Problemy z odpalaniem-Carina e 3s-fe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
dzis rano wsiadlem w samochod odpalil jak zawsze bez problemu przejechalem kilka kilometrow wylaczylem na chwile silnik, po kilku minutach odpalilem (znow bez problemu) przejachalem kawalek i zgasilem silnik po chwili mialem znowu odpalic i ku mojemu zdziwieniu jedyny dzwiek jaki slyszalem to pstrykanie, ale rozrusznik w ogole nie krecil. odpielem akumulator i podlaczylem go na chwile do prostownika kiedy wrocil do auta, samochod bez problemu odpalil pytanie co to moze byc ?? czy to na serio moze byc akumulator ktory ma zaledwie dwa lata i nie bylo z nim zadnego problemu ?? moze jakies bledy byly i odpinajac aku je skasowalem ?? podpowiedzcie cos prosze.
pozdrawiam.

Raczej przyczynę znalazłeś. Wiek akumulatora ma znaczenie ale największe sposób jego eksploatacji.
Piszesz, że często odpalasz - a dystanse pokonujesz małe.
Zatem był niedoładowany.

Doładuj, jeśli problem będzie się powtarzał (zaraz po doładowaniu) to albo padł aku albo szukasz innych przyczyn.

nie wlasnie przewaznie robie dluzsze dystanse dzis tak wyjatkowo akurat bylo bo wczoraj przejechalem ze 100 km i wczesniej tez raczej dluzsze dystanse.

Jaki masz prąd ładowania ?

pzdr

nie Piszesz nic o napięciu alternatora.
nawet nowy aku może dostawać przywarcia a w czasie ładowania
odpala się przywarcie ,wczasie jazdy na wskutek wstrząsów
powtórka
pozdro

Cytat:
Jaki masz prąd ładowania ?

nie mam za bardzo czym tego teraz sprawdzic, w czwartek pojade do domu to juz sie tym zajme na powaznie i posprawdzam.

Cytat:
nie Piszesz nic o napięciu alternatora.
nawet nowy aku może dostawać przywarcia a w czasie ładowania
odpala się przywarcie ,wczasie jazdy na wskutek wstrząsów
powtórka

niestety nie bardzo rozumiem co to znaczy (malo doswiadczenia)

U mnie było podobnie. Podczas odpalania bylo słychać tylko pstryk i koniec, kontrolki tylko chwilowo przygasały. Wymieniłem akumulator i problem zniknął. Wymień akumulator a nie szukaj przyczyny dalej, bo im więcej bedziesz grzebał to tym więcej będziesz miał wątpliwości. Dodam jeszcze że silniki mamy te same. A co do wieku akumulatora to zależy jakiej firmy go masz, bo jeśli jakiś "no name" to i tak długo wytrzymał

dzisiaj zmierzylem napiecie na alternatorze i wyszlo 14.1 V czy cos kolo tego wiec ladowanie jest normalnie, prawie na pewno akumulator jest winny. dzieki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam.