Gdzie kupic porzadny rozrzad do 21070 1500"???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie rozwazam zakup silnika 1500 i mam problem. mianowicie z rozrzadem w tym silniku. chce cos porzadnego bo w naszych sklepach jest szmelc. mialem taki silnik i zrezygnowalem po 3 wymianach w ciagu miesiaca. skad czesci?

? a co się działo? Napinacz?

wymienialem swojego czasu 5 razy pod rzad napinacze plozy i tlumiki drgan bo sie robily jak maslo rozpuszczaly sie poprostu. wiem ze ludzie maja takie silniki i jezdza a ja nie moglem dojsc ladu skladu na oryginale jezdzil dokladnie do 91tys i skonczyl sie oryginalny i po wymianach silnik byl zlom. 2 razy zakladalem caly kompletny rozrzad. myslalem ze to moze wina lancucha.

Napinacz i ploze wymieniac z lancuchem i trzema kolami zebatymi- czesto urywanie sie plozy powodowane jest przez zbyt dlugi lancuch.
Druga sprawa to sprezyna w napinaczu mechanicznym(o ile takowy jest-w nowych jest hudrauliczny) moze ona ma dosc.
Oczywiscie zakladam ze za kazdym razem rozrzad jest napinany prawidlowo.
Kolejna rzecz to planowana glowica/blok - niestety jesli byla spora ingerencja w te elementy, to lancuch i tak bedzie za dlugi.
Ja rozwiazalem ten problem(duze planowanie glowicy i bloku) zakladajac napinacz(stalowo-gumowy) od Nivy - ale nie od 1.7(gdzie zakladany jest na srube bolca ochronnego przy malym kole rozrz) - podobny jak w klasyku i w to samo miejsce montowany tylko inaczej wygiety(byc moze ze trzeba bedzie deko rozgiac jego "oko") Nastepna sprawa to dostawienie tulejki do napinacza- zeby mial wiekszy skok.
Oczywiscie mozna probowac skracac lancuch - ale ja bym tego nie polecal, bo co - jesli sie ukreci... katastrofa
a na koniec - link do wyglada porzadnych rozrzadow:
Master Sport
Katalogi/czesci zamienne do rosyjckich czy jakos tak
Kiedys mieli je w skorpionie- teraz juz ich nie widzialem, ale firma zdajesie jest gdzies na wielickiej w krakowie.

dzieki krzysztof za wypowiedz. jestem w trakcieposzukiwania lady i jezeli nie uda mi sie jej kupic z silnikiem 1300 to musze myslec jak wrazie problemu poradzic sobie z 1500. tamtego niestety juz nie mam bo go wyrzucilem pare lat temu a teraz zaluje.

Czesc bo viem ze i w Czechach to ciezko to napinacz dobry miecz....
Ale 1300 to ...kua lanczuch... 114 albo 116?