Początkujący kierowca - RAV4 - pomóżcie bo to ważne!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
Jestem początkującym kierowcą. Cztery miesiące temu odebrałem prawko a od dwóch miesiecy jeżdże RAV4 z 2001 roku. Niestety mój tato nie miał prawa jazdy więc nie bardzo mogę poradzić się kogoś w pewnych sprawach dotyczacych utrzymania pojazdu.Przejde do rzeczy.
Kupiłem auto i wiem że trzeba się nim opiekować. Pytanie do was
mam następujące.Jakie czynności powinienem robić w miarę regularnie aby moj samochod miał dobrą kondycje i nie zaskoczył mnie czyms nagle na drodze. Chciałbym abyście wymienili czynnosci które przychodzą wam do głowy i ktore sami robicie czesto jak np. wlanie do baku,jakieś regularne przeglądy , czyszczenie klimatyzacji
itp...itd..Może dla niektórych to głupie o co pytam ale dla mojego (i waszego bezpieczeństwa )Z góry dziekuje wszystkim!!!
Instrukcje niestety mam po wlosku wiec ciezko mi cos wiecej sie nauczyc...nawet nie wiem czy tam jest pasek czy lancuch itp:/
Pozdrawiam,

Cytat:
2008-08-04 12:16:33, t_bag11 pisze:
Jakie czynności powinienem robić w miarę regularnie aby moj samochod miał dobrą kondycje i nie zaskoczył mnie czyms nagle na drodze. Chciałbym abyście wymienili czynnosci które przychodzą wam do głowy i ktore sami robicie czesto jak np. wlanie do baku,jakieś regularne przeglądy , czyszczenie klimatyzacji itp...itd..

Ogólnie można coś napisać, ale konkretnie, co ile kilometrów, to już zależy od danego auta.

Zwykle, po kupnie samochodu, kiedy nie wiesz co i kiedy było robione, wymienia się płyny (olej silnikowy, płyn w chlodnicy, plyn hamulcowy), filtry (powietrza, paliwa, oleju). Można jeszcze olej w skrzyni biegów... we wspomaganiu chyba się nie wymienia... ale nie jestem pewny.
Do tego wymienia się komplet rozrządu, no ale u Ciebie może być łańcuch, wtedy chyba są tylko regulacje.

Co do klimatyzacji to najlepiej co roku przeglądnąć i uzupełnić czynnik i olej. Inaczej możesz "zajechać" sprężarkę.

Po kupnie auta warto wg. mnie to wszstko zrobić żeby mieć 'czystą' sytuację.

Poza tym można zainteresować się stanem świec, ewentualnie kabli wysokiego napięcia, klocków hamulcowych i tarcz.

Z rzeczy podstawowych to możliwie często zaglądaj pod maskę i sprawdzaj poziom oleju, płynu chłodniczego, płynu wspomagania no i ogólnie czy coś gdzieś nie cieknie lub dziwnie nie wygląda.

Zerknij sobie jeszcze na: http://www.abs.org.pl/

[ wiadomość edytowana przez: Pigletto dnia 2008-08-04 12:33:36 ]

t_bag11,
Do tego wszystkiego, co napisał Pigletto dodałabym jeszcze:
1. karmić jak najlepszym paliwem
2. omijać szerokim łukiem mechaników-druciarzy

Pzdrowienia

PS (bez związku z powyższym):
Wczoraj rano widziałam "naukę jazdy" na ravce.
Autko wyglądało na nowe i miało napisy z jakiejś szkoły jazdy w Krakowie...

Cytat:
2008-08-04 15:31:56, BabciaEwa pisze:
PS (bez związku z powyższym): Wczoraj rano widziałam "naukę jazdy" na ravce. Autko wyglądało na nowe i miało napisy z jakiejś szkoły jazdy w Krakowie...

ja widziałem peugeota 307 cc. dwie osoby były w środku, ale nie jechała jak typowa L-ka
trasa ropczyce-rzeszów minęła wyjątkowo szybko za takim sponsorem

Witam i dziekuje wszystkim za porady.Jesli komus wpadnie cos jeszcze do glowy to piszcie.Jeszcze raz dzieki!!!
Pozdrawiam,

Jak coś zaczyna stukać to interesuj się tym od razu, najlepiej w stacji diagnostycznej poproś o sprawdzenie luzów zawieszenia jak je podejrzewasz. Jak jakiś element zawieszenia jest niesprawny to od niego szybciej zużyją się inne elementy itd. Co jakiś czas poproś kogoś żeby pomógł Ci sprawdzić żarówki (bez kombinacji sam sprawdzisz wszystkie prócz stopu). Jakoś ostatnio b. dużo samochodów widzę z brakami, stopu w szczególności.