Polonez Caro 1.5 GLE - rocznik 1994

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Dużo osób mnie prosiło żebym wkońcu zamieścił historię swojego Poldiego...
hmm od czego to zacząć...
hehe wiem że najlepiej od początku...

ym a więc:
zakup poldka: 28.04.1999r. (kosztował prawie 10,000 tyś. - niestety ale w tamtych latach poldki tak chodziły)

foto po zakupie: (zwykły oryginalny polonez)

Jest to 1.5GLE gaźnikowiec
rok pr. 1994

zaraz po zakupie został zagazowany...
na początku jeździł nim mój ojciec
potem gdzieś w 2001r. odziedziczył go mój starszy brat
gdy brat sobie kupił inne auto poldka porzucił...
Poldi miał iść na sprzedaż bo ojciec kupił Scenic'a
ale bez chwili zastanowienia odziedziczyłem go JA i śmigam do dziś

Od dawna już się interesowałem Tuningiem...
a wiec od razu zacząłem w poldiego "wkładać"...

ciemne szybki tył, końcówka wydechu, z tyłu lampy lekko przyciemnione, a z boku białe kierunki i tribal na drzwiach

z przodu brewki własnego wykonania, i pasek nad szybą w kolor nadwozia oraz polakierowałem lusterka w kolor

a tu ze Sceniczkiem

chorowałem na białe lampy wiec takie zakupiłem, i lotka HEKO i z tyłu za szybą rolety

felgi te co widać miałem pożyczone bo fundusze nie pozwalały na zakup alu.. z przodu zrobiłem grill siatex i jakieś "dyfuzory" pod zderzakiem... ale na następny dzień to zniknęło...

w środku też sie pozmieniało - elementy lakierowane na srebrno i ramka zegarów też srebrna, mieszek i koszulki na siedzenia niebieskie - podś. nóg czerwone

kuzyn przyciemnił sobie z przodu szyby i bardzo mi się to spodobało więc zrobiłem to samo i zakupiłem ładne kołpaczki (imitacja alusków)

okazjonalnie od kolegi zakupiłem boczne owiewki HEKO (tylko ze niebieskie)

a tu ze Scenic'iem na postojówkach i halogenkach - zrobiłem postojówki w kierunkach a z przodu zamontowałem żarówki "blue" i niebieskie postoje

na światłach i halogenach

to samo

a tu na aluskach 16'' kuzyna

opony 215/40 ZR16

piękność tylko troszkę za szerokie bo aż 9''

zakup tłumiczka sportowego - przelotowego

chorowałem na alufele ATS - strasznie mi się one podobały - i po długim poszukiwaniu okazjonalnie takie nabyłem tylko ze 13'' i w opłakanym stanie (pierwsze foto) chciałem z nich zrezygnować bo stan naprawdę był kiepski... ale postanowiłem że je odnowie -wiec je dałem do piaskowania(drugie foto) i ost. foto po malowaniu...

tu po malowaniu środka i tych trójkątów na czarno - jak w oryginale do felg doszły chromowane wentyle

tu już tłumiczek na aucie i pierwsza przymiarka nowych alusów

nowy grill - listwowy - bez znaczka

a tu na aluskach ze Scenic'a - zniknęła tylna wycieraczka a białe lampy sprzedałem bo potrzebowałem funduszy

aluski Scenic'owskie 15'' tylko oponki troszkę za wysokie

usunąłem te pomarańczowe wstawki z przednich kierunków (po lewej z srebrną żarówką) po prawej jeszcze z wstawką dla porównania... nowy grill (przed szpachlowaniem tych wstawek)

później coś mi uderzyło do głowy i poldka chciałem sprzedać... bo już go ruda zabardzo jadła...

tu grill już po szpachlowaniu i zrobiłem nowe brewki zachodzące na kierunki...

ale po długim namyśle zrobiło mi się poldka szkoda i postanowiłem się wsiąść za niego... oddałem do warsztatu znajomego aby zlikwidowali rudą... (tu sorry za jakość zdjęć ale były robione telefonem)
foto w trakcie remontu

a tu przód

jak już się spawało to postanowiłem że z tyłu zrobię klapę na gładko i z przodu bad looka i kupie szerokie zderzaki z caro plusa...
i tak też zrobiłem - kupiłem coś takiego: przedni zderzak z caro plusa poszerzany z ogromnymi wlotami... a tył oryginał

kupiłem Groclinki - w opłakanym stanie... ale za 100zł to prawie jak za darmo... gość je trzymał w stodole

wiele osób dyskutowało na ten temat że z tyłu jest podłokietnik... kłócili się że to jest fabrycznie wstawiany... ale teraz już wiem że nie... to ten gość od którego kupiłem go dorabiał bodajże z łady?

Ciąg dalszy w części 2-giej....

[ wiadomość edytowana przez: Remusek dnia 2007-01-30 02:58:41 ]

Ciąg dalszy części 1-wszej...

a tu już po spawaniu... poldek jak nówka - zrobiłem z tyłu biało-czerwone lampy - bo tez chorowałem na nie jak tylko sprzedałem białe ale ciężko było dostać te "white & red lamps" hehe
zakupiłem wiec białe a z oryginalnych wyciąłem góre i z białych górę i wstawiłem to do oryginalnych i tak powstały własnej konstrukcji "white & red lamps"... efekt? oceńcie sami... nawet nie widać że coś było kombinowane
tak jak wcześniej pisałem klapa gładka, z noska tylnego usunięto uchwyt do otwierania klapy, znikną zamek z klapki wlewu paliwa (i obecnie gazu) doszły listwy z caro plusa w kolor i progi w kolor, dostałem też zupełnie za darmo tylną szybe dymioną (na zdjęciu za bardzo tego nie widać ale na żywo rewelka) niebieskie owiewki znalazły nowego właściciela (szwagra) a ja zakupiłem czarne

z przodu wcześniej wspomniany bad look i owy zderzaczek... tylko nie mogłem go zamontować bo mi nosek przeszkadzał... wiec musiałem nosek wyciągnąć... muszę coś z tym pokombinować...
bo ten zderzak na tym foto to tylko była przymiarka... bo trzeba go jeszcze siatexem uzupełnić a poza tym zima się zbliżała... więc wolałem nie ryzykować...

tył "na gładko" i piękne lampy "white & red"

środek też uległ zmianie - nowe groclinki (po praniu) i zadominował kolor niebieski
podświetlenie nóg (tył i przód) i włączników na niebiesko (nie widać na foto)

i nowe radyjko na CD (bo wcześniej była kaseta)

a i zakupiłem też spojlerki na tył i nowe aluski 15'' jak zwykle ATS
ale coś mi się odmieniło i sprzedałem je bo poldi wyglądał na nich jak czołg... (być może oponki były za wysokie - ale mówi sie trudno - alusy jeżdżą już u nowego nabywcy)
na zime zamontowałem chlapacze i seryjne lampy (bo jakoś tych "white & red" zrobiło mi sie szkoda) hehehe

tu jeszcze na tych alusach 15'' ATS

i tu też... oryginalny zderzak powrócił (tylko na zime) i osłonka na wlot

ostatnio zrobiłem podświetlenie zegarów na niebiesko - i na foto można zobaczyć wcześniej wspomniane podśw. nóg i włączników na niebiesko

Z przodu teraz są postojówki diodowe-białe - stroboskopy w halogenach (7 trybów mrugania w tym świecenie ciągłe (foto)) i z przodu niebieski neon

o jeszcze bym o tym zapomniał... hehe

na dzień dzisiejszy poldi stoi na stalkach z zimówkami

a cześci sobie czekają na wiosnę

i plany na nowy sezon to:
- zakup bocznych białych kierunków z caro plusa
- założenie powyższych części łącznie z tym przednim szerokim zderzakiem...
- zakup alu 15'' gwiazd - (przykładowe foto robione na paincie)

i może jeszcze coś wymyśle...

Pozdrawiam
Remusek!

Po pierwsze bądź konsekwentny.
Jak masz wiśniową brykę to popracuj nad tapicerką groków. Zielona odpada. Tu łatwiej zrobić obicie poduszek z przodu niż z tyłu. Oświetlenie w blue - twój wybór.
I kierownice mógłbyś zmienić bo seryjny ster to nadaje sie do okrętu.
Białe lampy można pomalować sprayem motipa. Są wtedy jak czerwone. Łatwo i bez cięcia. Ale tak masz przynajmniej porządnie sklejone.
Jakie gumy miałeś na tych 15" ATS? 205/60R15?
Jeśli kiedyś bedziesz miał felgi jak te ATS 13" to nie maluj dekielków na srebrno - za dużo kolorków w jednym miejscu i zmniejsza optycznie felgi.
Nie za dużo plastiku bedzie na klapie tył?
Zderzak przód - wreszcie coś coc sprawi że plus ładnie wygląda z tej strony. Dobry zakup.
Generalnie pold mi sie podoba.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Siema!
Groclinki takie kupiłem - i takie są!
kolor blue mi sie bardziej podoba niż red.
kierownica narazie zostaje taka.
lampy mam biało czerwone - białych nie chce bo pałkarze sie czepiają.
na 15'' ATS były 205/55
a 13'' ATS mam - i są tak pomalowane jak na foto czyli "dekielki" pomalowane są na czarno a nie na srebrno!
a co do plastiku na klapie to nie wiem - zobaczymy na wiosnę jak to będzie...
i zderzak plusowski czeka na wiosnę
dzięki za ocene!

No coż - nie jest to kompletnie moja wizja poloneza tzw. "german style" ale jako że to twoje i zapewne dobrze się w nim czujesz, życzę kolejnych udanych przeróbek i eksploatacji

Ponieważ to jest caro to jeszcze tuning zewn.jakoś przeżyje.Ogólnie schludne autko ale podświetlanie auta zupełnie mi sie niepodoba,za dużo tego wszystkiego się robi i jeszcze troche to straci swój smak

Witam!
dawno mnie tu nie było... więc jestem i przedstawiam nową relację zdjęciową z początku tego sezonu

a wiec zakup wymarzonych felg

potem białe boczne kierunki z caro plusa - na foto od lewej takie jakie kupiłem - z szarym środkiem - rozkleiłem je i środki pomalowałem na biało - różnicę można zobaczyć gołym okiem

co do przedniego zderzaka plany zmieniłem... tamten zdawał się być za szeroki
a wiec bez zastanowienia załatwiłem zwykły org. od caro plusa

wyciąłem odrazu w nim "środkowe listewki"

potem postanowiłem też zaszpachlować wnękę na rejestrację

a tu już gotowy w podkładzie do malowania

ostatnio zamontowałem centralny zamek na pilota na 4 drzwi

no i najświeższe fotki - jak aktualnie poldi wygląda

zderzak już pomalowany i założony - uzupełniony chromowaną siatką "oczkowaną" - tablica powędrowała na dół...
założone nowe aluski 15'' na oponkach nisko profilowych i białe kierunki od caro plusa...

z tyłu założony spojlerek i powróciły lampy "white & red"

o wschodzie słońca

i foto relacja w lesie

No to narazie chyba tyle...

Pozdrawiam Serdecznie

dawno tu nikogo nie było ale polonez rewelka ja jestem w trakcie prac na tyleile mi czas pozwala

Swietna Carówka.Tez mi sie marzą takie felgi.Mozna wiedziec ile kosztowala ta przyjemnosc ? P.S Ja bym zamomontowal grill z plusa bo ten nie pasuje troche do zderzaka ale to kwestia gustu.Dbaj o niego.Pozdrawiam

Witam
no felgi nabyłem nie drogo bo aż... za 500zł na Allegro
a co do grilla - z caro plusa nie podejdzie - bo musiałbym wtedy nosek wymieniać - bo caro a caro plus ma całkiem inny - i niestety nie podejdzie wiec zostaje taki - mi sie podoba i jest OK

Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-12 11:35:56, SeBa89 pisze:
Swietna Carówka.Tez mi sie marzą takie felgi.Mozna wiedziec ile kosztowala ta przyjemnosc ? P.S Ja bym zamomontowal grill z plusa bo ten nie pasuje troche do zderzaka ale to kwestia gustu.Dbaj o niego.Pozdrawiam

grill jest dobry właśnie kapusta w polonezie wygląda groteskowo hehe ogólnie wszystko mi sie podoba tylko ten siateks z przodu wygląda jakoś chałupniczo...
btw pozdrawiam krajana i zagladnij kiedyś na rzeszów

Fajny, ale najlepiej wyglądał na felgach BROCK i w wersji minus

cześć bardzo mi sie podoba bryczka jestem fane poldka mam ztuningowanego poldka ale nie tak jak ty . A i jeszcze najważniejesz za ile bys go opchnoł

Witam!
Niestety ale poldek już został dawno sprzedany... ;(((

Pozdrawiam wszystkich fanów poldka....

super poldek ma to coś w sobie