Błąd katalizatora Ave 1,8 vvt 2003

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z zapalającą sie kontrolką silnika. W serwisie na komputerze stwierdzono błąd katalizatora( prawdopodobnie spowodowany złej jakości paliwem).Po wykasowaniu bęłdu kontrolka zapala się po przebiegu kilkudziesięciu do kilkuset kilometrów i komp pokazuje ten sam błąd katalizatora. Serwis sugeruje wymianę katalizatora, ale nie gwarantuje że sytuacja się nie powtórzy ( koszt ok. 4 tys zł- bagatela). Czy ktoś zna może sposób na tę dolegliwość ( zaznaczę, że silnik i jego osiągi są normalne, a kontrola jakości spalin wypada bardzo dobrze).

Może ktoś słyszał, o tak zwanym "emulatorze", który wstawia się zamiast 2 sondy lambda ( tej za katalizatorem) , i który w komputerze daje stały dobry odczyt czystości spalin za katalizatorem. Wydaje się to logiczne, ale czy w ogóle istnieje?

[ wiadomość edytowana przez: mareks1 dnia 2008-03-10 22:46:50 ]

ja mam co prawda corolle 1,6 vvti ale mialem podobny problem.. jesli swieci kontrolka a samochod chodzi dobrze to sa faktycznie 2 mozliwosci:
1. katalizator
2. Druga sonda lambda za katem
i nie do konca sprawdzona teza na forum ze zawsze mozna sprobowac przeczyscic przeplywomierz powietrza ponoic pomagalo w niektorych przypadkach...

Ważny tu jest kod błedu..
generalnie rozsadnym wyjciem jest wymiana drugiej sondy na nową i jesli wtedy dalej jest check to ewidentnie kat. Druga sonda sprawdza stan spalin po kacie i porownuje jakos z pierwsza sonda po czym stwierdza czy kat poprawia te spalinki czy nie jak nie to check i ASO.. generalnie zamiennikow chyba nie ma.. ale szukac mozna.. jaki tam masz kat EURO3 czy Euro4? Tak czy siak troche kiepsko.. albo spokojnie jezdzic i czekac na okazje na allegro i kupic kata.. ja kupilem oryginala za cene zdecydowanie mniejsza...
aha uwaga na sonde bo jak masz z grzalka a raczej tak to ona tez moze walic błedy.. przy kupowaniu sondy uwaga na rezystancje grzalki toyota lubi 14 OMów.. ale jak dobrze poszukasz na tym forum znajdziesz cala kopalnie wiedzy od Bigelektrona..
ja te całą droge przeszedlem i w koncu wymienilem okazyjnie kata...