Silnik 600 modyfikacje.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z faktu że coś mi się dzieje z seryjnym 600 silnikiem. Postanowilem wyremontować inny silnik 600 co zakupiłem kiedyś od niewidomego kolesia.
Historia silnika nie bardzo znana przebieg ok 100 000, luzy na korbowodach straszne, wiec przebieg może być grubo ponad 100 000km.

Plany na ten silnik to wyciągniecie większej mocy ok 30-35KM.

Chce zastosować inne tłoki, najlepiej z jakiegoś motoru, z jakiego motoru podejdą tłoki??? rozmiar 73,7 ( opcjonalnie 73,6) czy wogóle coś podjedzie zamiast serii?

Wał pewnie też wyrąbany wiec założe elegantowski.

Głowica leży -1,5mm 600, jaki wałek do tej głowicy podejdzie, który będzie cechować się miła kulturą pracy. Jak wiadomo silnik 600 zawsze wyżej kręci wiec i wałek musi być taki, że silnik ma mocną górę.
Chce również zastosować inne korbowody, z faktu że Mr Maliniak coś wspominał o korbowodach z VW co są podobne do maluchowskich ale lżejsze, czy ktoś wie dokładnie z jakiego VW to podchodzi?

Jak komuś cos przyjdzie do głowy co można z 600 zrobić to piszcie.

Pozdro Panowie

[ wiadomość edytowana przez: WOLF_ADI dnia 2009-02-28 15:41:46 ]

Co do wału to czy to będzie z 600 czy z 650 to jeden ciul, to są takie same wały, a jeśli chodzi o tłoki to myślę że najlepiej poszukać z maluchowej 600 (allegro), wiadomo że 600 kręci się wyżej, tak zwykle mają mniejsze pojemności, z czegoś ta moc musi być , myślę że można z powodzeniem zastosować wałek 385, ale głowicę splanować jeszcze o 0.5-1mm, zależy też czy to ma być auto do jazdy codziennej czy raczej do kjs/kzk, bo jesli tylko na ulicę i czasem na jakieś kręciołki to myślę że głowica w jet konfiguracji i pavlusa 290 wystarczy w zupełności, no ale nie spodziewajmy się wtedy 35KM , no może jakoś wyskrobao by się 30KM, odelżyć koło, ale tak do 4.5kg, u mnie jest 4kg i pod górkę jadąc na Zvolen (niektórzy wiedzą jakie górki są na Słowacji ) było trochę chudo, ale wkręca się dosyć dobrze, można zastosować zawory ssące od 650 są "nieco" większe, przy okazji można wymienić gniazda na stalowe, chociaż u mnie są żeliwne i dają radę na Pb98.