Tylnie zawieszenie łada 2104

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie
Wymieniam właśnie tylnie zawieszenie w mojej 2104.

Mam pytanie czy wystarczy zmienic amortyzatory, sprężyny, tulejki gumowe i metalowe?.Pytałem mechanika czy coś jeszcze to powiedział ze to w zasadzie wszystko?Jakoś nie chece mi sie wieżyć.Dzieki pozdrawiam

Raczej tyle- pamietaj zeby amory miec od 2104(wzglednie innego kombi) a tuleje wymianiaj tylko te ktore musisz.
Jesli nic nie jest urwane oczywiscie.
Przegladnij sobie przewody hamulcowe przy okazji, lozysk pewnie nei bedziesz musial wymieniac. - przy okazji wybebeszania tylu, mozna przyjzec sie korektorowi hamulcow.
No ale moze przesadzam z tym - w koncu to nie zawieszenie.

tak sie składa ze przyokazji wymieniam szczeki z tyłu cylinderki i łożyska kompletne wszystkie 4 no ale ajk juz bede mia łwszystko na wierzchu to mozna pomyśleć i o korektorze chociaż nie miałem większych problemów z chamowaniem wczesniej wymieniałem przednie zawieszenie amorki drązki krótkie długie końcówki wachaczy ale nadal coś mi wrzaszczy w lewej stronie moze to sprezyna pękła bo tego z przodunie robiłem musze powiedzieć mechanikowi zeby na to spojrzał.Pozdrawiam i dzieki za rade

Moze tuleja metalowo/gumowa skrzeczy.

Zpbaczymy w czwartek wjezdzam na kanał takze wszystko sie wyjasni .dzieki

zawieszenie zrobione łada sie podniosła o ładne kilka centymetrów teraz to sie jeżdzi poza tym wymienieone cylinderki i klock iz przodu

A wie ktoś może od jakiego auta podpasują na tył w 2106 sportowe sprężyny?? Bo nie mogę do łady takich znaleźć??

Co to znaczy sportowe sprezyny ?
Ja mam z tylu: przednie polonezowe. Do 2106 tak samo podejda, bo to samo zawieszenie jest Pogadaj z Pawlem/Konradem co oni maja u siebie w 2103 - byc moze ze polonez truck.
W kazdym badzrazie, na pewno sa nizsze, i twardsze- a ha - ku[p nowe uzywki sa bez sensu.
Widzialem wegierska lade, wlasnie 2106, z lpg(masa zbiornika) na uzywkach- i siedziala okropnie.
A w ogole, to nie ten watek

No ja mam już założone od poloneza ale mam w sprężyny włożone te pierscienie gumowe. tylko jest kwestia że mam na każde koło z tyłu dystans ze 4 centymetry i mi trochę obcierało na oponach 175/70 R13 i dlatego te gumy włożyłem ale jak założyłem alufelgi czternastki i do tego opony 185/50/14 to już mi nigdzie nie obciera ale niemiło się po naszych drogach jedzie na takim profilu i chciałbym jakies twardsze spreżyny żeby nie wkładac tych gum bo mimo że bedzie twardsza ale te ugięcie bedzie miała a z gumami to tak jakbym jechał bez resorów. Ale jak wyjme tylko te gumy to na tych sprężynach które mam jak koło głębiej wejdzie to może gdzieś przytrzeć.

załóżod 2104 są do kombi wzmacniane powinno pasować a jak nie to daj do kowala to ci je wzmocni pozdrawiam

Jezu - 4 centymetry dystanse? to pudelko zapalek jak lezy, to na szerokosc ma z 3,5 centymetra - albo i wiecej.
Po co az takie ? Zle ET felgi ? Albo 9 calowe felgi masz ze taki dystans potrzebujesz ?

Nie zakladaj od 2104 kombi ! Bo przestawisz geometrje tylnego zawieszenia- BARDZO - do tego pourywasz, albo tylko pogniesz amortyzatory.
Zakladanie takich sprezyn, bez modyfikowania drazka panharda- tak aby byl nastawny(sruba rzymska sie to nazywa chyba) i bez innych amortyzatorow - mija sie z celem.
WIEM co mowie, bo mialem taki zestaw - auto wygladalo jak taczki.
Owszem, ciezary sie niezle pakowalo- ale jazda- tragedja- amory pokrzywilem - a geometrji nie byli w stanie ustawic, bo caly tyl byl przesuniety.
Niestety konstrukcja zawieszenia z tylu, w klasyku, jest taka, ze im w gore tyl, tym caly most w prawo, a im w dol tyl, tym caly most w lewo(albo odwrotnie)
No chyba ze banke z gazem masz ciezka, i myslisz ze siadzie- zapytaj Maximilana- bo zdaje sie on ma takie sprezyny u siebie w 07, zbiornik z gazem- ale zdaje sie rowniez plyte chodnikowa, czy worek z piaskiem, albo cementem Zapytaj, upewnij sie

Bo na takich dystansach mieszczę się w koleinach i tył mi nie pływa. a i w zakrętach ładnie się trzyma W sumie to powyciągam może te gumy tylko i stestuje co się bedzie działo. A felgi mam szerokość 7 cali bodajże albo 5 nie wiem dokładnie.