. Auto juz rozebrałem w kabinie takze teraz zastanawiam sie co tu by dalej robic przy nim
. Najprawdopodobniej pójdzie na tapete wyciągniecie silnika. Kolejna faza to bedzie wymiana scianki grodziowej. Niestety japońskie auta nie są najlepsze do przekładek z tego wzgledu iż mają wszystko zgrzewane. Francuzy mają scianki przykręcane grodziowe a Opole mają otwory oryginalnie dla RHD i LHD w jednej sciance. Tylko jedne sa zaslepione. Japońcu niestety sie nie popisali w tym momencie
.
Auto robie w wolnych chwilach a wiec pewnie mi zajmnie to troche czasu
. Mysle ze do zimy sie wyrobie
.
Do zmiany musz przygotowac sobie elementy takie jak deska rozdz. z instalacją, belka pod deska rozdz. do której kolumna kier. jest zamocowana , kolumne kier. poniewaz w tej wersji Cariny niestety jest ona nieregulowana
, instalacje elektryczną silnika poniewaz do kabiny ona wchodzi z drugiej strony auta , nie wiem czy tez nie bede musiał instalacji elektrycznej na tyl auta ciągnąc od wersji LHD , mocowania blaszane komputerów (brak ABSów w tym angliku ale mam zamiar załozyc a wiec odrazu pod komputer abs) , mocowanie dolne tunelu srodkowego , tunel srodkowy , boczki drzwiowe , instalacja elektryczna dzrwi , siedzenia , pedały hamulca , gazu sprzegła (niestety inne są
) , linka gazu , przepustnica a własciwie odwrotne koło linki , reflektory przednie, maglownica , mechanizm wycieraczek (wystarczy tylko płytkę mocujacą silniczek przespawać odwrotnie ) lusterka zewnętrzne (od anglika wsumie pasują ale są manualne a bedą jak juz elektryczne
) . Narazie tyle tego pamietam
pewnie coś jeszcze tylko to wyjdzie w praniu
Nizej zamieszczam kilka fotek auta przygotowywanego do wyzej wymienionej przekładki...
sorki za jakośc zdjęc ale częsc robiona telefonem a czesc normalną cyfrówką
auto po wymontowaniu sidzeń
tutaj juz po wyciągnięciu dywanika (niestety on przez to ze ma otwór na podnóżej od strony pasażera nie przyda sie juz do niczego , chyba ze sie zaceruje ten otwór)
po wymontowaniu deski rozdzielczej i belki pod deską rozdzielczą do której przymocowana jest kolumna kierownicza
a tutaj jest juz po wymontowaniu nagrzewnicy i sciągnieciu tego "tak zwanego" wygłuszenia (pisze "tak zwanego" poniewaz dla mnie jest ono beznadziejne i napewno zostanie zastosowane inne , moze ciszej sie zrobi wkońcu przy wyzszych obrotach
)
niestety i dzwignie hamulca recznego trzeba będzie przerabiac... musi sie znalesc blizej siedzenia kierowcy a wiec bedzie równiez przestawiana a co za tym idzie bedzie trzeba zrobic z boku nowy otwór
i na dzień dzisiejszy to tyle , jezeli rusze z pracami to znow dorzuce fotki z postępów które zostaną poczynione w kwestii przystosowania tego autka do naszych europejskich warunków
.
Może komuś sie przydadzą te fotki i zniechęcą do takich przekładek a może spowodują właśnie odwrotny skutek
.
Pozdr
sterciu
-----------------
Wypożyczalnia kamperów Wrocław
-----------------
Wypożyczalnia kamperów Wrocław

Dobrze by było skorzystać z czyichś doświadczeń