Toyota Awensis VSC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! Może ktoś będzie wiedział czy jest możliwość odłączenia VSC ? Najprawdopodobniej któryś czujnik jest walnięty , jak ten w kolumnie kierownicy to 4000 w plecy . Na razie nie uśmiecha mi się taki wydatek , więc czekam na jakieś dobre wieści . Pozdrawiam Monika

To kup uzywany sa w cenie zlomu,trzeba tylko poszukac na internecie lub po gloszeniach typu sprzedam czesci do...

Witam ! Czujnik w kolumnie kierownicy jest wymieniany tylko w zestawie z kolumną . Na serwisowe części chyba się nie porwę . Mam możliwość zakupienia kolumny z anglika ale nie wiem czy będzie pasować do wersji europejskiej ? Pozdrawiam

Witam ! Byłam dziś w serwisie pogrzebali skalibrowali położenie koła kierownicy i miało być ok . Wyszedł im jeszcze zawór SCV P1208 ale nie wiedzieli dlaczego bo podobno działa prawidłowo . Więc szczęśliwa ruszyłam do domu . Przy próbie ponownego uruchomienia kontrolki znów się świecą . Może ktoś mi powie , jeśli wyświetla błąd to chyba źle działa ten zawór ? Mi już brak koncepcji i ochoty by jechać jeszcze raz do Toyoty . Pozdrawiam Monika

Siemka ! Chyba znam już problem . Wczoraj auto odmówiło zupełnie współpracy , brak prądu na pompie paliwowej . Problemem jest najprawdopodobniej popie...... pomylona instalacja elektryczna . Poprzedni właściciel dokonując naprawy coś schrzanił i teraz ja bujam się z tym fantem . Jak by ktoś był tak uprzejmy i udostępnił mi schemat instalacji do mojej Avensis to była bym ogromnie wdzięczna i uprościło by to pracę mojemu elektrykowi . Mój avensis to 2002 r silnik 2.0 benzyna no posiada system stabilizacji pojazdu . Bardzo proszę o pomoc i Pozdrawiam Monika

Cytat:
2008-05-17 10:00:58, monia21 pisze:
Siemka ! Chyba znam już problem . Wczoraj auto odmówiło zupełnie współpracy , brak prądu na pompie paliwowej . Problemem jest najprawdopodobniej popie...... pomylona instalacja elektryczna . Poprzedni właściciel dokonując naprawy coś schrzanił i teraz ja bujam się z tym fantem . Jak by ktoś był tak uprzejmy i udostępnił mi schemat instalacji do mojej Avensis to była bym ogromnie wdzięczna i uprościło by to pracę mojemu elektrykowi . Mój avensis to 2002 r silnik 2.0 benzyna no posiada system stabilizacji pojazdu . Bardzo proszę o pomoc i Pozdrawiam Monika

Zacznijcie od poprawy masy glownej na silnik i nadwozie wyczyscic przegwintowac zakrecic zasmarowac,w tej kolejnosci.
Schemat jakiego ukladu potrzebujesz bo w Toyocie kazdy uklad ma swoj schemat , a wszystko jest w ksiazce z 200 stron bedzie

Witam ! Opowiem ci w kolejności co widziałam co robił mój elektryk zastrzegam iż jest to rozwiązanie chwilowe . Na pompie paliwa nie było prądy więc pobrał z pod bezpieczników . Zadziałała od pierwszego zakręcenia. Po zdjęciu pod kierownicą osłon dobrał się do przekaźnika kwadratowy czarny z napisem Toyota na czterech blaszkach . Do jednej z nich nie dochodził prąd więc podczepił pod inne zasilanie prądowe i zabezpieczył bezpiecznikiem . To tyle na daną chwilę . Po odłączeniu klemy zresetowały się kontrolki i nie świecą się od piątku a system VSC działa sprawdzałam . Moim zdaniem musi być jakiś związek między tym przewodem który zasila pompę a zaworem VSC który jest przy silniku . Na diagnostyce wyszło SCV P1648 l , tłumaczyli że zawór działa ale jest to jakiś problem elektryczny , no i zaprosili po 26 V . Jak wymyślisz coś to będę ogromnie wdzięczna

Cytat:
2008-05-18 09:40:19, monia21 pisze:
Witam ! Opowiem ci w kolejności co widziałam co robił mój elektryk zastrzegam iż jest to rozwiązanie chwilowe . Na pompie paliwa nie było prądy więc pobrał z pod bezpieczników . Zadziałała od pierwszego zakręcenia. Po zdjęciu pod kierownicą osłon dobrał się do przekaźnika kwadratowy czarny z napisem Toyota na czterech blaszkach . Do jednej z nich nie dochodził prąd więc podczepił pod inne zasilanie prądowe i zabezpieczył bezpiecznikiem . To tyle na daną chwilę . Po odłączeniu klemy zresetowały się kontrolki i nie świecą się od piątku a system VSC działa sprawdzałam . Moim zdaniem musi być jakiś związek między tym przewodem który zasila pompę a zaworem VSC który jest przy silniku . Na diagnostyce wyszło SCV P1648 l , tłumaczyli że zawór działa ale jest to jakiś problem elektryczny , no i zaprosili po 26 V . Jak wymyślisz coś to będę ogromnie wdzięczna

Po pierwsze to pradu na pompe nie bedzie po przekreceniu kluczyka ,dopiero jak rozrusznik kreci to komputer wysterowuje przekaznik pompy paliwa.
po drugie podaj model z tabliczki czy to AZT 220?

Witam ! Wiem że trzeba przekręcić kluczyk by prąd doszedł do pompy . Wariant AZTT220 KOMBI wersja AZT220L- AWMEHW . Kontrolki znów się świecą więc albo kabel który został daje jakieś zwarcie i samochód głupieje , oprócz kontrolek wyczuwam podczas jazdy tak jakby mu mocy momentami brakowało ale za chwilę wszystko ok. Może to właśnie wina tego przebicia na instalacji . Tylko jaka jest zależność między tym zaworem SCV a instalacją do pompy ? Mi już brak koncepcji . Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam Monika

Cytat:
2008-05-19 05:57:04, monia21 pisze:
Witam ! Wiem że trzeba przekręcić kluczyk by prąd doszedł do pompy . Wariant AZTT220 KOMBI wersja AZT220L- AWMEHW . Kontrolki znów się świecą więc albo kabel który został daje jakieś zwarcie i samochód głupieje , oprócz kontrolek wyczuwam podczas jazdy tak jakby mu mocy momentami brakowało ale za chwilę wszystko ok. Może to właśnie wina tego przebicia na instalacji . Tylko jaka jest zależność między tym zaworem SCV a instalacją do pompy ? Mi już brak koncepcji . Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam Monika

No wlasnie nie wystarczy przekrecic kluczyk tylko trzeba krecic rozrusznikiem .Samo przekrecenie klucza w stacyjce w pozycje zaplon nie uruchomi pompy.
Moze masz problem z pompa wstepna w baku lub zaworem przelewowym tez w baku ,i spada ci cisnienie paliwa wiec pompa wysokiego cisnienia nie ma z czego sprezac.
Moge ci pomoc dopiero w piatek bo teraz mam urlop.
Mialem kilka przypadkow dziury w gazie podczas przyspieszania i kazdorazowo winny byl zespol pompy w baku.

Witam ! To życzę miłego odpoczynku . Dziś elektryk ma coś podziałać zobaczymy jakie będą efekty . Jak sobie nie poradzi to pozwolę sobie Ci jeszcze głowę pozawracać . Mam nadzieję że to jakaś pierdoła , bo już mnie wkurza . W związku z tym VSC wymienili już ,sworzeń , półoś bo przegub terkotał , amortyzator , nowe oponki , geometria kół , świece . Mam nadzieję że już bliżej jak dalej . Pozdrawiam Monika

Witam ! Niestety elektryk nie zdążył go się do niego zabrać miał urwanie głowy w warsztacie , ma się nim zająć po niedzieli . Bigelektron jak byś mógł mi przesłać schemat instalacji VSC i schemat instalacji jak zasilana jest pompa paliwowa . Kontrolki świecą się jak samochód wprowadzę w lekki poślizg VSC zadziała a po jakimś czasie zapala się choinka . Pozdrawiam Monika

Witam ! Nareszcie znaleziono usterkę i nie jest to wada układu VSC ,lecz zawór zmiennej fazy rozrządu ( mam nadzieję że nic nie przekręciłam ) . Żeby dopełnić szczęścia zepsuła się jeszcze sprężarka od klimy . Ale zrobią mi to już w jednym warsztacie . Części już zakupiłam , jutro mam nadzieję odebrać już sprawne auto. Jak mi już to naprawią to chętnie polecę specjalistę , wydaje się bardzo konkretny . Pozdrawiam Monika

Witam ! Wymieniono mi ten zawór i nic to nie dało . Błąd wyświetla że ta część źle działa a jest nówka sztuka . Ja już nie mam siły , elektryk
mówi że musi to być GGGGGGG tylko szukania kupę . Mam nadzieje że już w przyszłym tygodniu to odkryje . Czekam na złote myśli naszych specjalistów . Pozdrawiam Monika