Pare pytan po myciu samochodu :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak zawsze po myciu samochodu nasunelo mi sie z ojcem pare pytan...

pytanie pierwsze... kategoria "niewiadomo co to i co to robi"

materialy do pytania pierwszego - LINK 1 - LINK 2

Co to jest na ilustracjach i co to robi ? W jakiej pozycji to ustawic ? I po cholere w ogole to tam ?. Chodzi o okolice bagaznika oczywiscie, gdyby ktos sie nie zorientowal .

nie sa to moze uchwyty do sciagania uszczelki przy wymianie tylnej szyby... ?

pytanie drugie... kawalek klosza halogenu mam wytrzasniety... prawdopodobnie (bo co innego) zrobil to jakis nieprzyjemny kamien (sprawca zniknal z miejsca tragedii). ile kosztuje takowy klosz? mowie o normalnej, standardowej wersji szklanego klosza halogenowego...

pytan wiecej na razie nie ma... aha, jednak jest. plynu zniknelo dosc znacznie z chlodnicy a ojciec dolewal... z miesiac, poltora temu. pytanie wiec nachodzi samo bo wyciekow nie ma...
... czy klima moze wyzera plyn z chlodnicy ? (nie bardzo znam jej zasade dzialania dlatego pytam) lub ma cos z chlodnica i tajemniczym plynem wspolnego ?

chlodnica byla kiedys 'lukana' i wyciekow nie stwierdzono (ponoc robili to fachowcy ).

wiecej pytan (pewnie na razie) nie ma...

Cytat:
2003-07-17 19:48:37, Cwikus pisze:

pytanie drugie... kawalek klosza halogenu mam wytrzasniety... prawdopodobnie (bo co innego) zrobil to jakis nieprzyjemny kamien (sprawca zniknal z miejsca tragedii). ile kosztuje takowy klosz? mowie o normalnej, standardowej wersji szklanego klosza halogenowego...

Mam to samo - podobno samego klosza nie idzie kupić, cała lampa podobno ok. 150 zł
Ale tymczasowo poradziłem sobie bezbarwną taśmą klejącą - bo jak i tak cała lampa do wymiany ...

pytan wiecej na razie nie ma... aha, jednak jest. plynu zniknelo dosc znacznie z chlodnicy a ojciec dolewal... z miesiac, poltora temu. pytanie wiec nachodzi samo bo wyciekow nie ma...
... czy klima moze wyzera plyn z chlodnicy ? (nie bardzo znam jej zasade dzialania dlatego pytam) lub ma cos z chlodnica i tajemniczym plynem wspolnego ?

chlodnica byla kiedys 'lukana' i wyciekow nie stwierdzono (ponoc robili to fachowcy ).

Sprawdź, czy:
- płyn nie jest zanieczyszczony olejem
- czy z rury wydech. nie wydostaje się woda po dłuższej jeździe (w mieście, na krótkich odcinkach to normalne).
Jeśli tak, to może to być uszczelka pod głowicą (niestety) (

wiecej pytan (pewnie na razie) nie ma...

W rzeczy samej .... zapinki uszczelki

Co do chlodnicy.... zobacz czy masz szczelny korek
Mi kiedys tak wyparowalo duzo plynu..

płynu ubywa przy również jak puści uszczelka pod głowicą- harakterystyczny objaw to "biały" dym z wydechu.

U mnie ucieka przez koreczek spustowy w (prawym dolnym rogu) i wycieka na tę osłonę od spodu. Nie chce mi się robić, więc co jakiś czas dolewam, dolewam, dolewam... a tak na marginesie, to czym szkodzi obecność w zbiorniku wyrównawczym płynu w ilości poniżej minimum - wg mnie teoretycznie niczym.

a moze ktos wie co to jest to z pytania pierwszego ???

są to spinki do pomocne przy wklejaniu szyby poprostu żeby była prosto i na odpowiedniej wysokości bo raczej nikt by nie trzymał szyby lub kombinował z kołkami na czas utwardzenia kleju

nie zauwazylem ze chlodnica espero ma korek spustowy, gdzie to jest, z ktorej strony, wiem ze nexie takowy posiadaly ale w espero nie zauwazylem

Wybrane posiadają - moje posiada. Patrząc zza kierownicy jest to po prawej stronie chłodnicy na samym dole. Jest tam jakiś taki zaworek wielkości nakrętki na wentyl i korek wielkości zakrętki od wódki z motylkiem do odkręcania. Wkrótce postaram się dla niedowiarków wrzucić foto na moje www... no chyba, że ja mam chłodnicę z nexii?

pamietaj ze jak cieknie plyn chlodzacy bardzo powoli po
rozgrzanych czesciach to paruje i nic nie widac...
nie spodziewaj sie plamy na asfalcie...

mi tak ciekla pompa wody i nic nie bylo widac... dopiero
na kanale swiecac latarka mym oczom ukazala sie wilgoc...

pompa 135 zł + robocizna 100 ~250 zlotych.

Lee - z matmy jesteś niesamowity: 135 + 100 to 250
Ale nie gniewaj się na mnie

ja to pol biedy ale Twoj okulista powinien dostac nagane...

~250

pisendlof

Dobre

Co do szkła halogena to nie wiem czy znajdziesz, cały kosztuje ok100pln
Pa ka
Vajta