wspomaganie. Szkoda ze nie da sie odczytać jak sie tym zapłon ustawia, może ktoś wie bo elektryk to ze mnie kiepski ![]() |
faownik81 Miłośnik FSO FIAT CC / 900 Pionki | 2007-11-26 21:29:07 Mam tez podłączony moduł elektroniczny Taki duzy radiator z podpiętymi 3 kabelaki z obu stron które ida do cewki. Czy to OLKO nie bedzie z tym kolidować ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-11-26 22:10:40 A mógłbyś to wszystko jakoś dokładniej opisywać albo wręcz fotkę umieścić? |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-11-27 16:55:01 znajomy starszy Pan , ktory przez wiele lat uzytkowal fiata opowiadal o czyms takim. Bylo to dawno , ja wtedy mialem kilka lat i nie pamietam dokladnie. Nie mam tez niestety mozliwosci wypytania go. Z tego co pamietam to bardzo chwalil , nazywal to podwajaczem iskry swiec. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-11-27 18:17:29 Jeśli to jest prostokątne pudełko z którego wychodzą dwa kable do cewki i do którego się dokręca kabel z niej zdjęty, to może to być "Wielokrotna Iskra" - bardzo skuteczny zapłon elektroniczny. |
faownik81 Miłośnik FSO FIAT CC / 900 Pionki | 2007-11-28 00:58:21 Z fotką bedzie problem bo mi aparat padł.
To co mam przykrecone to taka prostokątna bryła jak radiator od karty graficznej procka itp. z którego wychodzą 3 kable z jednej strony do cewki i 3 z drugiej gdzieś do silnika. W ksiażce Kaima Strona 332 element nr. 5 (bardzo podobny) i do tego chce dołożyć ten OLKO tylko instrukcja montażu nie uwzględnia tego modułu elektrycznego. Dzisiaj wreszcie wywaliłem dziurę na przekładnie od wspomki. Powiem wam ze myślałem ze bedzie prościej z tym wspomaganiem... Bez kanału była lipa więc zrobiłem kanał, masa floty na narzędzia klucze i najgorsza sprawa brak transportu w razie braku jakiejś pierdoły. Co do tego olko Jest to właśnie prostokątna bryła Z instrukcji: -Jeden kabelek do masy pojazdu -2 kabelek Z zaciskiem cewki (WN) do którego przyłączony jest przewód z aparatu zapłonowego -3 połączyć z elektromagnetycznym włącznikiem rozrusznika (z zaciskiem na którym pojawia sie tylko napięcie momencie pracy rozrusznika. Pomiar statycznego kąta wyprzedzania zapłonu: ze świecy I cylindra zdjąć przewód i do fajki włożyć świece i połączyć z masą silnika -1kabelek połączyć z prądowym biegunem akumulatora ( wytarta instrukcja ) UWAGA (wytarta instrukcja) rozrusznika. -obrót wałem silnika bez udziału rozrusznika za do pojawienia sie ciągłego iskrzenia między elektrodami świecy. Jest to moment otwarcia styków przerywacza mechanicznego. -sprawdzić ustawienie znaków wyprzedzania zapłonu Z zapłonem jeszcze nie miałem do czynienia więc odpuszczam to sobie narazie. Do tego jest mały rysunek podłączenia i jeszcze mniejszy rozrusznika od fiata a tam należy: -wywiercić otwór 4mm przylutować przewód nr.3 tylko ja mam silnik z poldolota co za tym idzie rozrusznik tez. [ wiadomość edytowana przez: faownik81 dnia 2007-11-28 01:25:09 ] |
faownik81 Miłośnik FSO FIAT CC / 900 Pionki | 2008-01-22 00:01:45 |