Yaris- problem ze wskaznikiem paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Toyota Yaris 2001.
Wyswietlacz elektroniczny.
Mam nastepujący problem.
Wyjezdziłem całą benzyne a wskaznik pokazuje ze mam jeszcze 2 kreski.
Jak zatankuje to pokazuje pełny bak.W czasie jazdy czujnik działa bo wskazuje coraz mniej.
Ale przy 2 keskach staje i juz nie pokazuje mniej mimo pustego baku.
Po odłączeniu kabla od pompki paliwa i czujnika na wyswietlaczu swieci rezerwa.
Gdy reką ustawie pływak na dół czyli pusty bak to mimo tego ustawienia dalej pokazuje mi 2 kreski paliwa.
Zmierzyłem omomierzem czy sam wskaznik i wodzik nie ma przerw.I tak przy pływaku odgiętym do góry czyli bak pełny na wyjsciu z czujnika mam około 3,5 Ohma.
Przy połowie baku pokazuje mi około 42 Ohmy.
Natomiast przy rzerwie omomierz wskazał 82 Ohmy.
Pływak chodzi płynnie.
Co sie mogło nagle stac ??
Cos sie pokopało w komputerze ??

No to deche masz raczej sprawna ...Moze sciezki i zestyk suwaka sa zczerniale ,i ostatnie zwoje sa zwarte na warstwie tlenku.Wez papier 2000 i kontakt spray i przepoleruj sciezki

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2008-07-21 23:01:31 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2008-07-21 23:05:07 ]

A czy da sie wymienic sam czujnik ??
Wkoncu ma on 2 kabelki i wtyczke do pompy.

Cytat:
2008-07-22 18:58:03, ophiel pisze:
A czy da sie wymienic sam czujnik ?? Wkoncu ma on 2 kabelki i wtyczke do pompy.

Da sie ale nie jest to konieczne

No ale jak podłącze omomierz do wyjscia z czujnika i przesuwam pływak od góry do samego dołu czyli do rezerwy to na omomierzu płynnie wartosc mi sie zwiększa do około 82 Ohmów.
Wiec sam suwak i styki sa wporzadku.

Cytat:
2008-07-22 20:41:21, ophiel pisze:
No ale jak podłącze omomierz do wyjscia z czujnika i przesuwam pływak od góry do samego dołu czyli do rezerwy to na omomierzu płynnie wartosc mi sie zwiększa do około 82 Ohmów. Wiec sam suwak i styki sa w porzadku.

Dlatego mysle ze wystarczy go odczyscic...prawdopodobnie plytka ze sciezkami zostala pometalizowana przez suwak lub ostatnie zwoje sa zwarte na tlenku i brakuje tych paru omow aby decha zgasila przedostatnia kreske.
Usterka deski w Yarisie jeszcze sie nie zdarzyla a paliwo bywa agresywne zwlaszcza przy Hipermarketach