Kupilem Vauxhalla Omege 2.2 2000r (80.000 mil) ktora miala zerwany pasek. Tak bylo warto i wiedzialem o tym uszkodzeniu, a wlasciwie to dlatego tez kupilem ja za przyslowiowy worek kartofli. Poprzedni wlasciciel oddal auto do serwisu Vauxhalla do naprawy. Mam fakture, wymienili dwa zawory i skasowali 900 funtow. Rzeczywiscie widac, ze tylko 3 tlok dostal. Po zabiegu auto zaczelo palic olej. Wlasciciel jezdzil tak ok 6 miesiecy, az kupil sobie nowe auto i to chcial zezlomowac. Uratowalem je przed tym losem, a ze prowadzi sie fajnie to mysle czy go calkowicie nie uratowac.
Co sprawdzilem:
Silnik pracuje rowno, nie lata. Czuc delikatne drgania i czasami deliketke pukanie w rozrzadzie (pewnie dlatego, ze olej jest jak smola)
Pobiera ok 1l na miesiac - wg wlasciciela (otwarcie i szczerze mowil o usterkach, bo auto mialo isc na czesci).
Cisnienie na cylindrach wynosi po ok 14 bar, wiec jest rowne i dosc wysokie.
3 swiece bielutkie, czwarta ma wypalony, bialy osad na sobie.
Z rury przy ruszaniu lub na postoju nie leci dym. Trzeba mocno przegazowac, zeby wylecial najpierw bialy a potem niebieski dym. Sama rura ma troszke sadzy, ale nie duzo.
Po odkreceniu odmy i ze skrzyni korbowej i z pokrywy dmucha. Wydaje mi sie, ze troche spalin leci ze skrzyni, ale malo.
Zadnego innego plynu nie pali.
Zastanawiam sie czy to czasami nie pierscien. Znajomi mowia, ze przy uderzeniu czesto pierwszy pierscien sie wbija w tlok lub marszczy i trzeba wymienic tlok z pierscieniami. Nie wiem tylko jak z cylindrem, czy gladz nie dostaje na tyle w tylek, ze tylko ostre toczenie wchodzi w gre.
Czy w takim przypadku jest sens wymieniac jeden tlok z pierscieniami i wkladac go do juz wyrobionego cylindra? Czy mozna pomyslec o jakims uzywanym?
Drugim podejrzanym sa uszczelniacze, ale nie wiem czy jest sposob by to sprawdzic bez zdejmowania glowicy.
No i trzeci to uszczelka pod glowica - uszkodzenie miedzy cylinderm a kanalem olejowym.
Co sadzicie warto zrobic z autem? Czy jest jakis sposob by zdiagnozowac skad moze byc nieszczelnosc (bez rozbierania silnika w drobny mak)?
P.S. WIem, ze dla wielu najlepiej jest zamienic silnik, ale te akurat w Anglii kosztuja 500 funtow plus przesylka, a w Polsce po 3000zl. Skorka za wyprawke sie nie oplaca.
[ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-05 11:34:36 ]

oczytalem teraz posty - Marku, nie wiem czy dobrze rozumiem. Myslisz, ze pierscienie olejowe sa uszkodzone i przez to olej dostaje sie pod pierscienie cisnieniowe i uszczelnia? Zastanawia mnie jedno, jesli nowy i szczelny silnik z porzadnym filmem olejowym nie powinien miec takiego cisnienia to co sie dzieje, ze ten potrafi takie wytworzyc? [ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:27:24 ] .Moze slowem wyjasnienia powiem jeszcze jak sprawdzalem. Robilem to wg ksiazki Etzholda, czyli wykrecilem wszystkie swiece, odpielem DIS, nie odpinalem jednak przekaznika pompy. Wkrecilem czujnik tak zeby go widzial z kabiny, pelny gaz i krecilem tak dlugo, az cisnienie nie roslo juz mocniej. [ wiadomo edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:46:11 ]