Xenony w Omesi :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam mały dylemat
Podobne tematy juz byly ale niewiele w nich dla siebie znalazlem.
Zakupilem na Allegro takie cos
Lampy ksenonowe
lampy pochodza z omki 98 rok
musze kupic palnik a raczej 2 bo napewno bylo by dobrze zmienic odrazu oba
i tu pytanie jakie palniki polecacie jakiej firmy i o jakiej temperaturze,
oraz pytanie zwiazane z tzw. samopoziomowaniem ksenonow - czy musze dokupic jakie elementy czy olac ta kwestie i poprostu zalozyc tak jak zwykle lampy ? no i czy to bedzie pasowalo jesli chodzi o silniczki regulacji wysokosci swiecenia lamp.
Dodam ze spryskiwacze lamp juz mam

im bardziej niebieskie swiatlo a potem idace w czerwien tym mniej na drodze widac.
Najlepsze jest 4300K ktore daje bialy odcien

Jesli chcesz byc w zgodzie z przepisami to musisz miec samopoziomowanie a najwazniejsze jest spryskiwanie lamp To bardzo pomaga w jakosci oswietlenia i znacznie zmniejsza efekt oslepiania.
Jak zrobisz to joz twoja decyzja

żarnik
ostatnio spalił mi się żarnik
kupiłem coś takiego kupiłem komplet 2 szt. bardzo fajnie świecą

żarnik
ostatnio spalił mi się żarnik
kupiłem coś takiego kupiłem komplet 2 szt. bardzo fajnie świecą

No tak ...
czyli same lampy sa OK ?
zarniki najlepiej kupic 4300K a teraz jeszcze kwestia tego nieszczesnego samopoziomowania
czy to jest wielki problem , czy bez tego beda problemy na przegladzie , co musze kupic by owy system byl i dzialal prawidlowo w mojej kluseczce ???
Miliony pytan Hmm chcialbym by bylo OKI tak jak byc powinno
wiec czy jesli nie mialem orginalnie ksenonow bedzie to chodzilo tak jak powinno ???

Cytat:
no i czy to bedzie pasowalo jesli chodzi o silniczki regulacji wysokosci swiecenia lamp

po założeniu silniczków od zwykłych lamp do ksenonów komputer będzie wywalał błąd, i chyba to działa w drugą stronę ?
chociaż silniczki bedą te które komp dobrze rozpoznaje !
podłączyć,sprawdzić=będzie wiadomo
na przegladzie nie sprawdzają czy lampy się same ruszają czy nie !
generalnie wogóle nie sprawdzają regulacji poziomu lamp !

jak tam springi,założone ?

pzdr.Marek

załoz spryski i to wszystko. załozysz silniczki normalne i bedzie ci to normalnie działac. Jesli bedziesz chciał bede miał cały zestaw do spryskiwaczy. czyli zbiorniczek z druga pompa i komplet sprysków raczej w nastepnym tygodniu.

Marku jeszcze springow nie zakladalem bo Kluseczka jeszcze od lakiernika nie wrocila ale spoko jak tylko wroci zaraz zakladam
Jesli chodzi o spryski to juz mam tylko czekam jeszcze na zbiornik z pompami ma z UK przyjechac - ale pewnie bede mial jakies problemy z podlaczeniem spryskow bo niebardzo wiem czy mam instalacje do zasilania pompy a jesli mam to gdzie tego szukac
A o co chodzi z tym bledem co komp ma wychwycic w zwiazku z tym ze nie bedzie systemu samopoziomowania ???

tu nie chodzi o system poziomowania !
tylko o to,że jeżeli ja do omegi z ksenonami założę do jednej z lamp (albo 2) silniczek od zwykłych lamp,to komputer bedzie wyświetlał błąd !
a może to i ma związek z samopoziomowaniem ksenonów ?

Kurcze no to jak to jest z tym ???
moga byc silniczki od zwyklych lamp czy nie bo bedzie jakis blad , a jesli tak tzn musi byc zalozony caly uklad od samopoziomowania, ale tu pojawia sie pytanie czy komp od mojej omki ma gdzies tam zaprogramowana informacje o tym ze sa zwykle lampy albo ksenony z samopoziomowaniem bo jesli nie to powinno byc mu to obojetne i bledu nie powinien widziec !!!

zadnych bledów nie bedziesz miał. Jesli np mialabys samopoziomowanie i zepsoł by ci sie np albo wtycza wypiela to wtedy by był bład. A jesli takiego systemu nie masz i nie posiadac sterownika w aucie do takiej opcji wiec zadnego błedu nie bedzie napewno wiec nie masz sie czym martwic. A co do instalacji do drugiej pompki podepnij pod ta od sprysków na masce. a same spryski maja mocowanie na lampach. dziury na spryski po zdjeciu hokej bedzie widac taka wypustke gdzie powinna byc dziura.

Nie no spoko z montazem spryskow do lamp ( starych bo tych nowych ksenonowych jeszcze nie mam bo dzis kupilem dopiero ) problemu nie mialem tylko chodzilo mi o to czy jest jakas kostka do pompy od spryskow czy wlasnie musze sie wpiac pod zasilanie spryskow szyby ?
bo wiem ze spryski na lampy sa podlaczone jakos tak ze dzialaja tylko z wlaczonymi swiatlami, ale w moim wypadku to chyba bez roznicy bo i tak mam K59 wiec swiatla sie zawsze wlaczaja.
A wlasnie czy ktos wie czy K59 dziala jakos z ksenonami ? czy to kolejny wydatek dla mnie bedzie i musze jakies inne K59 kupic do ksenonow ???
a mam w tej chwili taki
K59

[ wiadomość edytowana przez: czarny-1977 dnia 2008-08-11 23:42:54 ]

Gdzies tam czytałem ze automatyczny włacznik do xenonów chyba był inny. Na OKP jest jakis watek na ten temat. Zalozył go koles ktory sprzedaje wlasnie te k59. A co do podłaczenia pompki zdejmiesz zderzak wzmocnienie zderzaka i powinna wszystko widac.

Witam,
Do ksenonów powinno być:
1. lampy z ksenonami,
2. Spryskiwacze do lamp (prawo wymaga tylko w nowych autach ale komfort poprawiają) okablowanie powinno być - dodatkowy kabel ze złączką przy pompce w zderzaku którą masz
3. Samopoziomowanie świateł - silniki są inne - szybkobieżne, poza tym musi być jeszcze dodatkowy komputer nimi sterujący i czujniki na wahaczach.

Z moich badań zestaw samopoziomowania do naszej omesi może kosztować 1000, 1500 ale lampy też tak chodzą a kupiłeś za tyle za ile kupiłeś.

Ja mam orginalne ksenony i za nic nie jeżdziłbym bez samopoziomowania, potwornie oślepiają na nierównościach - w jakimś celu fabrycznie wszystkie auta z ksenonami mają...
W LOBie jest wielu którzy ksenony mają a samopoziomowania nie - i jeżdźą.

co do K59 ponoć powinien być mocniejszy przekażnik do ksenonów,

pozdrawiam/mpaolos

Cytat:
2008-08-12 07:30:39, homer171 pisze:
Gdzies tam czytałem ze automatyczny włacznik do xenonów chyba był inny. Na OKP jest jakis watek na ten temat. Zalozył go koles ktory sprzedaje wlasnie te k59. A co do podłaczenia pompki zdejmiesz zderzak wzmocnienie zderzaka i powinna wszystko widac.

Tak faktycznie na OKP jest taki temat o K59 do ksenonow
a co do instalacji to bede szukal moze faktycznie cos tam jest

Cytat:
2008-08-11 23:12:37, homer171 pisze:
zadnych bledów nie bedziesz miał.

zdecydowanie potwierdzam. mam xenony bez samopoziomowania i zalozylem tam zwykle silniczki, nie wywala zadnych bledow.
jesli chodzi o zasilenie silniczka spryskow swiatel, to nie radze podlaczac do instalacji spryskiwaczy szyby. jesli tego nie miales, to zajrzyj z ciekawosci do skrzynki bezpicznikow w komorze silnika. jest tam miejsce, wlasnie na bezpiecznik od silniczka spryskiwaczy reflektorow. nie pamietam ile powinny miec A, ale jest on znacznie wiekszy niz pozostale, wiec podejrzewam, ze instalacja do normalnych spryskow, poszlaby z dymem.

to mozna zrobic nowa instalacje na przekazniku i nowym bezpieczniku.

Zgadza sie
zasilanie pompki spryskow szyby bedzie tylko sterowalo przekaznikiem ktory bedzie zalaczal pompke spryskow reflektorow
No ale najpierw poszukam moze orginalnej instalacji
jak jej tam nie bedzie to bede kombinowal

Nadmieniam, że w oryginale pompka od ksenonów działa tylko gdy masz włączone światła (nie działa również w dzień jeżeli korzystasz z zainstalowanego K59 co jest zajebiste ze względu na nieziemskie oszczędności płynu do spryskiwacza).

Ech te przekaźniki, strumień C2H5OH powinien się lać całą dobę
Dlatego u mnie włączanie jest manualne