| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-11 12:14:29 Mój akumulator przeżył 8 lat i jest pojemności 45 Ah. Teraz pytanie: jakie Wy macie zamontowane beteryjki (pojemność, firma). Ile czasu wytrzymują, czyli innymi słowy, co kupić? biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena Pozdrawiam AdS |
ziga PEUGEOT 406 2,0 HDI Gliwice | 2002-12-11 12:19:09 ja miałem z centry 60 wytrzymała 7 lat
od wczoraj mam nowy tez z centry... mam nadzieje ze wytrzyma 7 lat tylko czy polonezik tyle jeszcze wytrzyma |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-11 12:28:19 Jakie standardowo montowali w poldkach MR'93? (mój jest właśnie stanardowy)
[ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2003-02-07 01:01:53 ] |
keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2002-12-11 13:34:41 Nie wiem jakie były standardowe. Ja mam kupiony mc temu akumulator ZAP 64Ah i narazie jestem zadowolony(wytrzymuje bezproblemowo obecne temperatury). Wczesniej miałem AKUMA 55Ah i nie wytrzymał 1,5 roku |
karas Miłośnik FSO Polonez Caro Rover Dębe Wielkie / ok Warszawy | 2002-12-11 20:05:22 A ja mam dwa po 60Ah, jeden standard, a dugi w bagarzniku, więc, jak narazie nie mam problemów. Jakiej firmy to nie zwróciłem uwagi. |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-11 21:57:33
Pierwszo słysze, wlasciwie nigdy nic nie czytałem o akumulatorach, w instrukcji też praktycznie ani słowa, więc jestem ubogi w wiedze na ten temat. Majchal co to teEN (słownie) |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2002-12-11 21:59:28 Majchal ma rację chodzi o prąd rozruchowy |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2002-12-12 01:25:16 EN? Może po prostu zwykłe ampery? Poza specjalnymi modelami akumulatorów dla diesli można powiedzieć, że większa pojemność to po prostu większy prąd rozruchowy. W przypadku benzyniaków nie ma on aż takiego dużego znaczenia, za to w przypadku diesla - tak (większa pojemność, duży stopień sprężania). Do polonezów można wstawić śmiało 45-60Ah, 36 to chyba trochę mało. Jak ktoś lubi, to większy też może być - jeśli nie stoimy w korkach to i tak alternatorowi zostaje >30A zapasu. Kiedyś badałem amperomierzem i przy napięciu 14V prąd ładowania wynosił ok. 15A (akumulator 45Ah) |
Heniek Polonez Caro 1,6 GLE Warszawa | 2002-12-12 10:25:04 Witam,
Zgadza się ( EN ) to nic innego tylko określenie prądu rozruchowego polskiego ( A ), CENTRA. Dzbanek: owszem akumulatory o większym prądzie rozruchowym daje się do silników Disla, ale i nie tylko, również i do samoch. osob. np. Piast, Centra produkują baterie specjanie z większym EN dla np. TAXI, gdzie oni często uruchamiają silniki. Poza tym uważam, że w starszych samochodach (lub nadmiernie zużytych) również powinno stosować się mocniejsze baterie (chodzi mi o sam moment rozruchu silnika). A określenie 35, 40 czy 60 h to nic innego tylko określenie (mniej więcej - zależy od włączonych odbiorników, pory dnia) na ile nam starczy bateryjki jak padnie nam całkowicie ładowanie To tyle co pamiętam ze szkoły i z warsztatów. POZDRAWIAM Heniek [ wiadomość edytowana przez: Heniek dnia 2002-12-12 10:31:13 ] |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2002-12-12 11:03:01 Heniek,
60h (h jak godzin)? Miałeś na myśli 60 Ah, czyli 60 ampero-godzin? Do częstego uruchamiania właśnie przydaje się pojemność - 9 sekund kręcenia rozrusznikiem pobierającym prąd 400A zjada 1Ah. Jak najbardziej zgodzę się z większym prądem rozruchu w starszych autkach. Dodam jeszcze, że większe akumulatory bardziej obciążają alternator - chwilowo. Wygląda to tak: Mamy naładowany na full akumulator. Odpalamy samochód, akumulator jest ładowany przez jakąś minutę dużym prądem (im większy akumulator, tym większy prąd), po czym akumulator nie dostaje prawie żadnego prądu. Dla uproszczenia można przyjąć, że większy akumulator to większy prąd rozruchu i większa pojemność. Pozdrawiam, Dzbanek |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-12 15:54:01 Mam akumulaotr 45 Ah firmy ZAP (Piastów). Mróz zelżał a samochód znowu pali. (może bateryjka "dożyje" 8 urodzin)
W tej chwili mam na oku Centre 50 Ah za ok. 140 zl. Ale może lepiej nabyć tego ZAP'a skoro tak długo wytrzymał. Pozdro AdS [ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2003-02-07 01:03:23 ] |
nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-02-07 00:39:52 Ostatnio padł mi akumulator (miał 4 lata, objawy takie że nie trzyma prądu, zwarcie w instalacji odpada) i zastanawiam się jak wybrać coś dobrego w gąszczu produktów.Wiem co powiecie :CENTRA i tylko CENTRA.Piszecie że takie Centry wytrzymawały po 8 lat, ale o ile pamietam gdy się je kupiło to trzeba było je dopiero zalewać kupionym elektrolitem.A teraz już są zalane i stoją miesiącami na półkach nieładowane.
Mysłę jednak że i tak dam szansę Centrze ale chce poznać również opinie kolegów którzy używają innych akumulatorów (i nie kupili ich wczoraj Czy warto kupić akumulator 55Ah czy mniejszej pojemności np. 50Ah czy standardowe 44Ah ? Czy opłaca się zainwestować w baterie o zwiększonym prądzie rozruchu ? Czy warto wogóle zwracać uwagę na tzw. akumulatory bezobsługowe ? |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2003-02-07 00:53:42 Ponoc Bosch jest przereklamowany, slyszalem ze Centra ma od niego nowsza technologie, na wolumenie koles ktory handluje akumulatorami powiedzial mi ze jest najlepszy |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-02-07 00:54:15 Mój standardowy ZAP w grudniu skończył 8 lat !!! Samochód użytkowany głównie na krótkich odcinkach, dolewana tylko woda destlowana, 45 Ah. W grudniu podczas pierwszych ostrych mrozów i zwarciu w instalacji nastąpił kryzys aku. Wtedy rozejrzałem się troche, spójrz: www.zap.com.pl i www.akumulator.pl.Wybrałem coś z centry (50 albo 55 Ah), bo miał duży prąd rozruchowy i dobrą cenę (był też w sklepie). Jednak kryzys dawno zażegnany, teraz ciągniemy do 9 lat |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-02-07 01:18:04 Ja kupiłem w sierpniu do fiaciora 50Ah firmy SZNAJDER. Żelowy, bezobsługowy, wogole nie wyjmuje go z samochodu i w te mrozy nawet nie czujesz że ma mniejszą pojemność. Aha, i dali mi 2 lata gwarancji.
Oj nie wiem czy dostaniesz teraz akku do którego trza dolewać elektrolit.. ---------------- SPAjK Zespół mały ale zgrany, trąbka, pompka i organy 125p i jego Cylindry... |