Odtwarzanie nie oryginalnych płyt w toyocie corolli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, mam corolke e12 i odtwarza tylko oryginalne płyty co zrobić żeby odtwarzała te nagane na kompie?

Zależy jak nagrywasz te na kompie. Odtwarzacze E12 nie czytają MP3. Płytki musisz wypalać jako zwykłe audio.

Cytat:
2008-01-05 12:09:37, norbiPL pisze:
Witam wszystkich, mam corolke e12 i odtwarza tylko oryginalne płyty co zrobić żeby odtwarzała te nagane na kompie?

Z jaka predkoscia nagrywasz?Powyzej 12 moze nie czytac.Ponizej12 spada jakosc dzwieku.

Cytat:
2008-01-05 13:55:24, Bigelektron pisze:
Z jaka predkoscia nagrywasz?Powyzej 12 moze nie czytac.Ponizej12 spada jakosc dzwieku.

Jaki ma związek prędkość nagrywania z jakością dźwięku?

Płytki oryginalne są wytłaczane a płytki nieoryginalne nagrywane i to jest różnica. Płytki nagrywaj w opcji audio CD jesli już. Swoja drogą wiele HighEndowych stacjonalrnych odtwarzaczy CD nie czyta płytek nagrywanych a czasem nawet tych "oryginalnych") Jak czyta mp3 to powinien też czytać nagrywane CD, jak nie czyta to się nie martw bo znaczy to że masz wyższej klasy CD a nie jakiś badziew do mp3) Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2008-01-05 16:53:22 ]

Cytat:
2008-01-05 16:00:04, Pigletto pisze:
Jaki ma związek prędkość nagrywania z jakością dźwięku?

Niemam pojecia ale jak obnizalem predkosc to zauwazylem ze robi sie jakosc odtwarzania jak z kasety,zwlaszcza soprany jakos obcinalo ,ale moze sie myle

Cytat:
2008-01-05 16:50:47, Bigelektron pisze:
ale moze sie myle

albo nagrywarka do d....

Ja mam jakiegoś starego NEC-a (DVD/CD) i nie zauważyłem żadnych zmian w jakości nagrania.

Cytat:
2008-01-05 16:50:47, Bigelektron pisze:
Niemam pojecia ale jak obnizalem predkosc to zauwazylem ze robi sie jakosc odtwarzania jak z kasety,zwlaszcza soprany jakos obcinalo ,ale moze sie myle

Wydaje mi się że to musiało być coś innego (jakaś kompresja czy coś) a nie niższa prędkość.
Zapis jest cyfrowy. Jakby tak część jedynek i/lub zer się nie zapisała, podczas nagrywania z niższą prędkością, to przy płycie z danymi, programami czy filmami byłby dramat bo można by ją wywalić do śmieci. Przy audio cd zresztą podobnie. Ale też może się mylę

Co do pierwotnego pytania to faktycznie, przy nagrywaniu z większą prędkością, te "jedynki i zera" mogą się wypalić gorzej na płytce i wtedy słabsze lasery w odtwarzaczach mogą nie dawać rady żeby to odczytać, więc najlepiej spróbować nagrać płytę wolniej.

Cytat:
2008-01-05 18:32:32, Pigletto pisze:
Wydaje mi się że to musiało być coś innego (jakaś kompresja czy coś) a nie niższa prędkość. Zapis jest cyfrowy. Jakby tak część jedynek i/lub zer się nie zapisała, podczas nagrywania z niższą prędkością, to przy płycie z danymi, programami czy filmami byłby dramat bo można by ją wywalić do śmieci. Przy audio cd zresztą podobnie. Ale też może się mylę Co do pierwotnego pytania to faktycznie, przy nagrywaniu z większą prędkością, te "jedynki i zera" mogą się wypalić gorzej na płytce i wtedy słabsze lasery w odtwarzaczach mogą nie dawać rady żeby to odczytać, więc najlepiej spróbować nagrać płytę wolniej.

Tu mnie przekonales...nie zastanawialem sie nad tym

Pigletto dobrze prawi. Im wolniej się nagrywa tym lepiej dla słabo-laserowców
Niestety nowe nagrywarki nie pozwalają zazwyczaj nagrywać z prędkością mniejszą niż x4. Probowałem ustalić czemu tak jest i jedyne rozsądne uzasadnienie to fakt, że lasery w tych nagrywarkach są za "mocne" i gdyby laser za długo przebywał na danym polu to wręcz przepaliłby płytkę..

A swoją drogą miedzy płytami istnieją spore różnice i możecie nie wierzyć ale płytka z biedronki powoduje szybsze zużycie lasera niż dobre płyty.. Bity bitom nierówne

Pzdr

Cytat:
2008-01-05 21:40:11, MisiekII pisze:
Niestety nowe nagrywarki nie pozwalają zazwyczaj nagrywać z prędkością mniejszą niż x4.

No a ja przed chwilą nagrywalem plytke i K3B (linuxowy program do nagrywania cd/dvd itd) napisal mi ze płyta nie obsługuje predkosci nagrywania mniejszych niz 8