[small OT] Zamiana reflektorow w roznych markach aut

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Obecnie jezdze swoim dezlem spod znaku VW. Wszystko jest OK, tylko ma on fatalne swiatla. Chcialem podmienic mu oryginaly na auta od Ladzii 2107. Mniejsza o wyglad bo wiem, ze bedzie wygladal jak hehe niewayne. Chodyi o wygledz praktzcyne. Kiedzs tak sie robilo w dobie brakow, ale dyis jest inacyej.... Co na to moye powiedyiec Policja...

poydr

Cytat:
2008-02-04 11:51:09, el_comendanto pisze:
Witam!!! Obecnie jezdze swoim dezlem spod znaku VW. Wszystko jest OK, tylko ma on fatalne swiatla. Chcialem podmienic mu oryginaly na auta od Ladzii 2107. Mniejsza o wyglad bo wiem, ze bedzie wygladal jak hehe niewayne. Chodyi o wygledz praktzcyne. Kiedzs tak sie robilo w dobie brakow, ale dyis jest inacyej.... Co na to moye powiedyiec Policja... poydr

Widziałem reflektory od 2107 w polonezie tzw. "akwarium" należącym do emerytowanego policjanta-więc chyba można. Musiałbyś tylko dobrać atrapę od wersji z prostokatnymi reflektorami-albo od Jetty, albo od amerykańskiej wersji Golfa II

Witam
Cytat:
2008-02-04 11:51:09, el_comendanto pisze:
Witam!!! Obecnie jezdze swoim dezlem spod znaku VW. Wszystko jest OK, tylko ma on fatalne swiatla. Chcialem podmienic mu oryginaly na auta od Ladzii 2107. Mniejsza o wyglad bo wiem, ze bedzie wygladal jak hehe niewayne. Chodyi o wygledz praktzcyne. Kiedzs tak sie robilo w dobie brakow, ale dyis jest inacyej.... Co na to moye powiedyiec Policja... poydr

Wspólczuję
No dobra, żart, ale tak na serio, to jakoś nie widzę w Golfie świateł od 2107, wydaje się że że tam atrapa jest chyba sporo niższa niż w 2107, zmieszczą się pod maską?, dodatkowo inny kąt nachylenia atrapy - mogą być problemy z wypoziomowaniem reflektorów.. , no i w Golfie masz chyba kierunki w zderzaku?..
Ale próbuj, powodzenia
PS Golfy I i II mają feler w instalcji elektrycznej, polega na tym że zasilanie reflektorów idzie przez bezpieczniki i właczniki do żarówek, kiedyś czytałem o zalecanej modyfikacji, by zasilanie zarówek dać krócej przez przekaźniki na grubszych kablach, a przez włącznik tylko sterowanie przekaźnikiem, tak jest w Ładnej i min. dlatego reflektory w 2107 tak dobrze świecą, dodatkowo możesz kupić żarówki Philips +30% lub +50% i powinno zadziałać

Cytat:
2008-02-04 15:42:47, sheriffnt pisze:
dodatkowo możesz kupić żarówki Philips +30% lub +50% i powinno zadziałać

Albo Hella+30 lub ewentualnie Osram. Tylko nie kupuj tych swiecących na niebiesko: typu blue vision, xenon look itd. Nie ma w nich xsenonu, a świecą na niebiesko jedynie dlatego,że maja bańkę pomalowana na niebiesko-manewr ten dodatkowo osłabia swiecenie. Lepsze są np. Philipsy GT lub Night Guide ewentualnie Silver Vision.
P.S. A może po prostu czas wymienić reflektory,bo lustra sa do kitu.Ludzie montują do golfów klary albo przyciemniane z krzyżami i nie narzekają, że im kiepsko świeca?

[ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2008-02-05 15:05:04 ]

Witam
Właśnie, nie kupowć tych niebieskich chińskich nonejmów w supermarketach, są do kitu, na dodatek mają plastikowe bańki i po jakimś czasie się wypaczają!!!! zaczynają świecić w kosmos i szlag je trafia po 1-2 miesiącach

witam,
w moim golfie tez byly kiepskie swiatla... kupilem zarowki philips power2night GT150 i problem rozwiazany. naprawde w tej chwli swieca zupelnie wystarczajaco. koszt kolo 100PLN w sklepie. na allegro taniej. polecam tez zarowki Philips X-treme Power sprawdzalem ja w wersji H7 i sa rewelacyjne.
naprawde nie trzeba kombinowac z wymiana swaitel.

Tu jest opis montażu przekaźków w Golfie. Oprócz Łady mam też w domu Daewoo Espero, tu występuje również problem ze słabymi światłami i użytkownicy także przerabiają światła na przekaźniki. Sam zamierzam dokonać takiej przeróbki, gdyż światła w Borewiczu mojego brata z 1983r. (gdzie fabrycznie instalacja jest na przekażnikach) świecą wyraźnie lepiej niż w Espero.

[ wiadomość edytowana przez: dominikr dnia 2008-02-08 07:46:30 ]

Mam takie pytanie: nie działają mi przenie światła długie i mijania, tylne w tym czasie działają, pozycje tez się świecą. Co to może być? Bezpieczniki chyba są ok... Musze to naprawić do wtorku rano, bo jade do Poznania...

A spróbuj wyjąć i włożyć bezpieczniki, lubią się zaśniedzieć.
Już raz tak miałem, wymieniłem żarówke, poprawiłem to złącze, bezpiecznik był niby cały... Ale nie świeci. Znajomy pooglądał i mówi sprawdź teraz... I fakt zapaliły się :O
Poprostu niestykało i obwód cały czas był rozwarty

Może u Ciebie to też pomoże ;]

Witam
Cytat:
2008-02-10 13:18:16, Adam-Lancelot pisze:
Mam takie pytanie: nie działają mi przenie światła długie i mijania, tylne w tym czasie działają, pozycje tez się świecą. Co to może być? Bezpieczniki chyba są ok... Musze to naprawić do wtorku rano, bo jade do Poznania...

Szukaj przy przekaźnikach, steruje nimi ten sam sygnał co włącza pozycyjne.

Dziekuje wszystkim za info

Chyba faktycznie najpierw zawalcze z kablami. Chociaz jak ostatnio pojezdzilem Ladzia to po wlaczeniu swiatel doznalem szoku zrobilo sie jak w dzien!!!

Przekaźnik rzeczywiście był zepsuty (mam założone żarówki H4 na innych przekaźnikach) ale po wymianie go na inny (działający wyjęty z wiązki malucha) światła nadal nie działały, więc w końcu podłączyłem światła mijania "na krótko" ... Wygląda to tak, jakby do przekaźnika nie dochodził sygnał z przełącznika przy kierownicy, który przechodzi przez bezpieczniki...tak?