Omega 2.2 2000r - pali olej. Prawdopodobnie pierscien.

« Poprzedni | Nastpny »
Kupilem Vauxhalla Omege 2.2 2000r (80.000 mil) ktora miala zerwany pasek. Tak bylo warto i wiedzialem o tym uszkodzeniu, a wlasciwie to dlatego tez kupilem ja za przyslowiowy worek kartofli. Poprzedni wlasciciel oddal auto do serwisu Vauxhalla do naprawy. Mam fakture, wymienili dwa zawory i skasowali 900 funtow. Rzeczywiscie widac, ze tylko 3 tlok dostal. Po zabiegu auto zaczelo palic olej. Wlasciciel jezdzil tak ok 6 miesiecy, az kupil sobie nowe auto i to chcial zezlomowac. Uratowalem je przed tym losem, a ze prowadzi sie fajnie to mysle czy go calkowicie nie uratowac.
Co sprawdzilem:
Silnik pracuje rowno, nie lata. Czuc delikatne drgania i czasami deliketke pukanie w rozrzadzie (pewnie dlatego, ze olej jest jak smola)
Pobiera ok 1l na miesiac - wg wlasciciela (otwarcie i szczerze mowil o usterkach, bo auto mialo isc na czesci).
Cisnienie na cylindrach wynosi po ok 14 bar, wiec jest rowne i dosc wysokie.
3 swiece bielutkie, czwarta ma wypalony, bialy osad na sobie.
Z rury przy ruszaniu lub na postoju nie leci dym. Trzeba mocno przegazowac, zeby wylecial najpierw bialy a potem niebieski dym. Sama rura ma troszke sadzy, ale nie duzo.
Po odkreceniu odmy i ze skrzyni korbowej i z pokrywy dmucha. Wydaje mi sie, ze troche spalin leci ze skrzyni, ale malo.
Zadnego innego plynu nie pali.

Zastanawiam sie czy to czasami nie pierscien. Znajomi mowia, ze przy uderzeniu czesto pierwszy pierscien sie wbija w tlok lub marszczy i trzeba wymienic tlok z pierscieniami. Nie wiem tylko jak z cylindrem, czy gladz nie dostaje na tyle w tylek, ze tylko ostre toczenie wchodzi w gre.
Czy w takim przypadku jest sens wymieniac jeden tlok z pierscieniami i wkladac go do juz wyrobionego cylindra? Czy mozna pomyslec o jakims uzywanym?
Drugim podejrzanym sa uszczelniacze, ale nie wiem czy jest sposob by to sprawdzic bez zdejmowania glowicy.
No i trzeci to uszczelka pod glowica - uszkodzenie miedzy cylinderm a kanalem olejowym.
Co sadzicie warto zrobic z autem? Czy jest jakis sposob by zdiagnozowac skad moze byc nieszczelnosc (bez rozbierania silnika w drobny mak)?
P.S. WIem, ze dla wielu najlepiej jest zamienic silnik, ale te akurat w Anglii kosztuja 500 funtow plus przesylka, a w Polsce po 3000zl. Skorka za wyprawke sie nie oplaca.

[ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-05 11:34:36 ]

Cytat:
2008-02-05 11:29:52, mkaminski100 pisze:
Znajomi mowia, ze przy uderzeniu czesto pierwszy pierscien sie wbija w tlok lub marszczy i trzeba wymienic tlok z pierscieniami.

A to niby dlaczego??
Jak dla mnie to masz kilka opcji:
1. Najtasza - dolewa 1 litr oleju na miesic i jedzic dalej
2. Drosza - wymieni uszczelniacze zaworw i zobaczy - da sie to zrobi bez zdejmowania gowicy.
3. jeszcze drosza - zdj gowic, wymieni uszczelniacze i obejrze z gry tok oraz gad.
4. Najdrosza - zdj gowie oraz j.w + zdj misk i wyj toki. Wtedy wymiana kompletu piercieni (nominay) oraz obejrzenie panewek (raczej powinny byc OK)
Jak dla mnie to raczej bd uszczelniacze.

Dziekuje bardzo za pomoc. 
Tak sie ponoc czesto dzieje I to jest najdorzsza opcja o ktorej piszesz. W sumie to gdyby to byl ten tlok I pierscienie do wymiany to tez nie jest tragedia. Wszystko jednak zalezy od sprawdzenia.

Ad1. Niestety nie wyjdze, bo auto musi miec zrobiony przeglad a tu w Anglii nie przejdzie z palacym sie olejem. No I ma malo mocy przy przyspieszaniu (nie wiem czy przez olej czy zapchany katalizator – wtedy I katalizator do wymiany).

Ad2. Nie jestem mechanikiem, ale ta usterka wydaje sie najsensowniejsza (bym sie cieszyl gdyby to bylo to). Popraw mnie jesli sie myle. Jesli jest cisnienie w cylindrze to pierscienie powinne byc w porzadku. Wtedy przedmuch moze byc po otwarciu zaworu. Nie jest raczej zawor wydechowy, bo wtedy tyllko by wydmuchiwalo spaliny do oleju a swieca bylaby czysta. Czyli ssacy, I pod cisnieniem olej wchodzi przez uszczelniacze.
Dziwne jest jednak to, ze dmucha z pokrywy rozrzadu (nie dmucha z bagnetu) czyli jednak cisnienie uchodzi tez na zewnatrz. Tylko gdzie?
Chyba, ze…dmucha z wydechowego do rozrzadu, potem na odme I powrot juz przez przepustnice do cylindrow.
Dobrze mysle?

Ad3. Staram sie zrobic cos w rodzaju wziernika, czyli rurki z oswietleniem I lusterkiem na koncu ustawionym pod katem 45 stopni, ktory wloze przez otwor swiecy I zobacze gladz. Sam tlok jest uderzony (tylko jeden) I widac to golym okiem). Tu moglbym oszczedzic zdejmowania glowicy.

Ad 4. Kazdy “mechanik” sie tego boi jak ognia. Twierdza, ze musza silnik wymontowac, ze to kosztuje…ech gadac mi sie nie chce jak slysze takie marudy co to najlepiej to by olej I swiece zmieniali, a jak rozrzad to tylko na blokady…
Oczywiscie wszyscy do wymiany uszczelniaczy musza wyjac glowice…
Aha. Silnik nie wydaje dzwiekow jakby panewki byly uszkodzone. Dol jest cichutki. Raczej czasami slychac cos od gory tak jakby od tego tloka.

Co moge jeszcze zrobic zeby bez rozbierania moc sprawdzic co to moze byc? Czy jesli odepne odme I przegazuje to czy np z ktorej czesci odmy poleca spaliny swiadczy czy uszkodzona jest glowica czy tloki?

Jeszcze raz dziekuje.

Cytat:
Znajomi mowia, ze przy uderzeniu czesto pierwszy pierscien sie wbija w tlok lub marszczy i trzeba wymienic tlok z pierscieniami

Przy takim uszkodzeniu miaby obnion kompresj w tym cylindrze.

Stawiam na uszkodzone uszczelniacze . I od ich wymiany trzeba zacz.

Jeeli jest zapchany kat, to zuycie oleju jest ogromne (wida to na analizatorze spalin ; kosmiczne HC). 1 litr na miesic ? A ile km na miesic????

Cytat:
2008-02-05 11:29:52, mkaminski100 pisze:
Znajomi mowia, ze przy uderzeniu czesto pierwszy pierscien sie wbija w tlok lub marszczy i trzeba wymienic tlok z pierscieniami

Jak moe si uszkodzi piercie od uderzenia w zawory??
Przecie nawet w GMP tok a tym bardziej piercienie nie wystaj a tyle ponad blok...
Przy zerwanym pasku co najwyej zawory si pogn i uszczelniacze do wymiany. Zwaszcza w twoim silniku, ktry ma zawory ustawione pod ktem w stosunku do osi ruchu toka.
A co do przegldu w anglii to dobrze poszukaj a znajdziesz odpowiedni garage ktry ci wypisze MOT bez zbdnych bada.
Byem i robiem. Jest tak samo jak w Polsce.

Dziki chopaki.
omegolotC30NE - w tym cylindrze mam wanie dobre cinienie czyli tak jak mwisz, nawet na chopski rozum musi ucieka gdzie poza cylindrem.
mam tylko wskazania drugiej sondy (pierwsza skakaa, ale sprawdzaem jak to wyglda w duszym okresie) i napicie lekko skacze co znaczy, e co pracuje. Z wydechu wychodzi bardzo gorce powietrze.

ilku - chyba chodzi im o to, e uderzenie jest pod ktem i tok si ukosuje co moe powodowa zakleszczenie piercienia. Ja si z tym nie spotkaem wic tylko przekazuj co mi powiedziano.
Masz racj co do diagnostw w Anglii. Mona sobie co zaatwi. Ja jednak wol naprawi auto, nawet dla wasnej radoci Szkoda zmarnowa takiego autka, jeli mona jako tanio naprawi.

Czy do wymiany uszczelniaczy wymagany jest demonta gowicy? Jeli nie to jak to zrobi? Zdjcie wakw, popychaczy, rozbrojenie zaworw (czy da rad?) a potem jak zabezpieczy, eby zawr nie wpad do cylindra?
Czy wymieniac od razu wszystkie uszczelniacze?
Jakie opaca si kupi?

Dzikuj raz jeszcze

Nawet przy jak to nazwae "ukosowym uderzeniu" nie wiem jak moe si piercie "zakleszczy" i w czym niby miaby si zakleszczy. rednica toka jest jakie 0,5mm mniejsza od rednicy cylindra wic nie wiem jak piercie, ktry ma ok 3-4mm szerokoci mgby si gdzie zakleszczy.
No ale mniejsza o to.
Aby wymieni te uszczelniacze zdejmujesz rozrzd, walki i popychacze, wykrcasz wiece a w miejsce wiecy podajesz sprone powietrze przed rozpiciem zaworw.

[ wiadomo edytowana przez: ilku dnia 2008-02-05 23:22:26 ]

Jeszcze jedno pytanko.
Dzis chcialem zrobic jeszcze jeden test bo dostalem tez informacje, ze to moze byc pierscien olejowy. Chcialbym odczepic jescze raz odme i go przegazowac. Jesli dym wyleci z dolu ze skrzyni to pierscien, jesli z glowicy (zamkne odme miedzy pokrywa a przepustnica) to uszczelniacze. Wiem, ze dmucha i tu i tu, ale jesli ginie olej i dym leci z korka (troche) to moze poleci i odmy. Czy dobrze rozumuje? Chodzi mi o sprawdzenie zanim wymienie cokolwiek.
A co sie dzieje jesli prowadnica zaworu bylaby lekko wypaczona od uderzenia?

Ale kombinujesz....
Moe jeszcze tarota postaw na pokrywie zaworw, moe co nowego wyjdzie...

Cytat:
2008-02-06 14:31:00, mkaminski100 pisze:
1. Chcialbym odczepic jescze raz odme i go przegazowac. Jesli dym wyleci z dolu ze skrzyni to pierscien, jesli z glowicy (zamkne odme miedzy pokrywa a przepustnica) to uszczelniacze.

2 A co sie dzieje jesli prowadnica zaworu bylaby lekko wypaczona od uderzenia?

1. Zrb.
2. Jeli zawory byy krzywe to prowadnice masz uwalone.

Inna sprawa, dym z rury (po nagrzaniu silnika itd) po odpuszczeniu gazu/hamowanie silnikiem po paowaniu to uszczelniacze/prowadnice.

Obejrzyj film.
film

[ wiadomo edytowana przez: PiotrS dnia 2008-02-06 20:08:56 ]

Cytat:
2008-02-06 19:49:45, PiotrS pisze:
2. Jeli zawory byy krzywe to prowadnice masz uwalone.

Tutaj si zgadza. Najlepiej kup uywan gowic, sprawd, wymie co trzeba i za do siebie.

Cytat:
2008-02-05 23:21:43, ilku pisze:
Nawet przy jak to nazwae "ukosowym uderzeniu" nie wiem jak moe si piercie "zakleszczy" i w czym niby miaby si zakleszczy. rednica toka jest jakie 0,5mm mniejsza od rednicy cylindra wic nie wiem jak piercie, ktry ma ok 3-4mm szerokoci mgby si gdzie zakleszczy. No ale mniejsza o to. Aby wymieni te uszczelniacze zdejmujesz rozrzd, walki i popychacze, wykrcasz wiece a w miejsce wiecy podajesz sprone powietrze przed rozpiciem zaworw. [ wiadomo edytowana przez: ilku dnia 2008-02-05 23:22:26 ]

Jeli strza jest porzdny to tok moe si odkszacic. Siada wtedy caa ciana toka. Piercienie s zaklinowane w rowkach. Czasami odksztacenie toka jest tak due, e pkaj piercienie. Widziaem kiedy taki tok i pknite byy dwa pierwsze piercienie. Oczywicie silnik nie ma wtedy kompresji na tym cylindrze. W tym przypadku zrzucibym gowic i da do dobrego zakadu na przegldnicie. Prawdopodobnie uszkodzone s prowadnice a uszczelniacze (pewnie ich nie wymienili) nie s w stanie uszczelnic lunych zaworw.

Czy prowadnic mona wymieni?
Ilku, nie zrozum mnie le, chodzi o to, eby sprawdzi jak najwicej zanim cokolwiek rusz, choby ze wzgldu, e wiele napraw w Anglii jest po prostu nieopacalnych i lepiej sprzeda auto na czci. Kady by chcia sprawdzi wszystko zanim zacznie si wymienia wszystko po kolei. Wiem, ze uszczelniacze nie s drogie, ale dla mnie tutaj to koszt ok 24 funtw plus duo pracy (nie wiem czy uda mi sie rozbroi zawr) i nie ma pewnoci czy i tak nie jest co innego uszkodzone.

Dzi posprawdzaem troch wicej:
Po odczepieniu odmy najbardziej dmucha dym ze skrzyni korbowej oraz z bagnetu. Dymu leci bardzo mao (wida go tylko pod wiato) i najbardziej leci na wolnych obrotach.
Na wolnych obrotach wida olej na wejciu odmy do pokrywy rozrzdu jak drga, ale nie pluje (nie pluje olejem)
Po podniesieniu obrotw do ok 3000-4000 jakby mniej dmucha dymem z samej odmy a po puszczeniu gazu ju chyba nic.
Zamknem otwr na pokrywie rozrzdu do ktrego wchodzi odma ze skrzyni (odma ze skrzyni zostaa otwarta) i otworzyem korek wlewu oleju. Lecia z niego bardzo delikatny dymek, ale nie dmuchao tak mocno jak z odmy.

Zmierzyem cinienie na ciepo. Liczc cylindry od paska rozrzdu:
1. 16.6 kg/cm2 = 235 psi = 1.62 MPa
2. 16.0 kg/cm2 = 230 psi = 1.58 MPa
3. 16.9 kg/cm2 = 241 psi = 1.66 MPa
4. 17.0 kg/cm2 = 243 psi = 1.67 MPa

Wg mnie cinienie jest w porzdku.
Sprawdziem te wiece. Trzy nadal czyciutkie, a na 3 cylindrze wida czarniejcy nalot. Na razie tylko troszk, widac kropki. Od czasu kiedy zamieniem wiece zrobiem ok 30 mil.

Jeli chodzi o denda cylindrw to pozostae 3 s czarne (jakby wiey nalot - pewnie od oleju ktry wraca odpowietrzeniem), natomiast trzeci ma miejscami uszczcy si nalot i od strony tyu (po stronie gdzie jest 4 cylinder) jest mokry, jakby zaolejony.

Dziwne jest to, e jak odczyem rur miedzy pokryw a doprowadzeniem powietrza do silnika (gruba gumowa rura) to sabo dmuchao i lekko dymio (trzeba si przyglda w lekkim cieniu) a po odkcieniu rury do przepustnicy wida, ze sama przepustnica nie jest zaolejona, w rodku te nie ma ogromnego rezerwuaru oleju.

Silnik od tyu jest zaolejony, ale nie wiem czy z mocowania rury odmy czy moe uszczelka pod gowic puszcza (miaem tak w Vectrze - olej wypywa pod EGR)

Bd wdziczny za opinie i jakie wnioski. Nie wiem czy to uszczelniacze jako e dmucha od dou.
Czy co moe wskazywa na uszczelk pod gowic? Czy gdyby by przeciek midzy kanaem olejowym a cylindrem to czy cinienie byoby tak wysokie?
Czy to moe wsazywa na piercienie? Jeli tak to czy olejowy (cinienie jest, a olej pali).
Oczywicie to tylko moje tezy i bd ogromnie wdziczny za jakiekolwiek sprostowania.

Tak jak napisali poprzednicy to najprawdopodobniej uszkodzone na skutek zgicia zaworw prowadnice zaworw puszczaj olej. Wymiana samych uszczelniaczy nie zaatwi problemu.
W Polsce mona by byo zdj gowic i wymieni prowadnice. Jako, e jeste w anglii, taniej bdzie znale ca gowic i zamieni.

Cytat:
2008-02-06 23:18:34, mkaminski100 pisze:
Zmierzyem cinienie na ciepo. Liczc cylindry od paska rozrzdu:
1. 16.6 kg/cm2 = 235 psi = 1.62 MPa
2. 16.0 kg/cm2 = 230 psi = 1.58 MPa
3. 16.9 kg/cm2 = 241 psi = 1.66 MPa
4. 17.0 kg/cm2 = 243 psi = 1.67 MPa

Wg mnie cinienie jest w porzdku.

Cinienie stanowczo za due, jeeli miernik cinienia jest OK
to znaczy, e lecisz na tzw "prbie olejowej" przez to
podwysza cinienie.

Cinionko powinno by od 12-15 bar czyli ~12-15 kg.

Powody takiego stanu rzeczy...

Powd olej (lub dostajcy si pyn chodniczy do cylindrw).
Pytanie dlaczego do wszystkich 4 jednakowo (niemoliwe).

Prawdopodobnie piernienie zgarniajce olej padnite (stawiam na to).

Niemoliwe by luzy na prowadnicach zaworw na 4 cylindrach
byy podobne i skutkoway dostawaniem si oleju do cylindrw,
ktry powoduje znaczny wzrost cinienie sprania.

Taka maa dewagacja, ciekawe czy trafna... ?/?

Cytat:
2008-02-07 10:20:38, marekcaramba pisze:
Taka maa dewagacja, ciekawe czy trafna... ?/?

Jest jeszcze jedno wytumaczenie, kolega robi prbe na paliwie (nie odcina pompy paliwa) wtedy te cinienie moze podskoczy.
Wszystko to bedzie gdybaniem dopki nie zwali gowicy i nie zobaczy co sie z nia stao. Przy okazji da sie zobaczy gad cylindra i bedzie waidomo czy z tokiem co jest nie tak.

paliwko nie byo by w stanie tak uszczelni piercieni lub
zmniejszy komor spalania...

Dzis potwierdze jeszcze raz wyniki, ale przed ta Omega sprawdzalem w tych samych warunkach (cieply silnik, pompa rowniez podlaczona i ten sam czujnik) swoja X20XEV i cisnienie bylo na poziomie ok 13-14 kg/cm2 (12.5-13.7 bar) wiec duzo nizsze. Bede jeszcze sprawdzal, ale wychodzi, ze ta mimo palenia oleju pali sporo mniej od mojej!
Plynu nie pali, a oleju nie ubywa az tak duzo, zeby mogl tak mocno uszczelnic tloki, aby cisnienie wzroslo. Sprawdzalem w ksiazce i rzeczywiscie cisnienie jest wysokie. Skoro dmucha to troche cisnienia gubi, wiec jakie ono bedzie jak sie uszczelni?
Czy uszkodzenie pierscienia zgarniajacego bedzie widoczne na gladzi? Chyba nie czyli trzeba wyciagac tlok. Czy w takim przypadku jest mozliwosc kombinowania z wypchnieciem czesci tloka dolem do momentu pokazania sie pierscienia olejowego, zalozenie go od dolu i zlozenie? Wiem, ze to gimnastyka, ale nie trzeba zdejmowac glowicy wiec ten czas mozna przeznaczyc na kombinowanie.

Ten samochod to w ogole pelne mistrostwo swiata - filtr kabinowy byl tak zapchany, ze wentylator mielil powietrze, kolektor wydechowy jest pekniety, ale nie leci przez niego prawie nic. Dwie szpilki urane, jedna rozwiercona i zalozona normalna sruba, druga pewnie tylko przyklejona, zeby wygladalo. Najciekawsze, ze sie trzyma!! Nakretki stalowe a nie miedziane i wszystko robione u dilera w Vauxhallu!!

Doczytalem teraz posty - Marku, nie wiem czy dobrze rozumiem. Myslisz, ze pierscienie olejowe sa uszkodzone i przez to olej dostaje sie pod pierscienie cisnieniowe i uszczelnia?
Zastanawia mnie jedno, jesli nowy i szczelny silnik z porzadnym filmem olejowym nie powinien miec takiego cisnienia to co sie dzieje, ze ten potrafi takie wytworzyc?

[ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:27:24 ]

.Moze slowem wyjasnienia powiem jeszcze jak sprawdzalem. Robilem to wg ksiazki Etzholda, czyli wykrecilem wszystkie swiece, odpielem DIS, nie odpinalem jednak przekaznika pompy. Wkrecilem czujnik tak zeby go widzial z kabiny, pelny gaz i krecilem tak dlugo, az cisnienie nie roslo juz mocniej.

[ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:46:11 ]

Cytat:
2008-02-07 11:22:54, mkaminski100 piszeoczytalem teraz posty - Marku, nie wiem czy dobrze rozumiem. Myslisz, ze pierscienie olejowe sa uszkodzone i przez to olej dostaje sie pod pierscienie cisnieniowe i uszczelnia? Zastanawia mnie jedno, jesli nowy i szczelny silnik z porzadnym filmem olejowym nie powinien miec takiego cisnienia to co sie dzieje, ze ten potrafi takie wytworzyc? [ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:27:24 ] .Moze slowem wyjasnienia powiem jeszcze jak sprawdzalem. Robilem to wg ksiazki Etzholda, czyli wykrecilem wszystkie swiece, odpielem DIS, nie odpinalem jednak przekaznika pompy. Wkrecilem czujnik tak zeby go widzial z kabiny, pelny gaz i krecilem tak dlugo, az cisnienie nie roslo juz mocniej. [ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:46:11 ]

tak, olej zostaje na gadzi cylindra /znaczco wiksza ilo/(piercienie nie musz by popkane, wystarczy, e mocno zuyte) i uszczelnia piercienie
wyej, skutkuje to wzrostem cinienia..

z dowiadczenia zauwayem, e przy zdechnitych piercieniach
olejowych potrafi cinionko skoczy prawie o 2 bary powyej
max'a dla nowego silnika

co do czasu krcenia silnikiem (max 4-5 ruchw toka gra-d)
czyli liczysz "psyki" ze wiec

przepustnica max otwarta (odczony filtr, chcocia z filtrem
prawie taie same wyniki wychodz, moe mniejsze 0.1 bara, bd pomiaru)

wiece zaponowe wykrcone

Edit:

na tym mierniku nie zatrzymuje si wskazwka na najwyszym
odczycie? Musisz pouci cinionko by wyzerowa???

Ja sprawdzam cinienia na cylindrach na zimnym silniku.
Mwi to wicej o stanie silnika.

[ wiadomo edytowana przez: marekcaramba dnia 2008-02-07 11:56:16 ]

Znalazlem w necie takie cos:

“Tutaj musze si zgodzi w 100 % z koleg. Jeli auto kopci od gry to na 99% poszy uszczelniacze zaworw. Jeli kopci od dou (przez bagnet) poszy piercienie. Kolega opisa e bierze olej (jeli si nie wylewa z silnika i nie dostaje do ukadu chodzenia) poszy piercienie olejowe. Powysze przyczyny przy tak niskim przebiegu mog by spowodowane cofniciem przebiegu przez wczeniejszego waciciela, przegrzaniem silnika lub jazd na "zym" (starym ju zuytym) oleju”

U mnie olej jest teraz bardzo gestu I bardzo czarny. Czekam na filtr I wymienie go chocby na jakis tani. Jak juz zrobie porzadek z autem to wleje wtedy dobry Mobil 

Czy mozna wymienic pierscienie olejowe od dolu? Tak jak napisalem to zabawa, ale wolalbym sie pobawic z tym niz zdejmowac glowice (od dolu sprawdze od razu gladz bez rozbierania glowicy I to moge zrobic sam, a glowice juz musi robic ktos)

« Poprzedni | Nastpny »