Szlifowanie, szpachlowanie i lakierowanie...

« Poprzedni | Nastpny »
Tak jak w temacie. Czym mam szlifowac blache, czym mam szpachlowac ubytki i jak lakierowac i jakim lakierem (z czy bez utwardzacza)???

Aha i czy bede to mogl sam zrobic? Czy trzeba do tego jakichs specjalistycznych umiejetnosci?

Bede sie za to zabiera juz w przyszlym tygodniu, wic chcialbym poznac jakies tajniki blacharzo-lakiernika

Dzieki za wszelkie podpowiedzi.

PS. Przeszukalem forum, co by nie dublowac tematu. Ufff na cale szczescie nie znalazlem podobnego

to zalezy, co sie blacha dzieje.
Szlifujesz np. sciernica w wiertarce, lub papierem sciernym na talerzyku albo recznie. Dyze platy rdzy traktujesz druciakiem i potem dopero sciernym....
musisz uwazac, zeby nie okazalo sie, ze masz dziure na wylot (bywa i tak)
generalnie najlepszy ale nabradziej pracochlonny jest pssob reczny.

szpachle kladziesz cienkimi warstwami, kazda czekasz az wyschnie i szlifujesz. I tak do bolu.
sa tez podklady rownajace, ale te tylko przy malych nierownosciach.
szpachle polecam taka 2 -skladnikawa, bo szybciej wiaze
co do lakierowania - to dla mnie czarna magia, niech wypowie sie k\tos bieglejszy.

aha, jakbys mial konkre6tniejsze pytania, pisz tu, albo do mnie na mail (z profilu)
adasco

Dzieki wielkie za rady.

Co do spustoszen w mojej blacharce to masz tu przyklad:

Wiecej zdjec powinno sie juz niedlugo ukazac na stronie (Konrii czekam )

Jesi chcesz taka dziure w progu zaszpachlowa, to na jakis czas polecam Ci ywice epoksydow z utwardzaczem i dodatkowo mate szklan.(mozna kupic takie zestawy w sklapach chemicznych albo eglarskich. Musiszmat nasczy zmieszan w odpowedzniej proporcji z utwardzaczem. Niestety bdziesz musia co wsadzi do rdka progu eby rta mata sie utrzymaa na takiej doc konkretnej dziurze. Moe to byc np. kawaek odpowiednio wyprofilowanego styropianu. jak juz naoysz plaster z maty nasaczonej ywic to musisz jeszcze z wierzchu naoy pdzlem ywice na wierzch. jak wyschnie - moesz to zaszpachlow zwyka szpachlwk poliestrow (Novol) , wyszlifowac i pomalowa. powinno si jaki czas trzyma. naprawiaem tak potzne dziury w wartburgu mojego tecia i wytrzymao dugo.Musisz sie jednak liczys z tym,e rdza pojawi sie znowu- naokoo zaatanej dziury

A wszystko przez to ze podnioslem auto na fabrycznym lewaku, zeby zmienic kolo zima! Narazie nie stac mnie na blacharza, ale kurcze widze, ze bedzie z tym troche papraniny. Moze jednak sie zapozycze u rodzicow i dam progi do wymiany. Bo inne mniejsze slady korozji jak te:

to chyab bede mogl sam naprawic w sposob jaki proponowal mi adasco???

Przy takiej dziurze w progu lepiej jest wstawi cay nowy. Chyba e planujesz w cigu 1.5 roku zmieni auto to Pawa sposb jest rwnie dobry . Tylko przyszy waciciel bdzie kl jak szewc.

Do tego co napisa Adasco dodam, e blachy musisz wyczyci tak eby grama rdzy nie zostao.

Lakierowanie to wysza szkoa jazdy. To powierzybym ju fachowcowi.

z progiem to tylko spawanie, moze niekoniecznie wymiana calego, ale lata - niech blacharz obejrzy.
reszta widze ujdzie.
takie troche to od biedy mozesz pedzelkiem poleciec, a progi i spoiler czarna matowa - i wtedy bedzie oki.

Witam Leszku!
Co do pytania o lakier to rzecz jasna z utwardzaczem chybae przy kadym dotkniciu lakieru chcesz zyskiwa now rys ale proporcje utwardzacza to ju wysza szkoa jazdy.
Z lakierowaniem to te jest problem bo jeli chcesz zrobi to profesjonalnie to potrzebny ci bdzie kompresor, pistolet i kawaek szczelnego pomieszczenia ze sta (w miar moliwoci) temperatur.
Bo jak chcesz naprawi to co wida na zdjciach to wystarczy pdzel, dobrze rozciczony lakier, pewna rka i na koniec pasta polerska, ale jest to strasznie mozolna robota zwaszcza jak chcesz zrobi to dobrze.
Pozdrawiam, Stegienny

Myl e sporo ciekawych i wyczerpujcych opisw znajdziesz na http://www.fso.ptk.prv.pl.
szczeglnie polecam http://student.uci.agh.edu.pl/~erpes/fso/rdza.html
powodzenia
h.

Dzieki za wszystkie rady. Progi chyba wymienie. Reszte sam wyjaowie i zaszpachluje i oddam calosc do lakiernika. Dam jeszcze zrobic podloge, bo chyba jest w oplakanym stanie. To pozre mi chyba z 1000zl, jezeli sie nie myle. No coz, ale potem pobujam sie ladnym autkiem przez nastepne 3 latka.

PS. Macie moze propozycje jaki lewarek kupic, bo wywale przy okazji te szczeliny pod oryginalny lewarek, zeby nmie nie kusilo. Macie jakies porpozycje co do marki, wysokoci. Oczywiscie chce go wozic w bagazniku, wiec nie moze byc za duzy.

Skoro tak,to tylko hydrauliczny zostaje,taki do 1.5-2 ton,ewentualnie aba.Te te musisz mie pod co podloyc,eby nie zrobic tak jak Soop kiedys(o ile dobrze pamitam w starej ladzie)dziury w pododze pod fotelem tak sie zrobio
Co do firmy,to nie znam zadnej,sa w macro rnego rodzaju Topexy i top tools,ale co do jakoci sie nie wypowiem bo nie sprawdziem.jedynie kiedys wierta do betonu top tools kupiem,jedno wierto na jedn dziurMoe jednak podnoniki lepsze
pzdr Grzesiek

Ja mam podnosnik od Audika, dostalem go od brata - przy kreceniu w gore idzie cale ramie, genialna sprawa podkladamy pod jakis profil i jazda do gory. Oryginalnym juz nigdy nie bede nawet probowal podnosic, szkoda nerwow i auta.

Witam!

Podczas tych renowacji nie zapomnij tych miejsc z rdz, ktre dobrze oczycisz pokry odrdzewiaczem - polecam kortanin, bo inaczej spowrotem wyjdzie szybciej ni Ci si wydaj.

Jak masz due dziury to najlepiej wymieni cay element, ewentualnie spawanie....

Co do lakierowania to ju duga historia...

Progi jak bdziesz malowa pokryj sobie tzw. barankiem...

pozdrawiam

andy

Jeszcze raz wam wszystkim serdecznie dziekuje za wszystkie rady.

Co do podnoszenia auta to, czy moge je podnosic na podluznicy??? Bo ja zawsze jak jestem u wulkanizatora to nie pozwalam sobie podnosic na progach. Tylko widze, ze jedna podluznice mam lekko wgieta. Kurcze boje sie, ze moje podwozie jest w kiepskim stanie.

Polecacie w takim razie hydrauliczny czy trapezowy???

Cho to wtek Leszka, moe i ja skorzystam
Dzisiaj umyem adn przy pomocy myjki wysokocinieniowej i okazao si, e mam ladowe iloci lakieru na felgach - tych zwykych, blaszanych. Szkoda mi troche kasy na alusy, wic chciabym te obecne troch wyremontowa (przy sprzeday auta bd si chwali e mam 100% orygina ). I tu pytanko: czym maluje si felgi? W jednym z marketw widziaem "specjaln farb do felg" w kolorze "aluminiowym" czyli odblaskowo-srebrnym (ohyda). Chciabym je machn na biao, ale czy to musi by specjalna farba?
No i drugie pytanko: jak zedrze resztki starego lakieru ?
I jeszcze przy okazji: Wiecie moe z czego s wykonane zderzaki w starszych klasykach? czy ten metal to stal czy aluminium? i jak to paskudztwo doprowadzi do jako-takiej estetyki?
pozdro
h.
a co do podnonika: stawiam na hydrauliczny - jest szybszy i czowiek sie tak nie zmacha jak przy tych ze rub. Tylko jak kupisz, to go sobie najpierw przetestuj. Mj ojciec kupi ostatnio hydrauliczny podnonik fenomenalnej firmy TOYA i mielimy z nim przedni zabaw: po podniesieniu auta, powolutku si ono obniao. Efekt by taki, e podnosilimy auto, zdejmowalimy koo, robilimy co trzeba z hamulcem - okoo 2 godziny) i trzeba byo znowu dopompowa podnonik eby zaoy koo. A co by byo gdyby kto by pod spodem?
powodzenia
h.

Do Leszka.

Ja stosuj tzw. ab. Dodatkowo zaopatrzyem si w drewniany klocek (15x15x5cm) i wydryem w nim gniazdo na ten krek od podnonika. Przd dwigam wycznie na podunicy gdy zaraz za koami stwierdzam czciowy brak podogi . Raz u wulkanizatora by podnoszony na wachaczu - zdaje si, e mona tak czyni bez obaw.

Do hgs:

Felgi stalowe mozesz dac do piaskowania i lakierowania, ale mozesz to ruwniez zrobic samemu. Potrzebny ci bedzie papier sciermy, ewentualnie wirtareczka z koncowka do usuwania rdzy (raka szczotka druciana w ksztalcie kola) oraz cos do pokrycia. Polecam farbe Hemmerite - kolory do koloru, do wyboru. Naturalnie jest i biala. Warto by bylo przed pomalowaniem pociagnac tym preparatem o ktorym ktorys z kolegow wspominal wczesniej w tym watku, tak na wszelki wypadek, zeby rdza nie wylazila.

Pozdrawiam

Hmm,ja natomiast Hammerite`a nie polecam.Mam z nim ze dowiadczenia.Bardzo przereklamowany moim zdaniem produkt.Wogle rdzy nie trzyma.Lepiej zrobi np podkad Corin albo jaks inn gruntujac,potem pomalowac dobr emali w wybranym kolorze.
Pzdr Grzesiek

Do progw polecam "baranek" firmy Wurth. Bardzo wydajny, nie matowieje i nic spod niego nie ma prawa wyj

Cytat:
2003-03-30 20:24:37, hgs pisze:
Cho to wtek Leszka, moe i ja skorzystam
Dzisiaj umyem adn przy pomocy myjki wysokocinieniowej i okazao si, e mam ladowe iloci lakieru na felgach - tych zwykych, blaszanych. Szkoda mi troche kasy na alusy, wic chciabym te obecne troch wyremontowa (przy sprzeday auta bd si chwali e mam 100% orygina ). I tu pytanko: czym maluje si felgi? W jednym z marketw widziaem "specjaln farb do felg" w kolorze "aluminiowym" czyli odblaskowo-srebrnym (ohyda). Chciabym je machn na biao, ale czy to musi by specjalna farba?
No i drugie pytanko: jak zedrze resztki starego lakieru ?
I jeszcze przy okazji: Wiecie moe z czego s wykonane zderzaki w starszych klasykach? czy ten metal to stal czy aluminium? i jak to paskudztwo doprowadzi do jako-takiej estetyki?
pozdro
h.
a co do podnonika: stawiam na hydrauliczny - jest szybszy i czowiek sie tak nie zmacha jak przy tych ze rub. Tylko jak kupisz, to go sobie najpierw przetestuj. Mj ojciec kupi ostatnio hydrauliczny podnonik fenomenalnej firmy TOYA i mielimy z nim przedni zabaw: po podniesieniu auta, powolutku si ono obniao. Efekt by taki, e podnosilimy auto, zdejmowalimy koo, robilimy co trzeba z hamulcem - okoo 2 godziny) i trzeba byo znowu dopompowa podnonik eby zaoy koo. A co by byo gdyby kto by pod spodem?
powodzenia
h.

Tak jak hgs zapytal - jak to zrobic, bo zaraz sie wybieram obejrzec moje oryginalne felgi na ktorych sa zimowki. zabieram sie do nich z taka obrotowa szczotka druciana i z papierem sciernym
potem je bede chcial malowac i tuytaj potrzebuje wszelkiej porady.

Aha i nie bede zdejmowac opon.

« Poprzedni | Nastpny »