Toytoa avensis 2.0 td

« Poprzedni | Następny »
witam
mam prosbe
chodzi mi o toyote avensis 2.0 td 1998 217 tys wersja sol
chodzi mi o kilka spraw
na co musze uwazac przy kupnie,lub przy jezdzie nia(bo wlasnie ja testuje)
sprzeglo lapie tylko przy podlodze,co tym samym skrzynia chodzi ciezko,tzn duzo ciezej niz np w passacie b5-nie mialem nigdy japonczyka wiec nie wiem co to tym myslec
i druga sprawa to pompa wspomagania jest jakby spocona
niby wszystko dziala oki ale nie wiem czy dlugo podziala
moze ktos mial juz taki model i pomoze mi podjac decyzje
ogolnie autko jest fajne,kombi
silnik nie ma ogolnie wyciekow,bezwypadkowy cena to 18 tys juz oplacona
prosze o pomoc lub jakies rady
dziekuje

sprzęgło raczej do wymiany.

ludziki a nie wiecie ile ta toyota powinna spalac?
podobno po miescie okolo 7 a w trasie ile?
poza tym jak wycuc sprzeglo?
niby nisko lapie ale jak ruszam to nie szarpie
i tutaj mam zaglostke
po czy do cholery to poznac
i pytanko
jaki olej zalac do skrzyni?
skad to sprawdzic,jak to ugryzc?

Dopiero co kupiłem avensis 2,0 td z 1999 roku - sprowadzony z Belgii. Mi też biegi ciężko wchodzą i trzeba sprzęgło do samego końca wcisnąć, ale cały czas muszę wręcz używać siły by np. dwójka weszła. Niedługo pewnie pojadę na jakiś przegląd to coś się dowiem.
A co do spalania - zrobiłem test i w trasie wyszło mi niecałe 5 litrów przy spokojnej jeździe tak więc całkiem nieźle jak na 9-latka

Dosc czeste w tych rocznikach byly problemy z krzywieniem sie tarcz hamulcowych (czuc przy hamowaniu) i niekiedy drzenie kierownicy przy wiekszych predkosciach (110-130 km/h).
Ja mam benzyne i nie zauwazylem zeby skrzynia ciezko chodzila...

Co do sprzegla to mechanik kiedys mowil mi ze mozna sprobowac np. w czasie jazdy na 3 biegu "puknac" sprzeglo, tzn na moment troche nacisnac, jak nie szarpnie autem to znak ze sie sprzego konczy.
Dodam jednak ze sam mechanik twiedził ze to taka sobie metoda...

Olej do skrzyni dla silnika 2C-TE:
objętość: 2,2 l
rodzaj: przekładniowy API GL-4 lub GL-5
lepkość: SAE 75W-90

Sorry za oftop ale czy ave TD ma intercooler???

Jak pisałem wyżej mam ten sam model tylko z 99 roku. Auto trochę skrzypi na niskich obrotach (zwłaszcza na dwójce na wolnej jeździe) i troszkę dostaje drgawek ale wystarczy dodać trochę gazu i jest ok. Gdzieś czytałem że to cecha tego auta i nie ma się czym przejmować. A na Twoje pytanie odpowiadając to generalnie te silnik 2,0 td nie są może tak nowoczesne jak te d4d ale są zdecydowanie mniej awaryjne. Generalnie posprawdzaj to co przy każdym aucie. U mnie sprzęgło też trzeba do podłogi wcisnąć, dosłownie puszczam centymetr i auto rusza. Może tak każde ma? Biegi też wchodzą ciężko, ale trochę pojeździłem i już nie mam większych problemów. Mimo że zaczęła mi troszeczkę chłodnica wodę puszczać to jak na razie jestem bardzo zadowolony. Silnik chodzi pięknie a po drodze również przyjemnie się prowadzi. Pozdrawiam

« Poprzedni | Następny »