| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-07-31 14:50:50 No pewnie !
Wymienić go na 2,0 TD
Pozdro. |
Tpablo Namysłów | 2008-07-31 18:13:33 przeszczep czy to czasem nie jest ostatecznosc? ![]() |
premier123 Camry 2.0 TD/Subaru ... warszawa | 2008-07-31 20:51:37 nie ma turbo, nie ma skad mocy brac
Ja mam turbo ale nie dam ![]() [ wiadomość edytowana przez: premier123 dnia 2008-07-31 20:52:41 ] |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2008-08-03 11:52:24 Tylko turbo i to niekoniecznie swap.
Pozdrawiam |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-08-03 20:10:30 nie wiem czy 2C-T nie ma innych panewek niz zwykly 2C jak to jest w np. TDI.
Wiec byc moze zwiekszenie mocy odbije sie niekorzystnie na calym ukladzie korbowym ale moze sprostujecie moze cala reszta w 2C-T jest taka sama jak w 2C |
premier123 Camry 2.0 TD/Subaru ... warszawa | 2008-08-03 23:27:46 Troche ciezko by bylo dodac turbo do zwyklego 2C, potrzebna jest nie tylko turbosprezarka. Inne kolektory, inna pompa, inne sterowanie, magistrala olejowa, moze natrysk oleju na denka tlokow - chociaz nie wiem czy to az tak nowoczesny silnik . Absolutnie nieoplacalna operacja w takim aucie. Lepiej silnik drugi wrzucic. |
polakus TOYOTA DRIVER e18/mr2 w30 Ruda Śląska | 2008-08-04 18:49:32 daj wieksza pompe i wtryski |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2008-08-04 23:01:03 Moim zdaniem utrubianie nie jest aż tak skomplikowane:
-kolektor dolotowy zostaje -kolektor wylotowy zazwyczaj do kupienia z trubo (trzeba troche przerobić dalszą część wydechu) -pompa może zostać ta sama - kto nie wierzy niech wciśnie gaz do oporu >3000rpm, czarna chmura za samochodem to nic innego jak nadmiar paliwa
-sterownie można zrobić samemu, niekoniecznie od pompy tak jak oryginalnie ale na małym scalaku wg własnego upodobania -natrysk oleju na denka tłoków.. 2C-T z camry do 89roku tak ma? -otwory w bloku na prowadzenie przewodów olejowych są gotowe - zaślepione -filtr powietrza - ma dużą powierzchnię.. taki sam jest w celicach. No i kwestia użytkownika, jak ktoś uturbi 2C i będzie go ciągle katował to na pewno coś puści.. ale do codziennej jazdy kiedy to z maksymalnych możliwości silnika korzysta się przez kilkanaście sekund z przerwami po kilkadziesiąt sekund-kilka minut.. Da rade
Pozdrowienia |
premier123 Camry 2.0 TD/Subaru ... warszawa | 2008-08-05 01:13:57 Ok, ale pompa w Camry TD ma grzybek ktory odpowiada za wzrost dawki paliwa przy wzroscie cisnienia turbo. Nie wiem jak to jest sterowane w org. Carinie TD. Tam pompa z elektronikla chyba.
Niby da sie zrobic ale czy to bedzie dzialac jak nalezy i palic rozsadne ilosci paliwa? Nie sadze zeby dorownalo oryginalowi. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2008-08-05 01:35:03 Ja bym przyjął takie założenie: turbo ma się wkręcać "na maxa" wtedy, kiedy "operator" wciska gaz w podłogę. A kiedy gaz w podłogę to i dawkowanie duże więc po problemie.
W carinie E, która dostała 2C-T mocno zakobinowali. Nie miałem się okazji dokładnie przyjrzeć ale jest tak jak piszesz Premier - dorzucili tam elektronikę. Na pewno nie będzie to to samo co oryginał choć z drugiej strony może mieć pewną przewagę - zależnie od tego jak ktoś sobie zrobi sterowanie do turbo tak to będzie działać.. Można używać turbo tylko przy pedale wciśniętym dość mocno, ograniczyć ciśnienie doładowania na zimnym silniku oraz na niskich obrotach a także "wyłączać turbo" guzikiem z kabiny gdy wiemy, że zbliżamy się już do domciu i czas trochę ostygnąć
Pzdr |