Fotoradar - zdjecie, 50zl i 2pkt. karne :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No.

Wczoraj przyszedl do domu sierzant sztabowy Bogdan H.
Przeprowadzil male dochodzenie, czyje jest auto, postraszyl kolegium i kazal sie skontaktowac w sprawie mandatu.

Po konsultacji i zbiciu na 50zl, dostalem na droge 2 pkt. karne i mozliwosc zrobienia zdjecia na pamiatke.

A wszystko o 17km.

quurwaaaaaA.

Ślicznie wyszedłeś, a Ona jeszcze ładniej

To zdjęcie, to jakiś kit. Przecież kółka się nie kręcą...

Nie wiedziałem, że można negocjować. Ponoć, jak jest zdjęcie, to lecą z taryfikatora i nie ma letko Jak to zrobiłeś?

Za takie wykroczenie przysługuje 2 pkt karne i mandat od 50 do 100 PLN.

Jedyną negocjcją było zejście do najniższej kwoty...

no, wlasnie, negocjacja jest mozliwa, bo taryfikator ma cennik od... do...

Za przekroczenie:
do 5km/h - do 50zl
do 10km/h - do 50zl i 2 pkt.
od 10 do 20km/h - od 50zl do 100zl i 2 pkt. karne
itd.

Wiec sierzant sztabowy Bogdan H. dal "sie zbic" do przepisowych 5 dych.

Co do zdjecia, to jest dopiero BAJKA.
Fotoradar nalezy do Komendy Glownej w Opolu. Czyli nie "pol na pol" z firma i panstwem PL. Cala kasa idzie do budzetu.

A sprzecik maja calkiem wypasiony. Przez dwa lata wypstrykali juz prawie 12tys zdjec. W lewym dolnym rogu.
Fotoradar mierzy predkosc auta sporo przed soba i dopiero zdjecie wali tuz przed radarem, czyli jak auto podjedzie blisko.
W zasadzie nie da sie tego oszukac. Jak beda jechaly dwa auta, do walnie dwa zdjecia.
W srodku jest wypasiona cyfrowka, ktora zapisuje zdjecia na dyskietkach.
A czulosc migawki jest naprawde bardzo duza. To zdjecie to tylko wydruk z komputera, bo na oryginale podobno widac dziurki w zebach !!!

Sierzant pokazywal mi zdjecie gostka, na ktorym wogole nie bylo widac rejestracji, a oni i tak wyciagneli ja jakos graficznie, wyostrzajac obraz zdjecia. A on tylko o 14km/h przekroczyl predkosc.

Acha, gdybym nie zaplacil tego mandatu, to od razu kolegium i duzo wieksze koszty. Dowod jest niezbity - zdjecie.
Dodam jeszcze, ze z reguly policja ustawia fotoradar z rezerwa 10km/h.
Czyli jak bym jechal 60km/h to bym nie mial zdjecia.

Cytat:
2005-04-26 13:25:13, KOLIBERk pisze:
policja ustawia fotoradar z rezerwa 10km/h. Czyli jak bym jechal 60km/h to bym nie mial zdjecia.

No to przyjedź do wawy. Tu się radary ustawia na +30 bo inaczej przy ograniczeniu do 80 na trasach szybkiego ruchu w 5min zbrakło by temu sprzęcikowi pamięci na wszystkie zdjątka.

Z resztą mam radę dla policji warszawskiej - po co zdjęcia? Tu trzeba ustawić szybkoobrotową kamerę i nakręcać 24h/dobę sznur samochodów.
Spróbujcie na toruńskiej jechać 80 .
Onegdaj nie pospieszając zbytnio i ściągając cugle sięgnąłem 110-120 co było w miare normą w sznurku pojazdów na środkowym pasie i z lewa minął mnie ze świstem najpiew duży fiacior a zanim lekutko, cichutko mknący żuczek zapakowany po dach chopokami z budowy.
Zwątpiłem w sens i zwolniłem przepisowo...

foto naprawdę piękne Jeszcze gdybyś podał miejsce w którym byłeś u tego fotografa, to myślę, że pozwoli to zaoszczędzić niejednemu z nas wizyty sierżanta sztabowego Bogdana H, który i tak nie zrozumie, że nasze omcie ciężko utrzymać w ryzach przy tak ślimaczej prędkości, a i sam sierżant na butach zaoszczędzi

kurde:/

myślałem, że wszędzie poustawiali na te +30km/h

jak tu jeszcze bardziej wkurzyć polskiego kierowce:/

pozdrawiam

Fotograf stoi a raczej jezdzi po calej opolszczyznie.

Prudnik - na ul.Nyskiej w Prudniku.
Biala - wjazd od struny Prudnika z gorki (miejscowosc od Prudnika w kierunku Opola)
Nysa - ul. Asnyka kolo stadionu i targowiska
ul. Pilsudskiego - wjazd od strony Prudnika

No i pewnie w okolicach Opola pojawia sie dosc czesto.

u nas nastawiaja na plus 20 zeby nie marnowac zbytnio papieru bo tutaj juz granica taryfikatora siega od 100 do 200 zl.Osobiscie uwazam ze czystym idiotyzmem jest ustawiac na plus 10 ale zyjac w tym kraju mozna sie przyzwyczaic .Jestem ciekaw jakiej mocy wiazke wysyla fotoradar i czy jest to ciagla czy tylko jak cos jedzie i jak sie maja do tego antyradary bo nawet jak juz za pozno sie depnie jest szansa ze mandat bedzie nizszy

dlaczego graficiarze nie zamalują tego ustroństwa.
Jedno psik, i po sprawie na pare dni.
Pare psików, i w końcu się im odechce.

Witam , ladna fotka, a ja sie podziele takim zjawiskiem ktore ujrzalem dzisiaj rano jadac ul. Warszawska do Swarzedza - w pewnym miejscu na ul. Warszawskiej nagle patrze az zwonilem(i dobrze ) siedzi koles na krzeselku i cos ma n auszach i cos stoi przed nim - a stal przed nim fotoradar, on mial sluchawki na uszach i papuge i nadawla do przdou bo kawalek dlaej staly radiowowzy i tych co przekroczyli zatrzymywali - moze to nie dziwne ze tak robia - ale widok policjanta na krzesle ze stojacym przed nim radarem bardzo mnie rozbawil i musialem si etym podzielic. pozdr

Pogratulować, dokładnie takie samo zdjęcie mi pstryknęli w zeszłym roku koło Zielonej Góry. Też 17 kilosów i 50 zetów, tylko to ja musiałem się pofatygować do pana Henia.
Już w zeszłym roku próbowałem uskuteczniać posty z namiarami na fotoradary ale pomysł upadł. Szkoda, troche namiarów już tam naskrobałem.

Cytat:
dlaczego graficiarze nie zamalują tego ustroństwa.
Jedno psik, i po sprawie na pare dni.
Pare psików, i w końcu się im odechce.

A ja tam mam gdzieś takie zdjęcia, wolę ich nie mieć, zawsze się na nich wychodzi na wała, ktory przepłaca przez draństwo państwowe, jak na razie od paru lat mam szczęście być niezauważonym przez te urządzenia, jedynie dwa razy zostałem wysuszony

ja tez nigdy nie ustawiałem fotoradaru o 10 więcej -bez sensu...a prawda taka jest że migawka może strzelić 3 zdjęcia na sekunde,w zależności jak się ją ustawi,jest też opcja pojazdów oddalających się,pracowałem trochę z tym sprzetem i ubolewam tylko nad tym że kierującego musimy ukarać mandatowo w przeciągu dwóch tygodni (problem z autem leasigowym),jeśli nie rozliczymy go to póżniej sprawa trafia do sądu grodzkiego (jedyną mądrą opcją jest dobrowolne poddanie się karze),pózniej przesłuchanie itd...niepotrzebna biurokracja

a teraz pytanie techniczne do Marka281

są w niektórych miejscach poustawiane fotoradary i wyglądają tako oto:

1.w miejscu czegos podobnego do obiektywu jest biały krążek

2. jest "coś" umieszczone na pręcie powyżej radaru przypominające "czujnik ruchu-fotokomórkę"

3. są fotoradary które nie mają tej fotokomórki

i które to "atrapki" a które to "koszą" i nam fotki pstrykają??

wszystkie są szare i nazywają się ZURAD

[ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2005-04-26 20:17:12 ]

Tam gdzie jest biały kartonik to niie ma soczewki ani aparatu więc nie robi zdjęć. A to u góry to chyba laserowy miernik prędkości.

Zdaje mi się, że dobrze dumasz QNA. A nazywają się ZURAD bo tak się nazywa firma, która je produkuje. Wiem bo mieszkam w miejscowości gdzie te g.....a robią

Fotoradar, przekroczyłem o 1 km (mam to na papierze) - dozwolona prędkość 60 km/h - 200 zł dla Straży Miejskiej w Białym Borze. Moje najdroższe zdjęcie. Szkoda że nie w kolorze, bo wymieniałem właśnie prawo jazdy. Z tego co wiem (mam dobrą wiedzę) większość fotoradarów ustawionych jest na +20. Wg. obecnego stanu prawnego - w ciągu dnia można jechać w terenie zabudowanym 50 km/h. Próbowałem kiedyś być zdyscyplinowanym kierowcą. Myślałem że rodzina wysadzi mnie z za kierownicy.
Pomijając kwestie formalne - sądzę że lepiej juz zapłacić Straży Miejskiej, bo jest duża szansa że te pieniądze zoostaną przeznaczone na jakiś zbożny cel. W przypadku mandatów płaconych u policjantów - pieniądze idą do kasy urzędu wojewódzkiego, a administracja rządowa potrafi kasę przepieprzyć na głupoty (mam dobrą wiedzę w tej materii).