Tuleja stabilizująca przepływ mieszanki! 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Ostanio jeden koleś na Supersprincie posiadał coś takiego jak "Tuleja stabilizująca przepływ mieszanki" Było to pomiędzy gaźnikiem a głowicą. Kolo strasznie to sobie zachwalał. Wiecie coś na ten temat??????? co to daje, jak wykonac, wady, zalety itp

Czy chodzi o to że kolo miał coś zamiast podkładki pod gaźnik?Bo jakoś wyobraźnia moja nie jest w stanie wyimaginować co oprócz tego albo jakiegoś zamiennika może być pomiędzy gaźnikiem i głowicą.Można dostać takie podkładki które są np.dłuższe itd.Chodzi o to żeby mieszanka miała się kiedy lepiej zmieszać ale żeby to nazywaćtuleją stabilizującą...

Moze poprostu odparownik sobie zamontowal i swirowal glupa...

Nie, nie nie!! Miał normalną postawkę, nad nią miał dodatkową podstawke wytoczoną z ebonitu bodajże. a w środku tych dwóch podstawek miał metalową tulej ( przynajmniej tak mówił ta tulej miała długość równą długości podstawki seryjnej i tej dodatkowej. miało to powodową że mieszanka nie zachaczała się o śróby mocujące głowicę! ta tuleja była od samego gaźnika ąż doi samej głowicy, w srodku tycch podstawek, i nie był to odparownik!!! Kolo w sumie gadał dość rzeczowo, więc chyba wiedział o czym mówi.

czyli poprostu po chamsku wstawil zwykly kawal rury w podstawki...i to ma byc ten cudowny stabilizator??napewno cosik daje....ale zeby od razu kawalek rury nazywac az tak fachowo...

Ludzie ta kwestia była już wałkowana tyle razy że zaczyna być dla mnie nudnawa. Kilkadziesiąt postów temu ustalono raz na zawsze że kanały dolotowe w głowicy 126 są za krótkie i mieszanka średnio się miesza, stąd wynalazki typu turbinka K. Cokolwiek się wsadzi między głowicę a gaźnik a co wydłuży o kilka cm drogę mieszanki z gaźnika do komory spalania nie wprowadzając specjalnego oporu może być nazywane "tuleją stabilizującą przepływ mieszanki". Aha, zwiększenie objętości kolektora ssącego przez jego wydłużenie zmniejsza skoki ciśnienia w nim, co też ma niejaki korzystny wpływ na produkcję mieszanki, tyle że mimo tych superlatyw kolektor nie może być za długi bo dynamika padnie.

Bardzo dobrze piszesz Krzemowy, ja takie cosik widziałem ale ten kolo co Ci mówił o tulejce stabilizującej to nic innego jak tak samo wygięta zwężka Venturi którą mamy w gaźniku. Widziałem to na oczy, więc nie ma czym się podniecać.....pozdrawiam