Dymienie

« Poprzedni | Nastpny »
witam wszystkich rano jak odpalam zimny silnik jak dodam mocniej gazu to lekko dymi na czarno co to moze byc

ECH.

To nie dodawaj mocniej gazu, poprostu zostaw go w spokoju... zwaszcza, e jest zimny, a jak za gono zacznie chodzi, to pogonij radio...

Jak nic kto dosypa cukru do baku i przepala sie na karmel

Cytat:
2008-06-12 14:36:42, Szcurek pisze:

Karmel jest dobry, bo jest tani i smaczny

Cytat:
Wysany: 2008-06-12 17:03:09

Cytat:

2008-06-12 14:36:42, Szcurek pisze:

Karmel jest dobry, bo jest tani i smaczny

Bo jest tani i dobry

Srubek, odpowiedz na twoje pytanie byaby porwnywalna z oglnopolskim pytaniem "kiedy bdzie w Polsce dobrze". Tym silnikiem rzdzi elektronika, wic nikt nie jest w stanie ci zdiagnozowa czy pada ci wieca arowa, czy masz gdzie dziurk w dolocie, kt wtrysku, a moe mae zwarcie daje ze dane do nastawnika...
Bo na pytanie w sprawie IVRP odpowiem ci od razu: kiedy ci bdzie sta jecha bez obaw do douczonych fachowcw, ktrzy wymieni ci uszkodzony termistor NTC w nastawniku z robocizn za 200 z, a nie ca pomp, za 3000 z.

Alez Drogi Beny Srubek nawet nie raczyl napisac ze ma silnik 2.0 16v benzyna... wiec nie ma o czym rozmawiac A Ty mu tu o nastawnikach...

Pewnie czas na kominiarza samochodowego

Aaaa, no to em nie zobaczy profilu, che che i mylaem, e ma ropola

To ja sie podlacze do tematu, mianowicie mam taki problem:
- ailnik C30SE
- oattnio byly klopoty z ukladem chlodzenia - przewod gumowy przeciekal, zastepczy pekl i pompa przez przeciecie wywalila praktycznie caly plyn. Jak zobaczylem wskaznik temperatury lecacy szalenczo do gory to zatrzymalem sie na poboczu i wymienilem przewod i zalalem plynem chlodniczym. Z 500-600m przejechalem tylko z 4l plynu w ukladzie i potem dolalem kolejne 4l wody (tak na oko).
- dzis jechalem do Lodzi i zauwazylem ze ostro wali z rury dymek przy ruszaniu. Po jakis 20km dymienie ustalo i juz tak nie walilo. Jednak przy dluzszym postoju na swiatlach przy ruszaniu wywalalo dosc skondensowana chmure. Pomyslalem ze moze 1 srodkowy tlumik jest zapchany i na wolnych obrotach zbiera sie tam dymek i przy podwyzszeniu obrotow go wywala. Zadnych innych zlych objawow nie bylo.
- Po zajechaniu do Lodzi przy staniu w malych korkach i na swiatlach (Strasznie dlugo sie tu stoi) podskakuje mi temperatura. Dolalem plynu i sie uspokoilo z temperatura. Jednak dymienie nie ustalo, a dodatkowo cos silnik zaczal szarpac na wolnych, czasem gasnac i nie reagowac na gaz, nie wkrecal sie na obroty.
- Obawiam sie ze plyn przedostaje mi sie do cylindrow (na szczescie nie do oleju, bo olej ma dobry kolor) - stad dymienie i problemy z gazem (na plynie samochod nie pojedzie....).
- pod maska przy gazowaniu nie pojawiaja sie zadne dymki

Co Wy o tym sadzicie? Powiem szczerze, ze bardzo chcialbym sie mylic. Wczesniej jeszcze myslalem o cewce, bo przy zakupie Mlody cos wspominal o niej, ze moze nie domagac, ale to chyba byloby za proste....

fatboy82, objawy wskazuja na uszczelke pod glowica

no wlasnie tego sie obawiam
Znacie dobry warsztat w Wawie co by ta uszczelke porzadnie wymienil? Jaki to w ogole jest koszt w C30SE? uszczelka plus robocizna.
Znalazlem, ze Maxleos wlal WURTH'a do swojej V6 i mu pomoglo, ktos jeszcze to lal by uszczelnic?

Korzystajc z okazji, e o uszczelniaczu mowa - po trzech latach jazdy z Wurth'em w chodzeniu potwierdzam, e mnie ta " bkitna mikstura" uratowaa przed wyjmowaniem gowic (leciao z obydwu gowic na zewntrz, przy kolektorze wydechowym). Pocztkowo po wlaniu tego uszczelniacza jeszcze troch pynu ubywao (wiartka litra na dwa miesice), a po ok. p roku cakiem przestao ubywa. A z tym dymieniem w Omie "fatboya82" to troch mamy za mao danych. Np. jeeli pyn znikaby w cylindrach, to chyba pojawiaby si te w oleju (kawa z mlekiem), bo nie wszystko by si spalao, no i przedmuchiwaoby cinienie z cylindrw do chodzenia. Moe ten dym jest od nadmiaru spalanego oleju, jeeli np. piercienie zbierajce si skoczyy i pali olej? To przymulenie silnika moe na to wskazywa (sabiutka komprecha z powodu "cienkoci" piercieni). Jeeli pali olej - dym bdzie biao-niebieskawy i dugi czas bdzie utrzymywa si w powietrzu (no i strasznie mierdzi), natomiast dym z palonego pynu chodzcego jest bardziej biay, szybko odparowuje i "znika" w powietrzu... chyba?

Cytat:
Np. jeeli pyn znikaby w cylindrach, to chyba pojawiaby si te w oleju (kawa z mlekiem)

Nie koniecznie.
Cytat:
Jaki to w ogole jest koszt w C30SE? uszczelka plus robocizna.

Szykuj tysiaka tak pi razy dzrzwi.
Cytat:
Znalazlem, ze Maxleos wlal WURTH'a do swojej V6 i mu pomoglo, ktos jeszcze to lal by uszczelnic?

Bartek, nie sdz aby jaki preparat Ci pomg , wzrost cinienia rozerwa Ci przewd gumowy.

dym nie smierdzi, a jak pisalem wczesniej w oleju nie ma sladu plynu.
Tysiak jeszcze jest do przelkniecia, zwlaszcza ze juz widzialem 2 tysie ubywajace z portfela, bo tyle ludzie pisali odnosnie V6. Pytanie pozostaje tylko, kto to porzadnie zrobi??

PS.
Ale mi sie k...a trafilo

Za dwa tysiaki to z poprawianiem zaworw,wymian prowadnic uszczelniaczy; profesjonalna robota.

tak w ogole uszczelka pod glowica to jest jedyna mozliwa przypadlosc, czy jest szansa, ze moze to byc cos innego, co by dawalo podobne przypadlosci? W sumieprzejechalem juz jakies 300km z tym dymieniem. Niestety jest coraz gorzej, ale mam nadzieje, ze jeszcze do mechanika (170km) dojade.

fatboy82, mialem identyczne objawy jak mi padla uszczelka w C20NE. Zarl plyn, para puchala z rury, czasem nawet wrecz plul plynem. Uklad zaczal sie zapowietrzac ale w plynie nie bylo grama oleju i odwrotnie.
Tak czy inaczej dopiero po zrzuceniu glowicy sie dowiesz.
Trzymam kciuki.

no tak, dokladnie jakbys mowil o moim samchodzie. W przyszlym tygodniu jestem umowiony na wymiane, wiec sie wszystko wyjasni.

« Poprzedni | Nastpny »