MotoNews.pl

Świece żarowe ile mogą?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Ostatnio coś miałem problemy z zapalaniem samochodu nawet przy dodatnich temperaturach. Za rada mechanika wymieniłem filtr paliwa i świece żarowe.
Na razie pomogło ale mam pytanie ile takie świece mogą wytrzymać i jak sprawdzić czy są sprawne. Mechanik sprawdzał napięcie przewodziły ale pieron wie czy i jak się nagrzewają? Pytałem w sklepie co ile km wymienia się takie świece ale nikt nie umiał mi odpowiedzieć. Ja na tych przejechałem 60000 km a poprzedni włąściciel nie wiem czy coś wymieniał. Pozdrawiam.

Ja przejechałam moją ok. 140 tys.km i świec nie wymieniałam. Podejrzewam, że poprzedni właściciel też nie - on w ogóle słabo się starał...
Z moich obserwacji wynika, że jeżeli świece mają dokładnie takie parametry, jak przewidział konstruktor i są wyprodukowane przez dobrą firmę, to powinny długo wytrzymać. Dobrym przykładem jest tu nasz Rover. Raz dostał jakieś włoskie świeczki - nie wytrzymały zimy, potem dostał francuskie - j.w., potem dostał Boscha, ale chyba jakieś podróby - ledwo rok zdzierżyły. Wreszcie poszliśmy do Gładyska ("ASO" Boscha - dla niezorientowanych) i kupiliśmy dokładnie takie, jakie przewiduje intrukcja warsztatowa. Trochę to kosztowało, ale już ze trzy lata jest spokój.
Podejrzewam, że cały układ elektryczny auta też powinien być sprawny, ale... tu niech się lepiej wypowiedzą fachowcy.
Pozdrawiam
PS
Nie pytajcie tylko, jakie świeczki są w mojej Camrusi, bo nie mam pojęcia...

Ja mam ciągle oryginały.. także dobre świece (denso?) wytrzymują dość sporo

Pozdrawiam

U mnie tez caly czas orginaly smigaja i nie ma z nimi problemow mimo 290 tys....

Witam! Po wymianie świec , filtru paliwa i oleju jest OKI. Ale myśle że to były świece bo zapalał jak chciał. Nawet wymiana paliwa nie pomagała. Wybuliłem 120 zł zł na nowe świece i mam spokój. Zreszta w tych przebiegac to i świece mogły miec 400 kkm kto to wie. Pozdro.

nie wiem jak w dieslach ale ja dzisiaj zmieniłem juz 2 raz swiece (co 120tys.) wiem że można dlużej ale na gazie trzeba częściej

BabciaEwa więc twierdzisz, że Bosch ma kiepskiej jakości świece żarowe? Chciałem takie kupić do mojej Avki D-4D, koszt całkiem przyzwoity- około 40m zł za szt.

Cytat:
2009-06-04 09:25:33, stachu01 pisze:
BabciaEwa więc twierdzisz, że Bosch ma kiepskiej jakości świece żarowe?

Z tymi świecami Boscha to jest taka trochę dziwna sprawa. Jak już wcześniej napisałam w naszym Roverku świece są od właśnie Boscha i te wymieniane zaraz po francuskich były do d..., a następne (też Bosch), kupione w ASO Boscha dokładnie wg roverowego manuala, pracują do dzisiaj bez zarzutu. Może to jest tak, jak z innymi towarami - na tzw. zachód idą dobre, a do krajów "trzeciego świata" badziew ?
Jak sobie przypominam, to te gorsze i lepsze (świece oczywiście) różniły się opakowaniem. Inny odcień farby na tekturce był.
Po świece do Toyoty ja bym jednak poszła do ASO. Zapłacisz pewnie więcej, ale powinieneś mieć święty spokój na jakiś czas.
Pozdrowienia

Cytat:
2009-06-04 10:33:25, BabciaEwa pisze:
Z tymi świecami Boscha to jest taka trochę dziwna sprawa. Jak już wcześniej napisałam w naszym Roverku świece są od właśnie Boscha i te wymieniane zaraz po francuskich były do d..., a następne (też Bosch), kupione w ASO Boscha dokładnie wg roverowego manuala, pracują do dzisiaj bez zarzutu. Może to jest tak, jak z innymi towarami - na tzw. zachód idą dobre, a do krajów "trzeciego świata" badziew ? Jak sobie przypominam, to te gorsze i lepsze (świece oczywiście) różniły się opakowaniem. Inny odcień farby na tekturce był. Po świece do Toyoty ja bym jednak poszła do ASO. Zapłacisz pewnie więcej, ale powinieneś mieć święty spokój na jakiś czas. Pozdrowienia

Boscha produkuja Czesi Niemcy i Turcy.Jak na czyms napisano Bosch to nalezy to natychmiast wymienic

A ja mam w naszej yarisce filtr powietrza DENSO na ktorym pisze made in .....
No kto szczeli ?

Pewnie made in China albo Taiwan.
Jak kiedyś kupiłem oryginalny filtr oleju w ładnym czerwonym pudełku, nawet z hologramem i zobaczyłem gdzie to made to odpuściłem i kupuję w JC/IC Microny.
Pozdro.

To jest orginalny filterek ktory siedzi w naszej yarisce przywiezionej z niemiec i tylko serwisowany w ASO dobra zrobie zdjecie za kilka godzin bo nie uwierzycie

No więc zamieszczam fotki co jeszcze gorące, mnie wprawily podczas przegladu jakis czas temu w stan lekkiej konsternacji ale zobaczcie sami, napis znajdziecie na pewno.

Juz mnie nic nie zdziwi , rodzi sie pytanie ale gdzie ...?

Załamka

Cytat:
2009-06-05 23:53:40, Perzan pisze:
Załamka

Potwierdzam tez sie kiedys dziwilem jak wyjmuje z magazynu i czytam a tu nasi
A obok naszej Toyoty jest Japanparts i taki filtr jest za 35 zl zrobiony z naprawde takiego samego materialu tylko ze Made in Japan

Tutaj robią orginalne filtry i ...nie tylko.

http://www.tbmeca.pl/pl/news/26.html

Teraz beda wszystko robic dla Suzuki