Różna szerokość opon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - nie pamiętam aby taki temat był poruszany więc zapytam w nowym wątku : Czy ktoś już eksperementował z różną szerokością opon na osiach ? Mam z przodu 185/65 R14 i mam jeszcze nie założone 175/70 R14 na tył. Obie oponki są zimowe i są jednakowo zużyte (niewiele - może przód nieco mniej - ok 2000 km) Przód to dębica frigo, tył kormoran. Co może z tego wyniknąć ?
Pozdrawiam !

PS. Czy ktoś był w moich stronach ostatnio ? (Suwałki) - widziałem fajne Espero na nietutejszych blachach. Jak jedziecie to napiszcie - Coś zorganizuję

Jacenty
Moje długoletnie doświadczenie sugeruje mi następujące uwagi:
- dopuszczalne jest stosowanie na tylnej osi innego rodzaju bieżnika niż na przedniej .Oczywiście oba bieżniki są zimowe
- zmniejszona szerokość i nieco wyższa tylna opona w stosunku do opony przedniej niezauważalnie zmieni właściwości jezdne samochodu w warunkach zimowych, - bo jeżdzi się nieco wolniej
- 100 razy większy wpływ na bezpieczeństwo - będzie miał Twój styl jazdy i uwzględnianie zmiennych warunków na drodze i umiejętność przewidywania,
- istnieje taka zasada ,że opony zimowe powinny być o jeden rozmiar węższe od letnich
Szerokiej drogi .....Adam S