Witam,
proszę o pomoc w następującej sprawie:
Zdarza się, że podczas jazdy na gazie samochód traci całkowicie moc, zwalnia, a obroty zaczynają spadać (czasem aż do zgaśnięcia samochodu).

Zauważyłem, że w takiej sytuacji pomaga przełączenie na benzynę - obroty mocno falują przez chwilę na biegu jałowym lub przy wciśniętym sprzęgle, ale przynajmniej jest moc, żeby ruszyć samochód.
Dodam , że gdy występuje wspomniany problem, bywa, że po chwili w samochodzie czuć zapach gazu. Zauważyłem też, że od jakiegoś czasu mam spore wahania w spalaniu gazu w cyklu miejskim - 12-15l LPG /100km. Jeżdżę cały czas w podobnych warunkach, więc nie wiem z czego to wynika.
Zrobiłem sobie ostatnio mały eksperyment i jeździłem przez kilka dni tylko na benzynie - problem nie wystąpił ani razu, a samochód dużo lepiej odpalał (kiedy jeżdżę na gazie, bywa, że muszę kręcić rozrusznikiem kolo 10 sekund)
Jeśli to ma jakieś znaczenie - od paru miesięcy jeżdżę z odłączonym silnikiem krokowym (bez niego obroty są dużo stabilniejsze, zarówno na benzynie jak i LPG)
Proszę wszystkich o jakieś wskazówki, sugestie lub nawet prawdopodobne diagnozy mojego problemu.
Samochód: BMW E36 316i, 92r.
Instalacja LPG: sterownik Stag100, pozostałe podzespoły Tomesetto
Pozdrawiam!