Wieszak silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam małe pytanko, od roku stosuje dodatkowy wieszak silnika, pomaga to szybciej ruszyc malcem, jednak niektórzy mówią że to dobije szybko głowice przez te wcząsy, jak to jest , wie ktoś może?A malce z RALLYCROSSU maja jakieś dodatkowe wieszaki,bo niezauwazyłem??pozdrawiam!

ostatnio na rajd.hoga.pl była do sprzedania belka tylna z RC z jakimiś dodatkowymi mocowaniami... ale szczegółów nie znam.
jeśli chcesz tylko usztywnić silnik, żeby nie gonił na boki nie będą ci przeszkadzać wibracje na wolnych, to znam lepszy sposób /zrobiłem to przez przypadek/. skróc tulejkę, w którą wchodzi śruba (ta długa) mocująca sprężynę miseczki. do tego kup nową sprężynę... silnik ani drgnie - tzn drga, ale z całą budą
tulejkę skróć ok 1 cm (dokładnie nie pamiętam ile u mnie skróciłem) - ale to można dobrać doświadczalnie...

Ziomal ma coś takiego co oferuje chłopak na hodze. Czyli całkiem inne zawieszenie silnika. Tam silnik zamocowany jest na dwóch poduszkach dosyć oddalonych od siebie co powoduje, że silnik sie nie buja. A co do twojego mocowania to faktycznie może dostawać w dupę uszczelka pod głowicą, no i ewentualnie moze dość często pojawiać sie potrzeba podplanowywania !! Ale to chyba wszystko. Tak mi sie zdaje!!

simon_pg, a masz możliwość zrobienia fotek??

musze jutro rano zobaczyć o jaką tulejke chodzi, a spręzyna wogóle się ugnie przy skręcaniu tego wszystkiego , bo jest twarda,żeby tylko nie miał kłopotów przy montażu

Cytat:
2003-08-16 21:24:00, SMOCZEK pisze:
bo jest twarda,żeby tylko nie miał kłopotów przy montażu

Ile malców bym nie składał to nigdy nie miałem problemu z montażem tej sprężynki.Tylko jak ja odkręcisz to oblukaj czy nie jest pęknięta,bo one dość szybko pękają.

A co so montażu silnika na sztywno to powiedcie mi czy warto? Domyślam się że buda będzie drgała jak głupia ale jakie są plusy tego rozwiązania?

ja u siebie mam zawsze problem z wsadzeniem jej (kolektor u mnie wypada 7 mm niżej), a najgorzej jest z trafieniem tą śrubą!! dlatego jak będę coś przy tym grzebał, to od razu zmienię śrubę na szpilkę..
tulejkę nietrudno zauważyć, jak popatrzysz w światło sprężyny, to ją zobaczysz. spręzyna się ugnie, ale jak przesadzisz, to możesz zerwać gwint /jeśli w śrubie, to spoko,zmienisz śrubę, jeśli w tym, do czego się wkręca, to wtedy możesz nakręcić nakrętkę od spodu /

Niestety zdjęć nie mam możliwości zrobienia!! Po pierwsze ogranicza mnie brak cyfraka, a po drugie kumpel z niewiadomych przyczyn zasłania sie prawami autorskimi. Sam to zrobił zanim ktokolwiek wpadł na to. Ale będę kombinował!!

Zagladnąłem do tej spręzyny i niewidzę żadnej tulejki jak chyba to rozbiore to sie może połapie.I zauważyłem że po nocnym postoju ,w wężyku od pompki do gaznika nie ma paliwka ,jest całkowicie pusty, zawsze cos zostawało,a dzis pusto!Czyżby padła pompka?? Niechcę dzis odpalać silnika, bo niechce wkurzać sasiadów, jutro muszę to zobaczyć.

Jest!! Rozkręć to znajdziesz.