Dziwny świst w ładnej 2104

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem.
W mojej ładnej słychać dziwny odgłoś z silnika a w zasadzie nie do końca jestem przekonany czy z silnika . Nie jest to strasznie głośny swist i głównie go słychac jak łada stoi.
przypomina taki gwizd jakby ktoś gwizdał gwizdkiem. czy to moze byc rozrząd łada ma przejechana 94 tys a w 2104 jest łańcuszek czyli teoretycznie powinien jeszcze wytrzymać. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Może łańcuch się poluzował. Może jakieś podcisneinei spadło lub pekło., Może wyją łożyska na pompie wody lub alternatorze

o jaki mpodciśnieniu mówisz pompa wodna była wymieniana miesiac temu chciałem wymienic szczotki w alternatorze czy przy okazji bede mógł wymienic te łozysko czy to wieksza sprawa .pozdrawiam

Wpierw zobacz czy wszystkie weżyki są podłączone bo moze ktorys spadł lub pękł i zasysa nim powietrze. Ogólnie to musisz uchem zlokalizowac mniejwięcej źródło świstu. Jak sie nei uda to zdejmij pasek klinowy i odpal silnik i zobacz czy świst ustał. Jeśli ustał to zakreć kółkiem pompy i alternatora i zobacz czy nei hałasuje i czy nei ma luzu.

oki Sprawdze jutro dzieki dam znac co i jak

diagnoza potwierdzona łożysko w alternatorze tylko z tego co wiem to w alternatorze są dwa łożyska przy kole od paska klinowego i w dalszej czescie alternatora. Jak już zdejmie alternator to wymienić obydwa czy w alternatorze są szczotki moze przy okazji i je wymienic pozdrawiam