Wolne obroty a czyjnik położenia przepustnicy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem z wolnymi obrotami w carinie 1,6 LB 95" wahają się w granicach 600 - 550 w aucie jest odczucie jak by silnik miał zaraz zgasnąć ale mu się to jeszcze nie zdarzyło. Wymienione przewody WN , świece założone platyny denso, przepustnica wyczyszczona, wymianiona kopułka z palcem. Mówiąc szczerze pomysły mi się wyczerpały . Auto jest bez gazu.
Mam pytanie czy czujnik położenia przepustnicy ma wpływ na wolne obroty ????????
Może ktoś z Kolegów ma pomysł co można by było sprawdzić.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Zawor ISC pod przepustnica byl czyszczony???? bo sama przepustnica, w tym modelu, moze byc brudna i nic jej to nie przeszkadza.A czuja TPS przepustnicy nie ruszaj.
powinna miec jakies 650 obr -o jakies 50 obr mozna pocyganic na uzwojeniu ISC.

Jeśli chodzi o ten przykręcany na cztery srubki - tak był czyszczony i po złożeniu sprawdzałem ładnie chodzi , nic się nie blokuje ani się nie zawiesza.
Próbowałem regulować śrubką przy przepustnicy od linki gazu . Podkręciłem na ok 800 obrotów na rozgrzanym silniku i po krótkiej jeżdzie po mieście, wolne obroty wróciły do poprzedniego stanu.
Czy może być jakiś błąd w komputerze ?????????????????
Czy komputerem można regulować wolne obroty ???????????????
Auto jest z 1995r numeruy nadwozia zaczynają sie od JT , zajrzałem do komputera i wyszło że komputer jest od starszego modelu ( wtyczka dzielona na trzy części - porównałem z książką ) montowany do roku 1993.

Jeśli chodzi o ten przykręcany na cztery srubki - tak był czyszczony i po złożeniu sprawdzałem ładnie chodzi , nic się nie blokuje ani się nie zawiesza.
Próbowałem regulować śrubką przy przepustnicy od linki gazu . Podkręciłem na ok 800 obrotów na rozgrzanym silniku i po krótkiej jeżdzie po mieście, wolne obroty wróciły do poprzedniego stanu.
Czy może być jakiś błąd w komputerze ?????????????????
Czy komputerem można regulować wolne obroty ???????????????
Auto jest z 1995r numeruy nadwozia zaczynają sie od JT , zajrzałem do komputera i wyszło że komputer jest od starszego modelu ( wtyczka dzielona na trzy części - porównałem z książką ) montowany do roku 1993.

Cytat:
2008-01-03 08:44:35, mi_chu pisze:
Jeśli chodzi o ten przykręcany na cztery srubki - tak był czyszczony i po złożeniu sprawdzałem ładnie chodzi , nic się nie blokuje ani się nie zawiesza. Próbowałem regulować śrubką przy przepustnicy od linki gazu . Podkręciłem na ok 800 obrotów na rozgrzanym silniku i po krótkiej jeżdzie po mieście, wolne obroty wróciły do poprzedniego stanu. Czy może być jakiś błąd w komputerze ????????????????? Czy komputerem można regulować wolne obroty ??????????????? Auto jest z 1995r numeruy nadwozia zaczynają sie od JT , zajrzałem do komputera i wyszło że komputer jest od starszego modelu ( wtyczka dzielona na trzy części - porównałem z książką ) montowany do roku 1993.

Skrec z powrotem srubke od linki gazu tak jak byla ,linka ma byc luzna.
Przepustnica ma byc domknieta na srubie zderzakowej,podparta tylko tyle,aby sie nie zakleszczala w gardzieli.
Obroty ustala komputer i nic tu nie zmienisz.
Jedyne co mozesz zrobic to poluzowac 2 sruby na uzwojeniu zaworu ISC i pokrecic uzwojeniem na pracujacym silniku nieznacznie podnoszac obroty.Jak przecholujesz to po przegazowce bedzie powoli schodzil z wysokich obrotow lub sie przywieszal na 1000.

mam pytanie co moze byc przyczyną gdy podczas hamowania silnikiem gdy obroty spadaja do ok 400 podczas gdy silnik dalej pracuje włacza się kontrolka ciśnienia oleju- silnik jest po generalnym remoncie??? prsze o szybka odpowiedz

Cytat:
2008-01-06 23:16:11, woyciech85 pisze:
mam pytanie co moze byc przyczyną gdy podczas hamowania silnikiem gdy obroty spadaja do ok 400 podczas gdy silnik dalej pracuje włacza się kontrolka ciśnienia oleju- silnik jest po generalnym remoncie??? prsze o szybka odpowiedz

Do 400?? ...a jak cie scisna za szyje na 10 sekund to tracisz przytomnosc?

Cytat:
2008-01-06 23:30:00, Bigelektron pisze:
Do 400?? ...a jak cie scisna za szyje na 10 sekund to tracisz przytomnosc?

hahaha, bardziej obrazowo się chyba nie dało super

Co do tej szyi.... człowieka czasem nie odpalisz zpowrotem no i serwis.