| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-02-08 10:55:34 Witam serdecznie.
Ostatnio zainteresowało mnie pewne autko, a mianowicie Niva 2329. Nie widziałem u nas by takie jeździły a bardzo mi się spodobała. Chciałbym zapytać, na razie czysto teoretycznie, ale zobaczymy za jakiś czas, czy ktoś wie jak wyglądałaby operacja sprowadzenia takiego auta ze wschodu. Koszta, przeszkody prawne i formalności. Słyszałem, że nie można obecnie sprowadzać aut starszych niż 10 lat czy to prawda? Jeśli tak to czy wiecie może czy jest szansa nabycia tego auta w wieku pozwalającym na sprowadzenie? Dziekuje Pozdrawiam Elvoo |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-02-08 12:42:00 Powiem, że to z tym limitem wiekowym też mnie zastanawia. Wykombinowałem sobie, że wewnątrz Unii to nie obowiązuje tylko granice zewnętrzne. Tak sobie wykombinowałem ale nie mam pojecia czy tak jest.
Z tym dowodem zapamiętam. Dzieki. |
mily_byd SYMPATYCZNY GOŚĆ FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2008-02-08 13:50:32 A skąd chciałeś przywieźć tą 2329? Jeżeli dobrze się orientuję to ze wschodu nie ma sensu, bo tam łady są droższe niż w Polsce, więc chyba się nie opłaca. Ewentualnie może Litwa, Łotwa czy Estonia mogą sie opłacać (czasami da się tam wyrwać coś okazyjnego) ale te kraje są chyba w łunii (z tego co się orientuję). A wiem, że właśnie w tych trzech krajach Nivy pickup (czyli właśnie 2329, czy VIS-y) są da się kupić na rynku używanym. Może nie jest to zaraz zajebista ilość, ale czasem też coś się pojawia. Jeżeli dobrze się orientuję to takie pickupy na Litwie czy w Estonii są sprzedawane w salonach jako nówki, więc czasem coś się trafia do odsprzedaży.
|
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-02-08 13:56:02 Kombinowałem raczej Rosja albo Ukraina bo tam mam możliwość bez osobistej wizyty dowiedzieć się o ceny i tak dalej.
Skoro jednak mówisz, że sie nie opłaca będę musiał się zastanowić. Do Litwo-Łotwo-Estońskich krajów nie mam jak się wybrać ani nawet możliwości przebadania na odległość. Nikt ze znajomych tam się nie udaje. Nówke z salonu można tam nabyć? Fajnie. Ciekawe jakie ceny. |
mily_byd SYMPATYCZNY GOŚĆ FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2008-02-08 16:24:36 Tzn. jeżeli chodzi o przebadanie takich autek w krajach litwo-łotwo-estońskich (jak Ty to nazwałeś ), to polecam śledzić co jakiś czas dwie strony:
ogłoszenia z litwy ogłoszenia z estonii To jest są odpowiedniki naszej gratki - tam wystarczy, że pod hasłem marka wybierzesz "lada". Może teraz pickupów nie ma ale raz na jakiś czas na pewno się pojawią. Jeżeli chodzi o wschód to na 90% mi się wydaje że się nie opłaca, bo kiedyś przeglądałem bodajże białoruski odpowiednik naszej gratki.pl (chyba www.automalinovka.com). I tam ceny jakichś starych rozklekotanych Samar czy 07, 05 są kilkakrotnie większe niż w Polsce. Z tego co wiem, jeśli się nie mylę to Ukraińcy do nas przyjeżdżają, przy granicy, ale po naszej stronie, żeby kupić taniej starą 07 czy samarę, albo części. Pozdro. |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-02-10 08:51:46 Dzieki. Będę śledził te stronki co podałeś. Może coś wyhacze.
Obawiam sie jednak że nawet jak już bedzie mnie stać na takie auto to i tak nie będę miał za bardzo mozliwości sprowadzenia z tamtych stron. No nic. Pożyjemy zobaczymy. Dzieki Pozdrawiam |
ladamaniak Wałbrzych | 2008-04-23 16:19:06
witam jezeli chcesz taka lade to mam takie czasopismo litewskie Auto Rinka a ze moj starszy bedzie tam jechal to moge ci zalatwic 1 albo 2 numery,a jezeli chodzi o koszty sprowadzenia to litwa jest w unii i akcyzy nie placisz ale znalezienie tlumacza litewskiego to juz jest problem a to ze niewolno sprowadzac aut starszych niz 10 lat to bzdura bo dalej sprowadzaja stare golfy 2 |