Kontrolka rezerwy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam... Pytanie prozaiczne ale dla mnie ważne.... przy jakim stanie paliwa zapala się kontrolka rezerwy? Ponieważ ostatnio zmieniałem żarówki i od rezerwy była przepalona... założyłem nową i tak trochę na PB jeździłem ale nadal się nie świeci... Kiedy się zapala kontrolka i w jakim położeniu jest wtedy wskazówka... Albo gdzie szukać przyczyny nieświecącej się kontrolki....

z moich obserwacji 8-10 litrów
zwykle zaczyna "pulsować" (bardzo wolno), gdy wskazówka spada poniżej pierwszej kreski od "E"

Czyli jak spada poniżej 4-tej kreski to sie zapala rezerwa i ma sie 8-10 litrów? Ja własnie sie zastanawiałem kiedy jest ta rezerwa Ona zapala i gasnie jak jest pomiedzy 3 a 4-ta kreska a dochodzi do "E" ja zawsze sie zastanawiałem

W moje wychodzi ok. 8 litrów i lampka od rezerwy zapala się na stałe

Niestety mi kontrolka nadal się nie chce świecić... żarówka w liczniku od rezerwy nowa więc ten noo... a przy okazji rozkładania plastyków by dotrzeć do wykładziny zauważyłem ucięty brązowy kabelek.... zastanawia mnie od czego on może być i czemu jest ucięty.... chyba lukną na pompę kabelki wychodzące z baku.. może to mi coś podpowie...

Ojej, prosta sprawa. Kup baniak 5l, napełnij go benzyną i woź w bagażniku. Przełącz się na Pb i jeździj do momentu aż kontrolka zaświeci lub auto stanie. Wtedy będziesz wiedzieć co jest grane. Czy kotrolka spieprzona czy nie
U mnie np. zaczyna świecić dopiero jak wskazówka jest na "0" lub nawet poniżej.
A jak nie będzie kiedyś świecić to zawsze mam LPG
Pozdro.

Chyba i tak będzie.... w sumie karnisterek fumfel nówka mam.... matki boskiej pieniężnej było... więc pokuszę się chyba.... ale z tego co patrzałem od zbiornika odchodzi brązowy kabelek lecz o mniejszym przekroju... no chyba że urósł w miarę metrażu