Witam. No niestety też dołączam do osób które maja problem z LPG.
Mój samochód to Omega 2.5 V6, instalacja Landi Renzo Omegas - wtryski matrix, przbieg instalacji to około 80 tys. Km – instalacja z roku 2003.
Samochód podczas jazdy na gazie potrafi nagle zgasnąć (np. podczas redukcji biegów), innym razem gaśnie zaraz po przełączeniu z benzyny na gaz no i dodam jeszcze że potrafi też normalnie śmigać bez jakichkolwiek problemów
Dzisiaj byłem w autoryzowanym warsztacie i panowie po podłączeniu komputera stwierdzili że najprawdopodobniej uszkodzona jest jedna z listew z wtryskami (matrix) . Po podłączeniu komputera wskazywał on bardzo zmienne wartości temperatury płynu chłodzącego i gazu w zakresie 30 -90 (bardzo szybko się te wartości zmieniały). Fachowcy doszli do wniosku że jest uszkodzony czujnik temperatury w matrixie i niestety trzeba go wymienić (koszt niestety ogromny). No pytanie do Was Panowie co o tym myślicie czy maja racje czy przyczyna takiego zachowania może leżeć gdzie indziej, i czy jest ewntualnie mozliwa naprawa takiego matrixa (a dokladnie czujnika temp. w nim znajdujacego się) A tak poza tym dowiedziałem się na jednym z for że ten czujnik jest dokręcany i można go wymienić. Co tym wszystkim sądzicie Pozdrawiam.