| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-10 23:38:34 Czy aby nie za szybko to sprzęgło wysiadło? |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-07-11 11:52:31 A u mnie sprzęgło "chwyta" od najniższego położenia. Zdawałoby się, że ogólnie to dobrze, bo (chyba) nie jest żużyte.
Jednak, największy ból, to zgrzytanie przy wciskaniu biegu wstecznego. Wciskam sprzęgło do oporu, a i tak z trudem wchodzi bieg wsteczny. Ostatnio, wszystkie biegi wchodzą z większym trudem. Proszę o rady : co robić ? co (kazać) doregulować ? Ile mnie to "szarpnie" ? |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-11 21:37:41 25 tys!!!
Z tym wstecznym to chyba normalka. Nie jest synchronizowany. Wrazie kłopotów z wbiciem odpuść sprzęgło i wciśnij ponownie |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-11 21:44:43 Dariusz: że sprzęgło łapie od samego dołu - to jest źle! Powinno mieć większy luz - inaczej biegi będą źle wchodzić lub silnik będzie ciągnął auto przy wciśniętym do oporu pedale.
Powinieneś wyregulować (zwiększyć na pewno) luz sprzęgła. Koszt takiego zabiegu powinien być groszowy. -- Pozdr. Wiesiek (Maestro) |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-11 22:19:23 Zmień mechaników.
Robimy tak: -w miejscu gdzie popychacz pompy sprzęgła łączy się z pedałem jest nakrętka kontrująca, którą zwalniamy, -obracamy popychaczem wkręcając go w łącznik tak aby skok jałowy pedału był 8-15 mm, -ponownie blokujemy popychacz nakrętką. Ot i wszystko Pozdr. Wiesiek (Maestro) |