Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Marianos101 Cały kraj | 2011-08-31 15:51:22 Dzisiaj wieczorem jak kolega będzie to sprawdzimy czy kopci bo nie zwróciliśmy na to uwagi. Na pewno kopci na czarno mój i kolegi jak się jeździ na niskich obrotach, a jak się później przegoni to od 2500 obr. zaczynają kopcić do puki się nie wydymią. Czyściliśmy już zawory EGR i nic to nie pomogło. Nie wiem może ma tak być chociaż według mnie nie jest to normalne. Wieczorem dam znać czy kopci przy spadku obrotów. Zapomniałem jeszcze. Kolega wymienił filtr paliwa w starym filtrze była jakaś gęsta maź. Po wymianie filtra objawy nie ustąpiły. Mam pytanie czy to mogło być przyczyną i czy można jakoś przeczyścić pompę paliwa bo możliwe że filtr przepuścił ten syf na pompę. [ wiadomość edytowana przez: Marianos101 dnia 2011-08-31 16:01:51 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-08-31 16:47:19
A jakie macie EGRy elektryczne czy pneumatyczne i jak je czysciliscie? Zaobserwujcie co sie dzieje kiedy nastepuje obciecie mocy , co najpierw spada cisnienie na listwie czy na turbinie? Najlepiej wykrecic SCVy i pokrecic silnikiem na rozruszniku 30 sekund tak aby paliwo lecialo na zewnatrz wyleci wtedy szlam ktory zalega w pompie. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Marianos101 Cały kraj | 2011-08-31 17:04:38 Zawory EGR są chyba pneumatyczne tzn. są podłączone pod kable ale otwierane są pneumatycznie. Czyszczone były środkiem do przepustnic. Przy 2500 obr. otwierają się więc jest chyba ok? Jak sprawdzić gdzie spada najpierw ciśnienie. Trzeba podłączyć pod tester czy można w jakiś inny sposób? [ wiadomość edytowana przez: Marianos101 dnia 2011-08-31 17:20:23 ] |
Marianos101 Cały kraj | 2011-08-31 21:02:17 Sprawdziliśmy po odcięciu mocy nie puszcza dymka. Przedmuchaliśmy dojście oraz powrót paliwa i autko zaczęło po tej operacji tracić moc dopiero przy 4000 obr. jutro jeszcze wykręcimy zaworki SCV i przepompujemy pompę oraz wyczyścimy zbiornik. Dziękuję bardzo za pomoc. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-08-31 22:32:05
zawor EGR jest albo pneumatyczny -grucha na podcisnienie,albo elektryczny -wtyczka na chyba 6 kabli.To co w koncu czysciliscie i co sie otwiera przy 2500 bo EGR otwiera sie tylko na biegu jalowym i podczas hamowania silnikiem. Podpinasz tester ustawiasz w dataliscie 3 parametry obr silnika cis paliwa i cis Map ,i obserwujesz co sie dzieje , anajlepiej wlaczyc zapis i potem odtwarzac po milisekundzie i patrzec co spada pierwsze. Obowiazkowo wymienic filtr paliwa na oryginalny Toyoty i sprawdzic czy za filtrem w paliwie nic nie plywa.. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-08-31 22:35:24 ] |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-01 06:14:19 My mamy takie EGR jak jest w linku poniżej:
http://allegro.pl/corolla-verso-zawor-egr-recyrkulacji-03r-2-0-d4d-i1797762026.html |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-09-01 11:04:34
No to na zdjeciu niema przeciez zadnych kabli. Taki pneumatyczny trzeba zalac nafta i rozruszac dobrze prowadnice ,a nie jest lekko ,bo nieda sie tak jak w elektrycznym pokrecic i dotrzec wiertarka. Trzeba wakupompka lub duza strzykawka zasysac z gruchy i puszczac tak aby dobrze rozruszac prowadnice zaworu w pelnym zakresie ruchu ,az bedzie slychac stukniecie grzybka o przylgnie. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-01 19:47:49 Z tym EGR-em chodziło mi oto że przykręcona jest do niego kostka do której podpięte są kabelki i przechodzi przez nią rurka, która steruje zaworem EGR. W rurce jest podciśnienie. Sprawdzałem jeszcze dzisiaj jak to u mnie działa i okazało się tak: W rurce na wolnych obrotach wytwarzane jest podciśnienie, które otwiera zawór następnie po zwiększeniu obrotów do 2500 ciśnienie spada i zawór się zamyka. Nie wiem czy tak ma to wyglądać więc proszę Cię Bigelektronie o radę i mam pytanie czy to ten zawór będzie przyczyną tego kopcenia na czarno. Z autem kolegi już jest OK. Po wykręceniu zaworków SCV i przepompowaniu pompy wszystko wróciło do normy. Przyspiesza normalnie i nie odcina obrotów. Więc dziękuję Ci niezmiernie za pomoc. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-09-01 20:33:31
Odnosnie auta kolegi to wymien koniecznie filtr paliwa na oryginal i nastaw sie na wymiane SCVow na nowe jezeli problem powroci. odnosnie kopcenia... To po pierwsze wyczysc EGR tak jak pisalem. Nie rozumiem o jakiej kostce z kablami przykreconej do EGRu mowisz -chodzi ci o elektrozaworek ktory steruje podcisnieniem na gruche zaworu? Jak ujmiesz gazu i dodasz podczas jazdy ,lub na postoju i kopci na czarno to po pierwsze egr ,lub rzadziej wtryski,lub czesciej kiepskie paliwo, lub bardzo zabrudzony przeplywomierz powietrza tez go mozesz umyc . ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-09-01 20:37:05 ] |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-01 21:58:20 Tak chodziło mi o ten elektrozaworek. Co do tego kopcenia to kopci przy obrotach powyżej 2500. Jak go porządnie przegonie i się wydymi to przestaje kopcić. Następnie jak będę jeździł spokojnie nie przekraczając 2500 obrotów to po jakimś czasie znowu kopci jak go przegazuję. Przepływomierz powietrza był myty. Autko tankuje na shellu raczej na jednej stacji sporadycznie gdzie indziej więc paliwo raczej ok. Chociaż do końca nie wiem bo gdy kupiłem corolkę rok temu przywożąc ją z Niemiec było pół zbiornika paliwa niemieckiego przyjechałem nią do kraju i wydaje mi się że to po zatankowaniu paliwa krajowego zaczęła wydawać dziwne dźwięki jak miauczenie kota. Wtedy znalazłem w internecie że to zaworek na pompie ten pod króćcem dolotowym paliwa( taki wkręcany w pompę). Wymieniłem go na nowy (stary miał cztery otworki a nowy sześć). Po tej operacji Miauczenie ustąpiło. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-09-01 22:20:49
A to akurat jest normalne w dieslu. Jak sie jezdzi spokojnie to potem jak sie go przegoni to przez pare cykli przyspieszania kopci tym co sie nazbieralo w wydechu. ale EGR jak sie zaczyna blokowac to tez przegonienie go rozrusza i na jakis czas jest lepiej. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-09-01 22:22:24 ] |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-02 06:05:57
To muszę w takim razie jeszcze raz go wyciągnąć i wyczyścić tak jak mówiłeś. Jak miałem starą Carinę II 2.0d to dyma prawie nie puściła. A to diesel nowej generacji i tak kopci. Niekiedy jak ją dobrze przegonie to świata za mną nie widać. Mam pytanie czy jak tak będzie kopcił to nie zatka mi katalizatora? [ wiadomość edytowana przez: Marianos101 dnia 2011-09-02 06:07:20 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-09-02 10:50:47
Wyczysc i sprawdz nafta czy nie przecieka na zamknietym zanim go zamontujesz.Powinien przestac kopcic. ...No jak kopci to go przytka , a jak przegonisz to odetka , chyba ze olej spala to juz moze nie odetkac. ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-02 16:07:18
Dzisiaj go wyciągnę i wsadzę na noc do nafty. Oleju mi nie bierze na 10000 dolałem może ze 100ml. Narazie zdjęcia nie wkleję bo go dzisiaj przegoniłem i teraz nie kopci. Jak po wyczyszczeniu zaworu będzie nadal kopcił to zrobię zdjęcie i wkleję, ale to najpierw muszę trochę spokojnie pojeździć. A co jeszcze mogę zrobić oprócz moczenia w nafcie, otwierania i zamykania go? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-09-02 20:18:12
NIC ale rob to z 10-15 minut ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Marianos101 Cały kraj | 2011-09-03 09:35:11
Zawór zamontowany. Wymoczyłem całą noc w nafcie i rozruszałem. Chodzi jakby lżej. Po czyszczeniu zawór nie przecieka. Za jakiś czas jak trochę pojeżdżę to dam znać jaki jest efekt. A może to być wina filtra paliwa bo mam założony boscha? [ wiadomość edytowana przez: Marianos101 dnia 2011-09-03 09:38:13 ] [ wiadomość edytowana przez: Marianos101 dnia 2011-09-03 09:38:45 ] |