MotoNews.pl

Czy koła z RAV4 II generacji będą pasować do RAV4 I gen.?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z góry przepraszam, jeśli temat już był, ale po przeszukaniu całego netu dostaje już kręćka... Potrzebuję drugiego kompletu kół do świeżo zakupionej Ravki z 2000r. - na Allegro bywają fajne, ale wszędzie napisane że do RAVki 2000-2005, a moja to jeszcze I generacja... Biorąc pod uwagę rozstaw śrub i doleganie felgi, to czy takie by pasowały?
I pytanko drugie- co sądzicie o oponach Bridgestone Dueler kontra np. Toyo?

Z nowszej ravki do starszej będą pasować na 100%, na odwrót nie zawsze - w 1 generacji były 2 typy felg, i 1 z nich nie pasował do nowszych ravek.

opony -> www.ADAC.de -> test opon do pseudoterenówek

pzdr

Dzięki serdeczne... Mam jeszcze jedno pytanie- producent podobno zaleca 215/70/16. Kupiłam auto na zimówkach 235/60/16 i nie przycierają... Czy wg Was sprawdzą się letnie 205/60/16 czy za malutkie?

Producent zaleca 215/70/16 do standardowej wersji na stalówkach.

235/60/16 to opony przeznaczone do 7-calowych szesnastek z ET35 i nadwozia z wide body.

Co do 205/60/16, to myślę, że poniższe fotografie rozwieją Twoje wątpliwości

Od razu zaznaczam, że to nie żaden VT, tylko najzwyczajniej w świecie wsadziłem 215/55/16 z Camry do Ravki, żeby się trochę pośmiać

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2009-04-29 14:13:16 ]

Hmmm, a moja Ravka na w sumie niewiele wyższych 60-tkach nie wygląda tak śmiesznie
Jeszcze jedno pytanie- będę zagazowywać auto i w jednej z oglądanych ravek widziałam rodzaj metalowej półki nad butlą- pewnie zarówno osłona butli, jak i półka tylna i osłona tego co leży w bagażniku- gdzie można zrobić coś takiego, może niekoniecznie nawet metalowa belka, ale np. roleta, itp.?

Ile kilometrów robisz/będziesz robić rocznie ? Przekalkuluj to dla własnego dobra przed montażem instatlacji

Myślę, że sprawny ślusarz da radę z tą "półką".

pzdr

Hmmm... 20-25 tys.? Carinkę męża sami gazowaliśmy i chodzi super, a to też 2.0 3SFE. Przyzwyczaiłam się do gazu, a tym razem miałam kupić diesla po raz pierwszy- no i co mi wyszło? Nadmiernie zapatrzyłam się w coś niedużego, zgrabnego, ale benzynowego na parkingu pod Tesco...

Przy takich przebiegach bardzo, ale to bardzo poważnie przemyślałbym ekonomię instalacji LPG.

pzdr

Czyli chyba mam wide body, bo naklejka Toyoty w drzwiach kierowcy zaleca 235/60/16 i takie kółka kupiłam... Tylko o co chodzi z wide body? Czy to jakieś specjalnie poszerzane nadwozie?
Dziś była pierwsza trasa na 500km i chodzi świetnie, oby tak dalej