MotoNews.pl

Urwany przewód masy - prośba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przypadkowo zauważyłem urwany jakiś kabelek masy i chciałbym go reanimować, ale za diabła nie mogę zlokalizować od czego się oderwał. To taki cienki przewodzik dokręcony do karoserii zaraz pod/za wajchą do otwierania maski silnika po stronie kierowcy. Żeby go zobaczyć trzeba odkręcić kilka plastikowych zatrzasków i zdjąć osłonę nad pedałami, tę z otworami na wloty powietrza.

Jeśli komuś by się chciało to sprawdzić u siebie skąd on biegnie będę wdzięczny. Gapiłem się parę minut, ale do niczego mi nie pasował, a teraz mnie to męczy.
Z góry wielkie dzięki.

Jeśli Ty raczyłbyś zrobić zdjęcie to nam byłoby łatwiej zlokalizować ten kabelek i raczylibyśmy Ci pomóc

apieczyk.... podjedź do mnie to zlokalizujemy ten kabelek, mamy te same silniki

No skorzystałem z pomocy Klausa, ale niestety on ma rocznik 97 i sytuacja w tym miejscu wygląda zupełnie inaczej niż w mojej '95. Także wrzucę fotki dla zobrazowania tematu co i gdzie bo bez tego się nie obejdzie, ale to dopiero w weekend jak wrócę do domu ze szkolenia.

No więc pstryknąłem fotkę z rzeczonym kabelkiem:

Znajduje się na lewo od pedałów, przy dźwigni otwierania maski silnika. Teraz pytanie za 100 punktów od czego się oderwał.

Jak na moj gust to nie jest orginalny kabel tylko jakas dokladka.

W miejscu przy dzwigni otwierania maski ida niedaleko wszystkie glowne wiazki do sterownikow.Czesto elektrycy montujac alarmy w omegach, biora z tamtad sygnaly do centralnego, przerywacza kierunkow, zasilanie itp. Wiec ten czarny kabelek wygladajacy na bank na nie oryginal oplowski,to zapewne masa idaca niegdys do jakiegos niestandartowego zabezpieczenia, mogl to byc chociazby zwykly zwiernik masy na przekazniku,ala imobilaizer jako drugi utrudniajacy odpalenie omegi,lub masa do centralki alarmowej.

Dzięki za przemyslenia. Za tym co piszecie przemawia fakt, że nie ma jakichkolwiek niesprawności związanych z elektryką co by mógł powodować brak masy w jakimś obwodzie. Co do pochodzenia to u mnie mało co jest z dodatkowego wyposażenia. Po otworach w plastikach po stronie pasażera obok środkowej konsoli widać, że był zamontowany zestaw do telefonu, żadnych innych rarytasów nie ma.
Po tym co napisaliście chyba już nie będę się tym przejmował. W ogóle to ruszyło mnie to bo ostatnio miałem wymienianą przekładnię kierowniczą i wpadłem na pomysł, że mechanik mógł mi coś tam przypadkowo urwać odkręcając lub przykręcając przekładnię.